El petroli de l’energia verda

Oxaquim creix exponencialment per l’elevada demanda del seu producte estrella: l’àcid oxàlic, clau per a la mobilitat elèctrica i les renovables

Dani Revenga / El Catllar

El producte estrella d'Oxaquim és l'àcid oxàlic, un compost químic que viu un moment d'oportunitat extraordinari per la seva utilitat a l'hora de depurar les denominades terres rares i extreure'n els elements que són necessaris en la fabricació de cotxes elèctrics, bateries o aerogeneradors. Tendències de l'economia mundial que fan que es disparin les previsions de creixement de l'empresa d'El Catllar fins al punt de preveure multiplicar per 10 la seva facturació en els propers sis anys.

La història d'Oxaquim és un premi a la perseverança. L'àcid oxàlic, producte del que Oxquim és el principal fabricant europeu i el segon a nivell mundial, s'utilitza a una gran quantitat de mercats tradicionals com el tèxtil, la pelleteria, el cautxú, el marbre, els fertilitzants o l'apicultura, entre d'altres. Però la demanda i els marges estaven estancats, el que limitava el creixement d'una empresa que té en aquest compost químic el seu gran producte estrella. Ara, però, l'àcid oxàlic és clau per a sectors en creixement constant com la mobilitat elèctrica, les energies renovables i tot allò que té a veure amb la transformació digital, a més de la indústria armamentista.

Invertiran 44 milions d'euros en tres anys per ampliar la seva capacitat de producció

"Hem picat molta pedra -explica Marc Miquel, CEO d'Oxaquim- però ara ens trobem en un escenari d'oportunitat que hem d'aprofitar: tenim el petroli de fa 50 anys". Per això Oxaquim té previst invertir fins a 44 milions d'euros per incrementar la seva capacitat de producció: ampliant el centre de producció que ja té a Alcañiz i construint una planta nova al municipi d'Andorra, tots dos a la província de Teruel. La primera fase, aquest mateix any, ja mobilitzarà 7 milions d'euros i entre el 2023 i 2024 està previst que inverteixin fins a 37 milions d'euros més.

El seu pla de creixement preveu multiplicar per 10 la facturació fins al 2029

Marc Miquel apunta que "són inversions necessàries perquè som estratègics per al creixement de moltes empreses europees i americanes que no volen dependre de Xina i hem d'estar preparats per satisfer aquest increment de demanda". Les previsions d'Oxaquim són impactants: creixement d'un 70% ja aquest any fins a superar els 30 milions de facturació i l'objectiu de multiplicar per 10 la facturació el 2029.

La posició de fortalesa d'Oxaquim en aquest mercat en expansió es veu reforçada per la política antidumping de la Unió Europea, que protegeix el seu producte davant dels competidors xinesos, que venen als mercats internacionals a un preu inferior (dumping). Marc Miquel afegeix que "gràcies a la nostra innovació som l'únic fabricant del món que produeix sense petjada de carboni, mentre que els nostres competidors de la Índia, per exemple, estan limitats perquè els seus processos són contaminants".

Són el principal fabricant europeu d'àcid oxàlic i el segon a nivell mundial

Oxaquim exporta el 98% de la seva producció, amb presència a quatre continents i 85 països. En els propers dos anys, tenen previst obrir plantes de producció als Estats Units per satisfer la demanda del mercat nord-americà. L'empresa, amb seu administrativa a El Catllar (Tarragonès) va començar la seva activitat el 1991 i actualment subministra a 16 sectors productius donant feina a més de 50 persones.

El seu centre de producció està a Alcañiz (Teruel), on ara ampliaran inversions "perquè ens hi trobem molt a gust: l'Administració valora positivament l'impacte econòmic i social de la nostra activitat i, també, el nostre esforç a nivell mediambiental, i són àgils en les tramitacions, i això és el que necessita una empresa", explica Marc Miquel, que lamenta que "malauradament aquest no és l'escenari que molts cops ens acostumem a trobar a Catalunya a l'hora d'invertir".

PERFIL PROPI

Marc Miquel és la segona generació familiar al capdavant d'Oxaquim. El seu pare va crear l'empresa el 1991, un projecte que durant aquestes més de tres dècades ha tingut una trajectòria robusta però amb marges de benefici molt continguts. Un escenari que ha canviat radicalment amb l'actual demanda d'àcid oxàlic i el gran posicionament de mercat: "És una oportunitat i estem fent els deures per aprofitar-la", resumeix Miquel.

Notícies relacionades