Batalla entre les empreses per atreure enginyers informàtics

Molts dels estudiants de grau ja tenen feina abans d’acabar i l’ocupabilitat és total

Les dones segueixen en minoria al grau d'informàtica.
Esteve Giralt / Tarragona

L'explosió que està vivint la digitalització en general, accelerada amb la covid, i del món del cloud computing en particular, s'ha traslladat al mercat laboral. Hi ha una demanda tant gran de professionals que falta talent. I això es nota a les aules de les universitats, on les empreses venen per pescar fins i tot abans que els estudiants de grau d'Enginyeria Informàtica hagin acabat. A tercer i quart ja comencen a treballar. Pràcticament tots troben feina i la gran majoria ho fan en posicions adequades a la formació i expectatives. Els salaris, amb tanta competència per atreure talent entre les empreses, també són alts.

"Hi ha una necessitat molt gran de moltes empreses, no només de l'àmbit informàtic i tecnològic. També de l'industrial i el químic, d'empreses que s'han de posar al dia en computació al núvol, intel·ligència artificial i gestió intel·ligent de les dades", destaca Àngel Cid, director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la URV. La demanda és tant gran que ja supera la capacitat de les universitats per generar graduats en Enginyeria Informàtica.

L'índex d'ocupabilitat ha quedat demostrat amb dades. La velocitat d'inserció laboral és altíssima. En només tres mesos, un cop graduats, el 86% ja ha trobat feina, segons l'estudi fet per l'Observatori de l'Ocupabilitat a la URV. El 100% dels graduats va trobar feina, segons dades del 2023 i el 90% estava fent una feina ajustada a la formació.

"La demanda és per dalt i per baix", alerta Cid. La gran demanda d'estudiants que volen fer els graus d'enginyeria fa que les notes de tall siguin altes. I no només passa amb Informàtica. "Passa amb tots els graus de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la URV", afegeix Cid.

La demanda per dalt de les empreses arriba des de fora i també a nivell de territori. "Hi ha un gran dinamisme de noves empreses i activitats, un nou ecosistema tecnològic", raona Cid (URV). El dinamisme de Tarragona i la seva àrea metropolitana està per sobre de la mitjana catalana, segons sosté el director. "S'està creant un caldo de cultiu que pivota sobre la química amb un ecosistema digital i tecnològic molt potent", afegeix Cid. Hi ha empreses del territori i també multinacionals molt enclavades al Camp de Tarragona, sobretot a la petroquímica.

Amb tot l'Escola d'Enginyeria viu un moment molt dolç. També està pujant el percentatge de pràctiques acadèmiques externes. En Enginyeria Informàtica els convenis amb empreses no ha parat de créixer en els últims cinc anys. Dels encara no mig centenar de convenis al curs 18-19 a més d'una vuitantena en l'actualitat. Quasi s'ha doblat.

Una de les assignatures encara pendents, com a mínim en part, atraure més dones. "És una oportunitat de feina molt gran, encara amb poques dones. Que no els faci por a les alumnes venir a estudiar informàtica", destaca l'investigador Pedro García López.

Ja als instituts comença la batalla per captar talent i per trencar prejudicis i pors. La nova càtedra de computació al núvol (URV i T-Systems) té justament com un dels pilars estratègics la divulgació. I ja s'ha començat a difondre el coneixement amb un objectiu afegit lligat amb l'esperit de la càtedra, trobar nou talent jove. Membres del grup de recerca de Pedro García han començat a visitar instituts de secundària de Tarragona per fer xerrades sobre el núvol, "per atreure l'atenció dels estudiants abans de la seva arribada a la universitat, per captar més talent".

Una de les maneres d'aterrar una matèria aparentment tant complexa com la computació al núvol és posant exemples a la vida real. El cloud serveix no només per gestionar les fotografies i els documents que tots fem anar en la vida diària. La URV està treballant en projectes vinculats a la salut o el turisme en un projecte conegut com a Cloudstars, una xarxa de mobilitat entre quinze universitats europees i tres centres de recerca d'IBM que s'està treballant a centres de recerca de Nova York, Zurich o Israel.

Si els joves pensen en conèixer món, aquí tenen també una oportunitat. Per fer-ho més atractiu, els investigadors ho vinculen també quan fan xerrades als instituts a aspectes propers a la vida dels adolescents, com els videojocs. De la intel·ligència artificial i el núvol al Minecraft.

Una demanda que no para de créixer

Cada vegada hi ha més estudiants d'Enginyeria Informàtica i la demanda cada cop creix més. Ho demostra l'evolució del total d'estudiants en els diversos cursos del grau de la URV. Els matriculats al curs 19-20 eren 304, mentre que en l'actual ja són 420. Els graduats que surten cada any de la URV estan al voltant dels quaranta en els últims cinc anys. De mitjana, el 85% dels estudiants que comencen el grau l'acaben i surten al mercat laboral.

Notícies relacionades