La Costa Daurada espera fer el millor estiu de la seva història

La recuperació del turisme rus i el que arriba de destinacions amenaçades pel terrorisme, factors clau de les bones previsions d’ocupació

La roda de premsa del sector a l’Hotel Gran Palas de la Pineda, amb representants de les associacions d’hotels, apartaments i càmpings i dels patronats de turisme.
Dani Revenga / Salou - Vila-seca

El sector turístic de la Costa Daurada està convençut que tancarà una molt bona campanya d'estiu, amb un increment del 7% respecte a les xifres registrades l'any passat que és, de fet, la millora que ja s'ha registrat als hotels de Salou, Cambrils i La Pineda el primer semestre de l'any. Les previsions apunten que l'ocupació mitjana superarà el 90% en el cas dels hotels i el 85% en els sectors del càmping i els apartaments. Si es compleixen aquestes expectatives, el nombre de pernoctacions a la destinació assoliria el seu rècord històric, que es va establir el 2006 amb 19,7 milions de pernoctacions, una fita que ja es va fregar l'any passat.

Els factors clau per aquests bons auguris són el creixement d'alguns dels grans mercats exteriors, que han deixat bones xifres en el que portem d'any. És el cas del rus, que continua la seva recuperació després de la dràstica caiguda del 2015 per la devaluació del ruble. Els russos s'incrementaran aquest any al voltant del 47%, un fet que té el seu reflex en el 70% més de passatgers russos que passaran per l'Aeroport de Reus. Pere Segura, regidor de turisme de Vila-seca, posava en valor que "sempre hem cregut en aquest mercat i per això hem estat a les dures i a les madures, hem perseverat i ara recollim els fruits", tot i que adverteix que "és un mercat molt volàtil i tot pot canviar".

Si es compleixen les expectatives, el nombre de pernoctacions a la Costa Daurada assolirà el seu rècord històric

Altres mercats que creixen són el britànic, l'irlandès o també altres que són menors a la Costa Daurada, com l'italià i, en menor mesura, l'alemany, per l'impacte directe de Ferrari Land, que "ja es comença a notar", assegura Marta Àlvarez, gerent de la Federació Empresarial d'Hostaleria de Tarragona. Pel que fa al turista de l'Estat, fins el mes de juny creix un 8%, però tindrà difícil arribar a significar el 50% que el sector considera òptim perquè "hi ha molta venda anticipada i al juliol i al agost quedarà poca plaça disponible per un tipus de turista que decideix a última hora", Xavier Roig, president de l'Associació Hotelera.

Un altre factor que beneficia la Costa Daurada és el denominat 'turisme manllevat', que és el que tradicionalment optava per destinacions de sol i platja del nord d'Àfrica, però que ara trien la Costa Daurada per l'amenaça terrorista que plana sobre aquesta zona. "És un fenomen que ens ha beneficiat els últims anys, el repte és fidelitzar aquests turistes perquè tornin a la Costa Daurada", explica el regidor de turisme de Salou, Benet Presas.

El creixement de passatgers a l’Aeroport de Reus, factor clau

Un altre factor positiu és el creixement en passatgers de l'Aeroport de Reus, que enguany s'enfilarà per sobre del milió, "la millor xifra des que Ryanair va deixar de tenir-hi base permanent el 2012", va destacar el president del Patronat de Turisme de la Costa Daurada, Martí Carnicer.

Aquestes previsions consoliden la dinàmica de recuperació de la Costa Daurada dos anys després que la destinació tarragonina patís el seu pitjor estiu del que portem de segle, precisament per l'aturada en sec del mercat rus, el gran filó dels últims anys, que va convertir la Costa Daurada en la que més volum de turistes russos va acollir.

Notícies relacionades