Macabeus amb segell d’identitat

Els viticultors dels diferents cellers que han explicat aquests vins a les instal·lacions de De Muller.
Joan Carrion - joan@vinassos.cat / Reus

Sabíeu que el 24% del raïm macabeu que es conrea arreu de Catalunya està inscrit a la Denominació d'Origen Tarragona? I que prop del 30% d'aquestes vinyes tenen més de 20 anys? I que d'aquesta suma, un total de 230 hectàrees, tenen més de 50 anys? De fet, aquesta varietat és la més plantada a la citada DO amb un total de 2.221 hectàrees (d'una xifra global de 4.758) i suposa el 47 per cent de la vinya registrada. Tot això en un territori repartit en quatre comarques: l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i la Ribera d'Ebre. I si anem concretant dades, 18 dels 32 cellers elaboren un total de 21 vins amb macabeus en els seus diferents cupatges, 13 dels quals són monovarietals.

Unes dades que serveixen a aquest organisme vitivinícola per impulsar un projecte de divulgació i de promoció de tots els vins dels diferents cellers tot donant un protagonisme específic a aquesta varietat. Entre altres propostes, s'ha potenciat un segell sota el lema 100% Macabeu, un nou distintiu que suposa una de les iniciatives incloses dins el del 'Projecte Macabeu', tal com s'anomena en el seu conjunt, elaborat per tal d'apadrinar aquesta varietat, a partir de la qual es faran bona part de les accions de la DO Tarragona en el futur.

Un dels exemples d'aquesta projecció dels citats macabeus el constituirà el seu protagonisme en les properes Jornades dels ROMESCUS + MACABEUS 100% DO TARRAGONA que se celebraran a la ciutat de Tarragona entre els dies 7 i 24 d'octubre i en les que s'han inscrit una trentena de restaurants. D'altra banda, les espectaculars i simbòliques instal·lacions del Celler De Muller de Reus, han acollit aquests dies la proposta La Galeria dels Macabeus, ideada també per promocionar tots els vins dels citats cellers, amb el macabeu com a proposta identificativa.

Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona, destaca "l'aposta ferma per posicionar i prestigiar la DO Tarragona a l'imaginari del consumidor del vi català a través del macabeu, dotant-lo d'una personalitat definida que al mateix temps ha de servir per atraure el consumidor a la resta de vins que produeixen la trentena de cellers de la DO Tarragona". Durant aquestes iniciatives, es poden degustar diferents maridatges amb la "voluntat de mostrar la plasticitat i la personalitat del macabeu tarragoní a l'hora d'expressar la diversitat territorial i gastronòmica", explica Oriol Pérez de Tudela, membre de la Comissió de Promoció de la citada DO.

Ferré remarca també la "implicació i la identificació de la citada varietat amb el territori i l'elaboració d'uns vins certament especials, de gran qualitat, amb uns aromes propis, unes característiques determinades, com ara l'albercoc, la flor d'ametller i, sobretot, la salinitat pròpia del Mediterrani que ens aporta la marinada i el gust dels seus sòls calcaris".

Col·laboració amb l'INCAVI

L'INCAVI, l'Institut Català del Vi i la Vinya, es troba en aquests moments realitzant un estudi d'adaptació al canvi climàtic d'aquesta varietat Macabeu a la DO Tarragona, amb l'objectiu de caracteritzar aquest raïm en funció de l'alçada de la plantació. Es tracta d'un treball que compta amb el suport de diversos cellers de la citada DO així com del celler experimental Mas dels Frares de la Universitat Rovira i Virgili, ubicat al municipi de Constantí. Actualment s'està fent un seguiment vitícola sobre set parcel·les de vinya formada, en plena producció i de diferents alçades.

El creixement de l'enoturisme

Els cellers que treballen sota l'aixopluc d'aquesta Denominació d'Origen dediquen una bona part del seu temps i dels seus esforços a posar en marxa iniciatives enoturístiques. Les activitats programades els dos darrers passats caps de setmana en el marc de la Festa de la Verema, en són un bon exemple. A més, s'ofereixen tot un seguit de propostes que es poden realitzar durant tot l'any i que es troben definides sota el que s'anomena La Ruta del Vi. La Ruta del Vi, com a marca "és un projecte de territori que potencia el posicionament de la riquesa enològica que ja existeix dins la DO Tarragona i que, de retruc, ens ajuda a millorar la competitivitat i a singularitzar l'oferta", comenta, David Esteller, director de l'empresa Tourislab, responsable del projecte. "Tenim una zona privilegiada on sumem història, uns paisatges fantàstics, uns cellers -molts d'ells familiars- amb una oferta enoturística a promoure, i tot això enmig d'una riquesa turística com és la Costa Daurada". En aquest sentit, la marca es vol enfortir amb la idea "Deixa't seduir per l'essència mediterrània".


Una de les DO més antigues

La DO Tarragona és una de les Denominacions d'Origen més antigues de Catalunya i d'Espanya. El 1933 es va promulgar a Estat Espanyol l'Estatut del Vi, moment en què es reconeixia la denominació d'origen. El 1945, es va constituir el Consell Regulador i el 1947 s'aprovava el seu primer reglament. En aquell moment es protegien 'només' els vins de Licor, els Tarragona clàssics. L'actual reglamentació (que data de l'any 2005) actualitza la zona de producció que s'estén per 73 municipis situats a les comarques abans comentades.

Hectàrees inscrites: 3.900

Viticultors inscrits: 1.316

Cellers inscrits: 32

Varietats negres: Ull de llebre, Merlot, Carinyena, Cabernet sauvignon, Sumoll, Garnatxa, Syrah, Monastrell, Pinot noir i Trepat.

Varietats blanques: Macabeu, Parellada, Xarel·lo, Xarel·lo vermell, Sumoll Blanc, Chardonnay, Moscatell, Sauvignon blanc, Garnatxa blanca, Malvasia, Vinyater, Subirat Parent, Malvasia de Sitges.

Notícies relacionades