Com fer pujar més turistes al bus

La Costa Daurada necessita un pla de mobilitat del turista on es dissenyin rutes i estratègies

Esteve Giralt / Tarragona

La necessitat de planificar el transport públic local pensant en el visitant obliga a fer un canvi de xip, a incloure el visitant com una de les variables importants a l'hora de dissenyar les rutes, les freqüències i definir el model de mobilitat del Camp de Tarragona. No és una qüestió menor.

"Cal un pla de mobilitat sostenible del turista a la Costa Daurada", destaca Aaron Gutiérrez, investigador de la URV expert en mobilitat. Entre les accions concretes que es poden fer, per exemple, dotar d'aparcaments dissuasius on els qui arriben en vehicle privat deixin el seu cotxe i es passin al transport públic. També abonaments especials pels turistes, que els facin més atractius.

Un pla de mobilitat que pensi en el turista és beneficiós també pels usuaris locals del transport públic. "Correm el risc que el turista pugui dissuadir l'usuari resident del transport públic si per exemple a l'estiu es genera molta pressió en determinades línies d'autobús", alerta Gutiérrez.

No es parteix des de zero. A la pràctica, la planificació del transport públic, per una qüestió de mercat, ja té en compte el turista. Passa sobretot a les principals ciutats del litoral, com és el cas de La Pineda (Vila-seca), Cambrils o Salou.

El bus és el transport públic estrella del turista a la Costa Daurada i el Camp de Tarragona. Ho és per una raó pràctica, al no existir un sistema de rodalies, el bus concentra l'oferta i dona resposta a la demanda que es dispara, sobretot, als mesos d'estiu.

L'autobús té l'avantatge de la gran flexibilitat a l'hora de gestionar l'oferta, ja que permet canviar horaris, rutes i itineraris en funció de l'estacionalitat. Els operadors privats, Plana en el cas del Camp de Tarragona, adapta l'oferta als canvis de la demanda perquè s'hi juga el negoci.

A Cambrils o Salou, els dos casos més rellevants, es multipliquen per sis o per set els viatgers dels busos a l'estiu. "No cal ni saber els horaris del bus, la costa és una zona molt connectada perquè és on hi ha més negoci", destaca Gutiérrez. Entre les assignatures pendents, en canvi, la xarxa de bus a l'interior del Camp de Tarragona o per enllaçar l'estació de l'AVE o l'aeroport de Reus.

Per introduir aquests canvis, però, cal primer un diagnòstic per després elaborar un pla de mobilitat. El full de ruta permetria incentivar també determinades rutes i desplaçaments per generar per exemple més visites en determinats llocs d'interès turístic. Es pensa per exemple en més i millors connexions amb Reus i el seu patrimoni modernista, el Priorat o el Montblanc medieval.

Notícies relacionades