Desmuntatges amb valor afegit

Activa Lead Dismantling s’obre mercat amb nous conceptes de seguretat i responsabilitat aplicats a desmantellaments industrials

Pablo Galán i Marta Gaona, socis d'Activa Lead. FOTO: XAVI JURIO.
Oriol Margalef / Tarragona

Activa Lead Dismantling, consultora tècnica de Tarragona especialitzada en desmantellaments, s'obre mercat amb nous conceptes de seguretat i responsabilitat aplicats al desmuntatge d'instal·lacions industrials. L'empresa, responsable de la direcció tècnica d'alguns dels principals projectes que s'han dut a terme els últims anys al polígon químic i el port de Tarragona, planteja es diferencia dels gestors de residus tradicionals perquè no prioritza la valorització dels residus a l'estratègia de costos.

"Sigui per la necessitat de renovar la tecnologia de les plantes o malauradament per tancar-les definitivament, els últims anys han sorgit molts projectes de desmantellament d'instal·lacions industrials. És un mercat amb bones perspectives, però no tothom treballa igual", assegura Pablo Galán, que juntament amb Marta Gaona dirigeix Activa Lead Dismantling. Com a especialista en reestructuració d'empreses del sector industrial, aquesta empresa tarragonina ha acabat gestionant també el desmantellament d'instal·lacions per a clients com Messer i Ercros al polígon petroquímic , o per Kemira al port de Tarragona.

OPORTUNITAT. L'empresa confia que el creixement econòmic activarà el desmuntatge de plantes obsoletes

Activa Lead gestiona de forma integral els projectes de desmuntatge d'instal·lacions: de la planificació i l'execució dels treballs, a la direcció facultativa de l'obra, la gestió mediambiental dels residus i la valorització i venda dels materials recuperables. "Contenim els costos treballant amb qualitat, de forma molt diferent a la majoria d'empreses de gestió de residus. Als ferrovellers el que més els interessa són els materials perquè el seu marge és a la revenda, però sovint la forma i les presses amb què treballen no són la més segures des del punt de vista tècnic, ni el balanç econòmic és el més rentable per al client", explica Marta Gaona.

La consultora defensa la seriositat tècnica com a màxima comercial. Treballa només amb una contractista especialitzada en desmantellaments, Lezama, i garanteix que treballs compleixen una planificació i vigilància escrupolosa per a evitar contratemps. "Apliquem noves tecnologies de simulació per planificar tota l'operativa i preveure al màxim els imprevistos. A més d'un director tècnic, sempre hi ha disponible un coordinador de seguretat, i d'aquesta manera també evitem que es produeixin accidents laborals", explica Pablo Galán.

SEGURETAT. Activa Lead prioritza la seguretat dels treballs i la traçabilitat en la gestió dels residus

Els desmuntatges industrials són projectes d'una dimensió considerable, tot i que la llei no obliga que hi hagi projecte tècnic en tots els casos. "Moltes vegades els propis contractistes dels desmuntatges no saben per on començar. Nosaltres els oferim un servei de gestió integral i quan marxem ni saben que hi hem estat. Generem confiança als nostres clients treballant amb qualitat: que no els donem cap problema amb projectes de tanta envergadura és per a nosaltres i ells una gran satisfacció", afirma Garona.

A més de la seguretat de l'operativa, l'altre factor diferencial d'Activa Lead Dismantling és la transparència. "Nosaltres negociem de forma prèvia el preu de venda dels materials que recuperarem i el client té una fitxa completa del volum de material gestionat. La rentabilitat dels materials no sempre queda clara amb les empreses de gestió de residus. A més, a través de l'àrea privada del web, el client té accés a tota la documentació que genera el projecte en continu. Creiem que la transparència és un valor afegit molt important davant d'altres empreses i que ens permet diferenciar en qualitat", explica Galán.

GESTIÓ INTEGRAL. La firma gestiona de forma integral els desmuntatges, de la planificació a la venda dels residus

L'empresa, que va iniciar l'activitat l'any 2011, treballa actualment amb tres o quatre projectes de desmuntatges a l'any i factura uns 100.000 euros. Amb els últims desmantellaments a l'aparador, i amb la perspectiva de nous desmuntatges al sector industrial i portuari, les perspectives de Lead Dismantling són expandir el negoci. "No ens fixem només en Tarragona. L'operativa portuària ofereix bones oportunitats de futur: la logística de contenidors està creixent i automatitzant-se. Moltes grues de menys capacitat estan parades i s'hauran de substituir per tecnologia més nova. També hi ha oportunitats al sector del desballestament", conclou Galán.

Perfil propi

Pablo Galán i Marta Gaona, socis d'Activa Lead, venen del món financer i n'han vist de tots colors. Marta Gaona treballava al departament de reestructuracions d'una important entitat de crèdit fins que la pròpia entitat va ser reestructurada. Pablo Galán havia treballat com a director financer d'una promotora immobiliària que va quedar arramblada per la crisi. La seva experiència processos d'acompanyament a empreses ha resultat bàsica per en la creació de la consultora d'inversió d'Activa Lead Consulting i la seva germana, Activa Lead Dismantling, especialitzada la gestió global de desmantellaments industrials.

Notícies relacionades