Claus de la remuntada d’usuaris al transport públic, encara en l’aire

La percepció d’un risc alt de contagi, sense base científica, explica en bona mesura la caiguda d’usuaris, que es manté encara al voltant del 30% al Camp de Tarragona

El bus és el mitjà més utilitzat a la costa.
Esteve Giralt / Tarragona

Sorprenentment, la percepció majoritària dels usuaris del Camp de Tarragona és que el transport públic és el lloc on tenen més números de contagiar-se de coronavirus. Paradoxes de la pandèmia, tenen més por de contraure el virus en un autobús o un tren, on tothom porta mascareta, que no en un restaurant o fent un sopar amb uns amics.

És una de les conclusions de la investigació liderada per la Universitat Rovira i Virgili (URV), al costat de l'Eurecat, la Universitat de Califòrnia (Berkeley), la Universitat Jaume I, l'Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona i l'Institut de Salut Global. L'estudi es pot convertir en un full de ruta per dissenyar l'estratègia per recuperar els usuaris del transport públic que durant la pandèmia han tornat a agafar el cotxe.

La caiguda va arribar a ser del 47% i tot i que la pandèmia ha anat afluixant, es calcula que encara hi ha prop d'un 30% menys d'usuaris del transport públic a les comarques tarragonines. Només cal veure què està passant a les autopistes, com a l'AP-7 al tram de Tarragona, o en altres vies d'accés a la zona metropolitana, amb cada cop més retencions. La recuperació és vital per enfortir la xarxa de mitjans públics, pensant també en la viabilitat d'un dels projectes estrella del territori, el del Tramvia del Camp de Tarragona.

"S'ha comunicat molt malament, des de tots els àmbits. S'han difós missatges molt equivocats des de les administracions públiques, els mitjans de comunicació i determinats científics", destaca Aaron Gutiérrez, que ha liderat la investigació com a professor del Departament de Geografia de la URV i membre del Grup de Recerca en Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET).

Els experts critiquen que s'hagi posat tot el transport públic al mateix sac, sense fer cap diferenciació. "No és el mateix un autobús entre Reus i Tarragona que un metro ple a Barcelona en hora punta", posa com a exemple Gutiérrez. S'ha demostrat científicament que anar en transport públic amb mascareta redueix el risc de contagi en un 98%

La investigació evidencia que el missatge que ha arribat a la població i la percepció del risc dels usuaris del transport públic no té cap base científica. En una escala de l'1 al 10 (en què 1 és cap por i 10, molta por), el transport públic és l'àmbit on es percep un major risc de contagi amb un 5,5, per damunt d'establiments comercials (5,4), bars i restaurants (5,3), la feina (4,7) i les visites a cases de familiars i coneguts (3,8).

Si només es mira el transport, l'Enquesta de Mobilitat Quotidiana, feta a 13.229 persones, ha revelat que el transport públic és el lloc on hi ha més percepció de risc de contagiar-se de covid-19, amb un valor de 7,26 sobre 10. Molt per sota hi ha anar a peu (3,11), en bicicleta (2,47), d'acompanyant en un cotxe (2,41) o ser el conductor del cotxe (1,05). "És una percepció equivocada. Hi ha missatges de diversos orígens que han arribat a la població i han calat, i una part de la població percep aquest risc", destaca Daniel Miravet, tècnic en mobilitat de l'ATM del Camp de Tarragona.

Els viatgers ocasionals tenen més por a contagiar-se de Covid en un autobús o en un tren que en un restaurant

Una percepció distorsionada del risc que cau en picat a la pell dels usuaris habituals. Tenen un 70% menys de percepció de risc que els usuaris ocasionals, segon conclou la mateixa investigació. La raó, l'ús reiterat del transport públic sense donar positiu per COVID fa retornar la confiança en aquest mode. L'ús constant del transport públic sense contagiar-se allunya lògicament, les pors sense cap fonament. Els qui menys el fan servir, en canvi, més percepció de risc tot i que no es contagien ni tenen cap experiència per validar una cosa o l'altra.

La investigació, amb enquestes a gairebé 3.000 persones, sense massa precedents a l'Estat espanyol, ha analitzat el perfil dels usuaris que han seguit fent servir el transport públic, quina era la seva percepció del risc de contagi, la seva salut mental. Hi ha altres paradoxes curioses, com que els ciutadans ara fa un any veien més segur, per protegir-se del contagi, anar en cotxe que a peu o en bicicleta.

La percepció de risc baixa un 70% en els usuaris habituals del transport públic, la majoria sense opcions d'agafar el cotxe

Finalment, una dada a tenir en compte. La investigació s'ha fet pública ara però les enquestes es van acabar ara fa una mica més d'un any. Aleshores la situació no era com la d'ara, de sortida de la sisena onada de la pandèmia, amb el risc de contagi caient ara cada dia, com també baixen a diari el número d'hospitalitzacions i ingressats a les unitats de cures intensives. "És una percepció injustificada. Està totalment condicionat per la situació, a novembre de 2020, en una de les onades importants", diu Eugènia Domènech. gerent de l'ATM del Camp de Tarragona.

Notícies relacionades