L’escola dels ambaixadors del vi

El Màster internacional en Innovació en Enoturisme de la URV forma experts en vi i turisme d’arreu del món

Els estudiants del màster es formen tastant vins de la regió vitivinícola Tarragona.
Esteve Giralt / Constantí

Com vendre les virtuts dels vins d'una regió, un terroir, un paisatge vinícola o un celler. L'enoturisme fa anys que s'ha convertit en un vehicle per mirar d'atraure visitants a un territori i generar negoci. A escala global, cada cop més regions busquen i troben en els vins una fórmula turística d'èxit. Construir un relat no és fàcil. Disposar de bons professionals, tampoc. És un món divers i complex on massa cops hi ha més fum que coneixements. Trobar professionals ben formats i preparats és una demanda creixent del mercat. La Universitat Rovira i Virgili (URV) està liderant al costat de les universitats de Bordeus (França) i Porto (Portugal) el Màster Internacional en Innovació en Enoturisme de la URV.

L'altíssima demanda, 300 sol·licituds d'inscripció per només 25 places en cada curs, avala l'èxit d'una formació creada fa sis cursos i ja plenament consolidada a nivell global. A la darrera promoció hi ha estudiants americans, europeus o asiàtics. Fins a 19 nacionalitats.

Al capdavant del màster hi ha la URV, una de les tres escales on es formen els alumnes. Passen també per Bordeus i Porto. El que s'està coent amb aquesta formació pionera és una nova professió. "Són ambaixadors del vi", destaca Joan Miquel Canals (URV), professor de vins escumosos del màster i comissionat de xarxes internacionals per la URV. La internacionalització és un dels factors clau d'un món que atreu cada cop més visitants disposats a fer milers de quilòmetres per conèixer una regió vinícola determinada i degustar uns vins.

Els estudiants que passen per Tarragona viuen en pell pròpia la verema i participen activament en l'elaboració del seu propi vi escumós. S'aplica aquella màxima que diu que per explicar bé i vendre un determinat producte, en aquest cas l'enoturisme, cal conèixer bé què és el vi. Una de les darreres pràctiques, abans de viatjar a Bordeus, acaba al Mas dels Frares de Constantí amb els joves estudiants embotellant el que serà el seu vi escumós.

"Estem creant una nova professió, els ambaixadors del vi; una professió que fa vint anys no existia. És un ofici que neix de les professions actuals i que ha de donar a conèixer els cellers fora del seu àmbit de venda", amplia Canals. Per un celler del Priorat és saber vendre's a Shangai, per exemple, en una altra cultura. "Els vins que agraden a l'Àsia no tenen per què agradar aquí. O als Estats Units agraden les coses més dolces que no pas a Europa", exemplifica Canals.

L'alt grau d'internacionalització de l'enoturisme converteix aquest món en un negoci global on cal conèixer les tendències a escala mundial. Un món a més canviant i en constant transformació. Pels estudiants del màster poder compartir el curs amb companyes i companys d'arreu del món és un valor afegit. Un enriquiment constant i canviant.

"Al màster treballem en base a tres pilars, l'empresa, el territori i l'enologia", afegeix Canals. Gemma Beltran és la coordinadora del màster. Observa els estudiants mentre acaben d'embotellar els seus vins. "És un màster multidisciplinar, l'enoturisme emmarca diferents especialitats, de l'empresa, el turisme i l'enologia. Els estudiants aprenen entre ells, de la multiculturalitat. I nosaltres aprenem molt d'ells", destaca Beltran. "Després podran fer servir el coneixement als seus països d'origen o si es queden per Europa. Es fa molta incidència en el treball en xarxa", afegeix.

La Rongtao Wei, de la Xina, és una de les estudiants d'enguany del màster. Es va graduar a la Universitat de Deusto (Bilbao) i domina perfectament el castellà. La gastronomia i l'enologia són dos dels seus punts d'interès, en base al turisme i el màrqueting. "Em volia especialitzar i vaig trobar aquest màster, em va semblar molt interessant poder estudiar en tres països diferents", destaca.

Al costat de la Wei hi ha la Danae Huala, de Xile, amb 30 anys, enginyera agrònoma especialitzada en enologia. Va conèixer el màster mentre feia la seva tesi a la Universitat de Santiago de Xile. "L'intercanvi cultural entre els companys és molt enriquidor, donen molta força al meu perfil professional", destaca Huala, amb ganes d'especialitzar-se en el turisme en base a les rutes enoturístiques. "Voldria fer-ho a Xile perquè allà no existeix aquest perfil, però no em tanco cap porta, tampoc a Europa", remarca.

El Caio Oliveira és del Brasil. Al seu costat un estudiant de Nova Zelanda. Un mapa mundi. "És una gran oportunitat poder estudiar amb persones de 19 nacionalitats diferents. És com estar a les Nacions Unides. Fem contactes amb empreses i la qualitat dels vins d'aquí, com el Priorat o el Montsant, és molt alta", valora Oliveira.

És una aposta estratègica per fer créixer i madurar l'enoturisme, per molts un dels fonaments de la diversificació turística i la desestacionalització. "A Tarragona tenim països molt per endavant com França, Portugal o Itàlia. Tenir alumnes internacionals ens ajuda a desenvolupar l'enoturisme a Catalunya", destaca Beltran (URV).

Notícies relacionades