El Port de Tarragona va créixer un 7,8% el 2017, superant els 34 milions de tones de mercaderies mogudes

La recuperació dels petroquímics i altres productes com el paper, els automòbils i el bestiar, principals factors d’aquests bons resultats

El Port de Tarragona ha presentat aquest dijous les xifres del 2017. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

El 2017 va ser el segon millor any de la història pel Port de Tarragona. La recuperació d'activitat del complex industrial de Repsol -després de l'aturada de 2016, que va fer caure els volums al Port- ha influït, però també l'increment experimentat per altres tràfics estratègics en la política de diversificació, com el paper, els automòbils o el bestiar.

El Port de Tarragona va moure més de 34 milions de tones durant l'any passat, una xifra que suposa un creixement del 7,8% respecte del 2016, quan es van gestionar 31,5 milions de tones. D'aquesta manera, el 2017 es converteix en el segon any amb més tràfic de la història del Port de Tarragona. El president de l'Autoritat Portuària, Josep Andreu, ha recordat que "l'objectiu eren 33 milions de tones, i per tant podem dir que hem superat les expectatives, tant en l'àmbit del volum de mercaderies com en els resultats econòmics".

De cara al 2018, Andreu no s'ha atrevit a posar encara els objectius, "perquè falten encara algunes xifres per afinar, sabem que el primer semestre serà bo per l'agroalimentari, però també tindrem aturada a Repsol, i això sempre ens afecta", ha advertit. Tot i això, Andreu espera que "tinguem un altre any de creixement, ja veurem fins on podem arribar".

El 2017 es converteix en el segon any amb més tràfic de la història del Port de Tarragona

Per tipologies de tràfics, els líquids a doll són els que més bon comportament han tingut, amb 22 milions de tones (+8,7%), seguits pels sòlids a lloure, amb 9,5 (+5%) i, per últim, la càrrega general, amb 2 milions de tones (+4,3%). Per tràfics concrets, en els líquids a doll, destaquen el cru (9,5 milions, amb un creixement del 12,5%); altres productes petrolífers (10,7 milions amb un augment del 6,2%) i els productes químics i adobs (1,7 milions i un increment del 4,2%). Pel que fa als sòlids a lloure, destaca la sal comuna (0,45 milions i un 136,7%) i el carbó (3,7 milions amb un increment del 8,3%). En el cas dels cereals, pinsos i farines, però, es registra un retrocés del 4,4%. En els tràfics de càrrega general es registra també una baixada en la càrrega contenitzada (-28,9%), però un increment en la no contenitzada (+28%). En aquest sentit, Andreu ha subratllat que "l'aposta per la terminal de creuers de DP World continua, hem parlat amb l'empresa i ells asseguren que Tarragona és estratègica, l'empresa ho ha de liderar i nosaltres estarem amb ells".

Diversificació de tràfics

Les dades de tancament d'exercici també apunten que la línia de diversificació de tràfics que segueix el Port de Tarragona des de fa anys està donant molt bons resultats. Els principals tràfics són el de paper i pasta de paper (585.033 tones, amb un increment del 42,6%); els automòbils (200.209 unitats, un 30,7% més), i els animals vius, que també experimenten un increment important si comptem per caps de bestiar (344.438, un +28%), que encara és superior si comptem per tones (61.925 t, un +68,2%).

Un altre dels tràfics que ha donat uns resultats molt positius ha estta el de passatgers de creuers. Amb 37 escales i més de 51.000 creueristes, l'increment registrat durant el 2017 va ser del 68,2% i el 282,3%, respectivament. "És un projecte que va començar en 2012 i que no ha parat d'avançar, amb un increment molt important l'últim any, gràcies a Costa Cruceros, però que tindrà la seva continuïtat el proper any, amb un reforçament a l'aposta d'aquesta important companyia". Andreu ha posat en valor que "són xifres molt importants les que estem aconseguint, és un projecte molt sensible, amb moltes expectatives al territori, i seguim endavant per fer créixer encara més aquestes xifres".

Els principals tràfics són el de paper i pasta de paper, automòbils i esl animals vius i la clau és la diversificació

Pel que fa als resultats econòmics de l'exercici 2017, les xifres també mostren un bon any. L'import net de la xifra de negoci se situa en 57,4M€, amb un creixement del 9,75% respecte el 2016. L'EBITDA també experimenta un augment important (14,79%), amb una xifra de 32,6M€. El resultat d'explotació és de 10,8M€, amb un increment del 50%, i el resultat de l'exercici registra un augment de més del 70%, amb 10,4M€. Pel que fa al cash flow, aquest se situa en 31,5M€ (+20,69%). Andreu valora aquests resultats com a "mot bons, superiors fins i tot als de Barcelona en termes percentuals".

Estratègia de futur

El president del Port Josep Andreu es va mostrar ambiciós perquè la tònica de creixement continui en els propers anys. "Creiem que podem créixer molt en agroalimentari, 1,5 milions de tones més; també en càrrega general; i quan el Moll de la Química estigui al 100% podríem incrementar 3 o 4 milions més de tones". Si es compleixen aquestes previsions, Andreu es mostra confiat de recuperar la quarta plaça dins dels ports de l'Estat, darrere d'Algessires, Barcelona i València. Actualment, el Port rivalitza amb Bilbao per la cinquena, amb marges molt estrets, mentre que Cartagena s'ha consolidat a la quarta gràcies a les seves inversions en el sector petroquímic.

Notícies relacionades