La revolució del Vicenç

Joan Carrion - joan@vinassos.cat / Cabra del Camp

"Vaig passar de no agradar-me gens el vi a viure tot aquest món amb moltíssima passió". Són paraules de Vicenç Ferré, copropietari del Celler Mas Vicenç ubicat al terme municipal de Cabra del Camp i un dels components d'un -experimentat ja- jove planter d'enòlegs que han consolidat la seva feina a casa nostra.

Ell forma part de la cinquena generació de la família que va adquirir la masia on ara hi ha el celler i bona part de les vinyes. "Va ser l'any 1953 quan el nostre rebesavi, als 80 anys, i després de tota una vida treballant les seves terres com a masover, va tenir l'oportunitat de comprar-la". "De les primers coses que va dir va ser ara que és meu posaré el meu nom a la façana. N'estava molt orgullós d'haver-ho pogut adquirir", explica Ferré.

Actualment és la família nuclear Ferré Morató l'encarregada de gestionar el projecte centrat bàsicament en les vinyes i en l'elaboració dels seus vins. "Però si bé la vinya és l'activitat principal, desenvolupem un projecte agrícola més complert amb olivers, ametllers, entre d'altres productes, fins i tot ens fem la nostra pròpia mel".

Vicens Ferré tenia 17 anys quan va determinar matricular-se a l'escola d'enologia de Falset. I aquells anys van suposar un canvi radical a la seva vida. Allà el món del li va despertar passió. "Això de lligar l'elaboració a l'art de tastat... ja no se't fa tant pesat anar a la vinya -somriu-. Aleshores entens millor tot el procés que havia viscut de petit a casa: anar a treure pedres, anar a llaurar, a treure fulles a l'estiu. i a partir d'aquí em vaig apassionar tant que va ser com l'inici d'un camí que va sortir sol". Mentre ho explica, té paraules de record per un dels seus professors que va tenir, en Toni Alcover, de qui conserva un estima especial.

Amb el curs sota el braç va iniciar la seva carrera professional en altres cellers. Entre d'altres, explica que la seva formació es va completar amb una estada a les vinyes franceses de la Côtes du Rôhne o al Priorat, en concret al Celler Mas Alta de la Vilella Alta. "Però amb el pas del temps m'anava dedicant els caps de setmana a les vinyes de casa i un dia vaig pensar que pot ser havia arribat el moment de començar a fer i embotellar el meu -el nostre- propi vi. La meva idea era la de fer vi d'aquelles vinyes més velles que ens transportaven als records de la nostra infantesa. De fet, mentre estudiava el meu pare ja m'ho havia proposat més d'una vegada".

Anys trepidants

Aquests darrers 15 anys han estat certament trepidants. "Ha estat la revolució del vi català, de joves enòlegs i enòlogues, de l'enoturisme, de l'exportació del vi". comenta Ferré. "Nosaltres, a casa utilitzem l'expressió re-volucionant la tradició, en clar record i posada en valor dels nostres avantpassats, que han estat pagesos, que han treballat també les oliveres, els ametllers o fins i tot llenya per a fer carbó. Des de Mas Vicenç presentem el producte ja acabat de manera moderna i també amb la voluntat de ser trencadora en el món del vi. D'això es tracta, de trencar el classicisme. I amb això no només re-evolucionem la tradicció sinó que també fent un projecte agrícola (amb la nostra mel, els ous de les nostres gallines, amb les nostres les nostres avellanes) que pretén tancar el cercle".

"La vinya s'ha d'entendre. I això no es fa només amb un any o en dos. Es necessita molta experiència. De fet, jo encara l'estic intentant entendre dia a dia. En resum, la vinya és com l'èsser humà. El que mengem és el que després serem. Doncs aquí igual. El que li donem a la vinya -continua Vicenç Ferré- és el que després ens aportarà. Si la vinya està contenta i feliç doncs més endavant ho notarem. Nosaltres, en general, fem un treball d'agricultura sostenible, molt natural aprofitant tot allò que ens aporta la biodiversitat. Som ecològics encara que no hem tramitat el certificat. Per una tema de concepte. Pensem que en determinats moments -com deia abans comparant-les amb el ser humà- pot ser la vinya ens reclamarà una actuació especial per fer front a una situació excepcional que la pugui afectar. Poso per exemple el cas de l'any passat que vam haver de patir molt per salvar-les".

Perfil de vins

El Celler Mas Vicenç elaborava fins aquests dies sis vins i un dolç. Ferré vol destacar la bona acollida que des de fa anys han tingut els seus vins en el sector de la restauració del Camp de Tarragona, i "també en moltes botigues especialitzades", destaca. I diem fins aquests dies perquè aquesta setmana ha presentat un nou membre a la família: el Castell Tallat, un vi que enllaça el passat històric i la herència vinícola romana del Camp de Tarragona. La resta són El Terrat (vi blanc jove elaborat amb les varietats macabeu i moscatell de raïm petit); Dent de Lleó (vi blancNit criança fet amb Chardonnay i garnatxa blanca); Flors i violes (vi rosat amb garnatxa, syrah i ull de llebre); Nit de lluna (vi negre criança, amb ull de llebre, syrah, cabernet sauvignon i carinyena); L'Arlequí (vi negre criança, amb caberner sauvignon, samsó i merlot); Vitta (beguda aromatitzada a base de vi moscatell i sotmesa a una maceració d'escorces de cítrics); Vi del Vent (vi blanc dolç, monovarietal de moscatell de gra petit).

L'enoturisme, com a pal de celler

El projecte enoturístic és també una peça fonamental dins la filosofia vitivinícola de Mas Vicenç. Una activitat que consisteix en una visita al celler i amb tast de vins però que durant l'any incorpora d'altres iniciatives com ara el Walk&Wine que et permet caminar entre les vinyes amb diferents rutes. Activitats que, dissortadament, s'han vist afectades per la situació sanitària, però que s'estan recuperant poc a poc aquestes setmanes. Destacar finalment que Vicenç Ferré és actualment President del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Tarragona.

856 ampolles de Castell Tallat, un monovarietal de macabeu


Mas Vicenç ha presentat aquesta setmana un nou vi elaborat amb raïm de la vinya centenària Castell Tallat. Un vi d'alta gamma del qual només se n'han elaborat 856 ampolles. 'Es tracta d'una vinya de macabeu, salvatge, d'alt valor sentimental i amb ceps que destil·len saviesa i experiència a través de la seva silueta irregular", explica Vicenç Ferré. Destaca que el "nostre besavi, en Ramon Morató, va ser dels primers valents de l'època -a principis de segle XX- a plantar vinya amb peu americà al terme de Cabra del Camp". Es tracta d'un monovarietal de macabeu que s'ha vinificat cinc mesos en àmfora de fang, amb una verema del tot manual i amb selecció raïm a raïm. "Volem que sigui un clar homenatge a l'herència romana del Camp de Tarragona", conclou Ferré.

Notícies relacionades