L’Ajuntament de Reus exigeix a Foment la construcció “immediata” de l’Estació Intermodal al sud de l’aeroport

El consistori es mostra “sorprès” per l’anunci del ministre i subratlla que “la segona àrea metropolitana del país” necessita infraestructures adequades

El portaveu del consistori, Joaquim Enrech, durant la compereixença.
Redacció / Reus

L'Ajuntament de Reus ha exigit aquest dimarts al Ministeri de Foment que executi de forma immediata les obres de l'estació intermodal al sud de l'aeroport, un projecte que es manté congelat des del 2009. Després que ahir el ministre De la Serna anunciés la voluntat de convertir l'Aeroport de Girona en la quarta pista del Prat i la construcció d'un baixador del TAV a Vilobí d'Onyar, el govern de Reus s'ha mostrat "sorprès" per l'anunci. "Reus i el Camp de Tarragona han fet els deures i el ministeri els ha de tenir en compte quan fa anuncis en infraestructures", ha reclamat el portaveu Joaquim Enrech. En aquest sentit, l'Ajuntament de la capital del Baix Camp ha reivindicat infraestructures "adequades" per a la segona àrea metropolitana del país i ha criticat l'alt "nivell d'incompliments" acumulat. El consistori, que ha sol·licitat una reunió amb el ministre de Foment, ha fet una crida perquè els agents socials i econòmics del territori uneixin esforços en la defensa dels seus interessos i tinguin "una sola veu a Madrid".

Enrech ha defensat que l'Aeroport de Reus té "un gran potencial de creixement", tal com avalen, ha dit, les aerolínies i els sectors turístic i econòmic. "Cal que Aena i Foment fixin els ulls en Reus i el territori i compleixin els anuncis i promeses que porten fent de fa anys. És inconcebible el nivell d'incompliments que porten acumulats", ha criticat el portaveu del govern reusenc. Segons el regidor, el projecte de l'estació central al sud de l'aeroport és estratègic per al territori perquè donarà servei a més de 350.000 persones i garantirà la intermodalitat de les instal·lacions aeroportuàries.

A més, Enrech ha recordat que fa temps que mantenen converses amb Foment i amb la Generalitat per agilitzar-ne la construcció i que, fins i tot, es va pactar que se'n reduiria el cost previst inicialment per tal d'adaptar-lo al context econòmic actual. El projecte es va adjudicar el 2009 per 54,7 MEUR, però tot i que les obres havien de començar el 2010, ha quedat aturat.

Preguntat sobre l'aposta del ministeri per l'Aeroport de Girona en detriment de Reus, el regidor ha etzibat que no hi tenen res en contra, però que la capital del Baix Camp també vol defensar el seu projecte i les inversions al Camp de Tarragona. Joaquim Enrech ha reclamat una "veu única" al territori. "Hem d'anar tots a l'una perquè, sinó, no tindria cap sentit", ha reflexionat. Per tot plegat, ha insistit que cal "accentuar" les reclamacions i palesar la unitat del territori.

Reaccions també a la Cambra

Amb arguments molt similars, la Cambra de Comerç de Reus va expressar ahir també els seus recels en un comunicat en el que s'assegura que "aquesta noticia posa al descobert, una vegada més, que existeix un acord tàcit Madrid-Barcelona-Girona per potenciar les comarques gironines". El mateix document sosté que amb la decisió de Foment "s'accentua clarament el greuge comparatiu amb les comarques del Camp de Tarragona que continuen pendents d'algunes inversions transcendents per poder millorar la competitivitat del territori en infraestructures bàsiques com són l'aeroport de Reus o el Port de Tarragona". La Cambra considera que "és vital disposar d'una connexió ràpida per tren amb la capital catalana; si l'aeroport de Girona ja es considera una pista complementària de l'aeroport del Prat, l'aeroport de Reus també ho ha de ser atenent que està ubicat al bell mig de la segona realitat metropolitana de Catalunya".

La Cambra reclama també que es reprenguin de manera immediata les obres de construcció de l'Estació Intermodal i recorda que "ara fa dos anys el Ministeri de Foment va confirmar que, després de la paralització de l'obra l'any 2010, aquesta en cap cas s'ha desprogramat sinó que s'ha mantingut en la planificació del Ministeri" i que els treballs continuarien "tan aviat com la sostenibilitat econòmica i la demanda estiguin plenament garantides". L'ens cameral posa el focus en què les inversions anunciades pel Ministre de Foment a Girona són de 1,929 milions d'euros i que els treballs pendents a l'Estació Intermodal de Reus estan licitats des de 2009 en 54 milions.

Notícies relacionades