El Fons Nuclear, benzina per les inversions

El 2023 Ascó i els municipis en àrees nuclears comptaran amb uns ingressos extra que serviran per finançar projectes de desenvolupament econòmic

Les polítiques de suport a l’emprenedoria local són una de les prioritats del Fons Nuclear.
Dani Revenga / Ascó

El denominat Fons Nuclear, un impost creat per la Generalitat al sector, es convertirà l'any que ve en ingressos extra per als municipis de les àrees nuclears. El Departament d'Empresa està definint la fórmula de repartiment dels 24 milions que aniran a parar a les àrees d'Ascó i Vandellòs. En espera de la lletra petita, des d'Ascó valoren positivament una injecció de recursos destinats a polítiques de diversificació econòmica i ocupació.

Del que ha transcendit fins al moment, aquests 24 milions es repartirien en les següents partides: 9 milions per a inversions d'alt impacte; 2,5 per a activitats industrials existents; 3 per fomentar el turisme sostenible; 2 per a la dinamització comercial; 2 per a polítiques actives d'ocupació; 2 més per a altres polítiques de promoció econòmica; i 0,5 per a una oficina tècnica que ajudi als ajuntaments a gestionar aquestes inversions.

L'ampliació del polígon industrial és un dels projectes que se'n podria beneficiar

Mentre esperen que el reglament que prepara el Govern concreti el repartiment municipi per municipi, des de l'Ajutament d'Ascó valoren positivament la injecció que suposarà en accions com l'ampliació del polígon industrial, prevista a la zona dels Aubals. Una àrea d'unes 35 hectàrees que hauria de canalitzar l'aposta per atreure inversions en l'àmbit de l'energia renovable o l'economia circular.

Més diners per al territori

El Fons Nuclear recaptarà uns 120 milions d'euros, dels quals un 20% (aquests 24 milions) aniran a parar a les àrees nuclears. L'alcalde d'Ascó, Miquel Àngel Ribes, se suma a la reivindicació que "aquest percentatge que es queda al territori hauria de ser més alt com així passa amb la taxa turística que es reinverteix íntegrament al sector turístic. La finalitat del Fons Nuclear és finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa a les zones nuclears d'Ascó i Vandellòs per reactivar l'economia, promoure la competitivitat i millorar la diversificació econòmica. Per tant, destinar-hi només un 20% dels fets imposables deixarà enrere inversions alineades amb el fons i importants al nostre municipi". El primer Tinent d'Alcalde, Amadeu Pros, creu que "hem de ser constructius i aprofitar aquests recursos, però també hem de defensar que si els diners es generen aquí el percentatge que repercuteix a la zona ha de ser més elevat".

Notícies relacionades