La digitalització com a accelerador econòmic en l’era covid

La transformació digital, clau per fer front a l’impacte de la pandèmia, obre ara un escenari d’oportunitats per a les empreses per vendre més i ser més productives

Un moment de la jornada en la que es va presentar l'estudi.
Esteve Giralt / Tarragona

En els moments més durs de la pandèmia mundial, les eines digitals han permès a les empreses, petites, mitjanes o grans, mantenir el vincle amb els clients, i també entre els treballadors de la companyia i els proveïdors. Però la digitalització, exercici de supervivència durant el primer any de Covid, pot "acabar desencadenant noves oportunitats i processos d'acceleració digital". Són aquestes algunes de les conclusions d'un estudi de gran abast centrat en el teixit empresarial del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

S'han analitzat prop d'una vintena d'empreses d'àmbits i mides diferents, del sector tecnològic, als transports, l'agroalimentació o el turisme. L'estudi (La digitalització com a resposta davant la Covid-19) és, a més d'una detallada diagnosi, un full de ruta pel que pot venir. Què han fet les empreses i quins resultats han obtingut de l'aposta digital.

La transformació digital ha comportat canvis que tindran recorregut més enllà de la pandèmia, segons les autores de la diagnosi. "Es consolida un model de treball híbrid entre la presencialitat i el treball en remot". S'ha produït també un increment de noves contractacions descentralitzades de personal, de treballadors que mai veuran presencialment els seus companys.

La transformació digital ha comportat canvis que tindran recorregut més enllà de la pandèmia

L'ús social de canals comunicatius estandarditzats ha suposat una nova oportunitat comercial, tant per la identificació de nous perfils com per l'abaratiment dels costos comercials. "El cas més icònic d'aquestes últimes ha estat la proliferació de les trucades virtuals", conclou. El treball en remot ha comportat una major demanda de les denominades tecnologies cloud i de seguretat. Les empreses proveïdores d'aquest tipus de producte han notat un fort increment de l'activitat i el seu negoci. "Aquesta experiència, que sembla perdurarà en el temps, implica, a més, un esperat replantejament de l'ús dels espais tradicionals d'oficina", sosté l'anàlisi, amb la participació de la Càtedra Innovació Empresa (URV).

Es consolida un model híbrid entre la presencialitat i el treball en remot, amb empleats que mai veuran presencialment els companys

Entre les noves oportunitats de futur i camins oberts a explotar, les plataformes de comerç electrònic comunitàries. "Han tingut un impacte immediat i positiu en aquelles empreses dedicades a un mercat tradicionalment analògic i poc flexible, sobretot en els primers mesos de la declaració de l'estat d'alarma". Els aprenentatges, que la diagnosi apunta que podrien perdurar en el temps, són els que "agilitzen l'atenció als espais físics de les botigues", amb exemples com la reserva digital de comandes i les consultes prèvies en línia. Un client que per les circumstàncies prova la comoditat de les eines digitals i a partir d'ara voldrà fer-les compatibles amb la compra física a la botiga o la parada del mercat.

No és només cosa de recursos

"La transformació digital de les empreses no només requereix de tecnologia, sinó d'altres factors en el si de la mateixa organització: un pla estratègic d'aquesta transformació, formació i implicació del conjunt dels treballadors, comprensió i adaptació a les necessitats del mercat per al qual es treballa", destaca l'estudi, a càrrec de Mercedes Teruel, Josep Alcoceba i Aroa Ortiga.

S'imposa la necessitat d'analitzar una major quantitat de dades perquè la presa de decisions i el procés de fabricació puguin ser més eficients davant la incertesa

Un dels factors clau és el grau de digitalització que tenia cada empresa abans de la pandèmia. El punt de partida és important, però també la capacitat per adaptar-se als canvis de la revolució digital. La tipologia de mercat i el client final són elements molt transcendents. Per entendre l'abast de la transformació digital dins del món de l'empresa cal entendre també la capacitat de la ciutadania per "adaptar-se als canvis i absorbir-los, tant des del principi, quan no hi havia alternativa a l'escull, com en els mesos posteriors".

Per les empreses del sector industrial es destaca el repte d'adaptar-se a una demanda inestable. S'imposa la necessitat d'analitzar una major quantitat de dades perquè la presa de decisions i el procés de fabricació puguin ser més eficients.

Finalment, l'estudi destaca la necessitat de coordinació entre les empreses, les associacions empresarials i l'administració pública, amb aliances publicoprivades, per a l'adopció de les noves tecnologies al territori. L'objectiu és de llarg recorregut, per tal que les accions i decisions preses vagin més enllà d'una reacció del moment.

La mostra: empreses de sectors i volums diversos

Per fer la diagnosi s'han estudiat empreses i organitzacions molt diverses. Alguns exemples. Alphega Farmacia, una de les principals xarxes de farmàcies d'Europa. El Càmping Tamarit Beach Resort. El Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació (CTTi). La cooperativa agroecològica l'Enllaç de l'Ebre. Fruselva, del sector agroalimentari. Gomà-Camps, dedicat a la fabricació, transformació i venda de paper. Hife, centrada en la mobilitat de persones. Interfred Tarraco, de transport de mercaderies per carretera. Prat Brands, especialitzada en la venda en línia de productes. Hi ha també comerços com la Llibreria Adserà de Tarragona, l'empresa municipal Mercats de Tarragona o la parada de venda de productes ecològics Pollastres Pili.

Mercedes Teruel, directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial (URV)

"Amb la digitalització les vendes creixen de forma exponencial"

Professora del Departament d'Economia de la Universitat Rovira i Virgili, acaba de dirigir l'estudi que ha analitzat la transformació digital de les empreses del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre amb l'esclat de la pandèmia.

S'ha accelerat la digitalització?

Les mitjanes i grans ja portaven anys invertint en eines digitals. El gran salt ha estat en empreses que no estaven digitalitzades. Hi ha fins i tot empreses que a través d'una cooperativa s'han aliat per dur a terme les inversions digitals. Penso amb el Mercat de Tarragona, amb diferents botigues i parades unint-se per fer les comandes amb l'esclat de la pandèmia. Hi ha actuacions que no tiraran endavant, però d'altres que eviten cues seguiran funcionant per recollir el producte que ja coneixes. El que hem vist amb grans empreses ara ho estan fent amb companyies o botigues més petites.

Una transformació que ha arribat per quedar-se?

Jo crec que sí. Sobretot a botigues a tercers, de serveis finals, amb un públic que vol determinats serveis en una plataforma digital.

Com pot fer-s'ho una petita empresa o una botiga de barri?

Amb aliances amb empreses similars. Uneix-te per donar difusió del teu producte. Hi ha també el marketplace, les plataformes de venda habitual que són altament accessibles.

El futur de la transformació digital?

A Europa observem que la Covid ha donat a les empreses més motius per seguir amb la transformació digital. S'eixamplarà la distància entre les empreses altament digitalitzades i les que no ho estaran, estem davant d'aquest risc. Europa vol fomentar la digitalització per augmentar vendes i productivitat amb uns costos estables.

Els negocis seran digitals o no seran?

Hem de veure les raons, si no ho fan per falta de recursos o per la naturalesa del producte. La productivitat canvia si són empreses del mateix sector, la digitalitzada és més productiva tot i que has de fer la inversió inicial. Les vendes creixen de forma exponencial i els costos marginals són molt estables. Si estan donant un producte més exclusiu, possiblement aquestes empreses podran sobreviure perfectament. Altres es veuran sobrepassades.

Les causes de la no digitalització?

De vegades són les despeses, o el temps. Per una microempresa el temps és un dels recursos més escassos. De vegades no saben on anar per implantar la tecnologia. Hi ha entitats que estan ajudant a les empreses a fer el petit salt, no cal pensar en grans canvis, són petits però molt transcendents.

Quin paper ha de tenir l'administració?

Pot ser un facilitador. Fent divulgació, donant eines o amb formació. Hi ha marge de maniobra.

Notícies relacionades