Ercros accelera cap a la sostenibilitat

El Pla Estratègic 3D té com a eixos la digitalització, la diversificació i la descarbonització i preveu 40 M€ d’inversió als centres de Tarragona en els propers 4 anys

Un dels centres de producció d'Ercros a la demarcació de Tarragona.
Redacció / Tarragona

Ercros fa una aposta ferma per la seva sostenibilitat amb un nou cicle inversor als seus centres productius de Tarragona. El Pla Estratègic 3D mobilitzarà 40 milions d'inversió als centres productius de Tarragona en els propers 4 anys, una xifra que arriba als 65 si es tenen en compte altres inversions fora del Pla 3D que actualment estan en execució o que estan pendents d'autorització administrativa. El 85% d'aquests recursos aniran a parar a 9 projectes de descarbonització que reduiran en un 35% les emissions de CO2 de les 5 fàbriques que l'empresa té a Tarragona.

La inversió de la companyia inclou un parc fotovoltaic a Flix per abastir energèticament la fàbrica que Ercros té a aquest municipi i altres empreses interessades, un autoconsum compartit que pretén atraure activitat i reactivar la reindustrialització a la zona. A la vegada, Ercros està actualment estudiant construir-hi una planta de producció d'hidrogen. Aquesta actuació està inclosa al projecte de Plataforma d'Hidrogen Verd Catalunya Sud. Ercros també té en fase d'estudi la construcció d'un altre parc fotovoltaic a la fàbrica de Tortosa per cobrir un 18% de les necessitats elèctriques de la fàbrica.

En el Pla 3D s'inclouen altres actuacions com ara la construcció d'una nova unitat de producció de vapor amb biomassa per a les fàbriques Vila-seca I i Vila-seca II, i un nou reactor de producció d'EDC (dicloroetà) a Vila-seca II.

El director general de negocis d'Ercros, Agustín Franco, assegura que amb aquests projectes no disminuiran els llocs de treball sinó al contrari. La plantilla a la demarcació creixerà en una vintena de llocs directes, trenta d'indirectes i que ocuparan, en aquests 4 anys, d'una vintena a una seixantena d'operaris del sector de la construcció.

La inversió de 40 milions està emmarcada en el Pla 3D, que deu el seu nom als tres eixos sobre els quals pivota: diversificació, digitalització i descarbonització. Aquesta darrera dimensió aglutina la majoria dels 14 projectes previstos en les 5 fàbriques situades en territori tarragoní i ebrenc. "Aconseguirem reduccions molt significatives de CO2, de fins al 35% en emissions respecte el 2020", diu Agustín Franco. Segons explica el director general de negocis, Ercros haurà invertit 163 milions d'euros a la demarcació els últims 14 anys (2007-2020).

En el marc del Pla 3D, per al període 2021-2029, Ercros preveu una inversió per al conjunt de l'empresa de 92 milions d'euros i la generació d'un resultat brut d'explotació (ebitda) addicional de 194 milions d'euros.

Les 5 fàbriques d'Ercros situades a la Canonja, Vila-seca (I i II), Flix i Tortosa, amb prop de mig miler de treballadors, van facturar 284 milions d'euros l'any passat. El 38% de les vendes van anar als mercats internacionals.

Notícies relacionades