Eficiència en tres dimensions

Gatell Engineering fa valdre la seva experiència amb tecnologia 3D per guanyar mercat en el sector de l’enginyeria d’edificis i instal·lacions

Dani Revenga / Valls

Gatell Engineering Group està treient profit del seu know how en el disseny industrial amb la tecnologia BIM, un software que permet concebre un edifici o una instal·lació en tres dimensions amb un grau de precisió total. Això dispara la seva eficiència per materialitzar els projectes, fent-los més competitius davant dels clients.

Jordi Gatell, fundador de Gatell Engineering Group, explica que l'avantatge competitiu de la tecnologia BIM és que "la fase de disseny, que és íntegrament digital, ens permet definir amb exactitud els espais, els materials, les dimensions i l'encaix de tot plegat, gràcies a les dades i la realitat virtual, i això fa molt més fàcil l'execució dels projectes". El mètode inverteix la divisió del temps entre la fase de disseny i la de l'obra: "Nosaltres dediquem el 80% del temps d'un projecte a dissenyar-lo digitalment, l'execució es queda el 20% restant, que és justament l'inrevés del que s'ha fet històricament al sector".

L'experiència de Gatell Engineering amb aquesta tecnologia ve de la seva aventura llatinoamericana, iniciada després de la crisi immobiliària, que va paralitzar el sector a l'Estat espanyol. Concretament, van desenvolupar els seus coneixements sobre el BIM a Equador, un país on els inversors nord-americans ja l'exigien i que "ens va permetre integrar-la i perfeccionar-nos en la seva aplicació", recorda Jordi Gatell.

Ara, aquest software viu a Catalunya un moment d'oportunitat. La Generalitat ha publicat el 'Llibre blanc' de la tecnologia BIM, que fixa que els projectes de més de 3 milions d'euros s'han de desenvolupar amb aquest sistema. Gatell explica que "això obre mercat, fins i tot per als projectes més petits, perquè ara aquí ja cada cop més clients el demanen, tal com passa a altres països europeus".

Gatell Engineering ha pogut explotar, doncs, els seus coneixements en una tecnologia poc introduïda a casa nostra en la que són capdavanters. Un estàndard professional que necessita, però, d'inversió: "S'ha de fer molta formació i la corba d'aprenentatge és molt alta, també es necessita invertir en equips informàtics i software, però el resultat val la pena, perquè els projectes són més ràpids i més eficients i també puja la productivitat, definitivament és una inversió amb retorn", assegura Gatell.

L'empresa dissenya tota mena de projectes d'arquitectura industrial, des d'edificis com hotels a naus industrials, entre d'altres. Ofereixen solucions integrals, el que representa "una altra de les nostres fortaleses -reflexiona el fundador-, ja que ens ocupem de tot el que implica un projecte". Tot plegat, els està permetent consolidar una dinàmica de creixement sostingut que té com a llast "la dificultat per trobar professionals formats i qualificats en la tecnologia BIM per seguir creixent"

PERFIL PROPI

Jordi Gatell és l'alma mater de Gatell Engineering Group. Va fer el primers passos a començaments dels 90 com a autònom, fins que l'any 2000 es va constituir ja com a empresa. Va ser capaç d'anticipar-se a la fallida del sector amb la crisi immobiliària de 2008 i va obrir mercat a Llatinoamèrica, d'on va portar el seu know how amb la tecnologia BIM, pal de paller del seu creixement a Catalunya des de 2018. Tot i aquest roda el món i torna al Born particular, l'empresa manté activitat, a banda de Catalunya, a diversos països llatinoamericans. El futur està garantit, ja que la seva filla Aida, enginyera industrial i Màster en BIM, és la BIM Manager de l'empresa.

Notícies relacionades