Els Fons de Transició Nuclear reben un centenar de sol·licituds d'inversions d'alt impacte

La secretaria de gestió de les subvencions l'assumiran tècnics dels consells comarcals i d'Ascó i Vandellòs I l’Hospitalet de l’Infant

Redacció / Ascó

L'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear ha rebut un centenar de sol·licituds en la convocatòria d'inversions d'alt impacte. Es tracta d'inversions privades d'uns 60 milions d'euros i que podrien generar fins a 300 llocs de treball. Aquest mateix mes de juny es resoldrà quins projectes rebran recursos dels Fons, uns 20 milions d'euros a repartir entre una vintena de propostes, aproximadament. L'òrgan de govern es va reunir a Ascó (Ribera d'Ebre) i va ratificar l'acord, d'una reunió telemàtica anterior, d'estendre la secretaria tècnica dels Fons als consells comarcals representats i als Ajuntaments d'Ascó i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Finalment, també s'ha "corregit" el repartiment de la segona bestreta de 47 MEUR de 2023 als consistoris.

Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat, i uns dels presidents de l'òrgan de Govern dels Fons Nuclears, ha apuntat que la reunió a Ascó ha servit "per aclarir" la distribució pressupostària dels Fons Nuclears d'enguany i de l'any passat i que es puguin transferir els recursos als municipis beneficiaris i a les convocatòries d'ajuts per a projectes empresarials. "Crec que era l'objectiu de la reunió i ho hem aconseguit. Es podrà desplegar el pressupost disponible del 24 i acabar d'executar el del 23 perquè tots els recursos arribin al territori", ha dit.

L'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear ha estudiat el centenar de sol·licituds, "un nombre molt considerable", que s'han rebut en la convocatòria d'inversions d'alt impacte d'enguany. Les inversions privades que han sol·licitat recursos dels Fons Nuclears ascendeixen a uns 60 milions d'euros i es preveu que generaran fins a 300 llocs de treball en el conjunt del territori de transició nuclear. La resolució d'aquestes ajudes es farà al juny. El secretari d'Empresa i Competitivitat ha assenyalat que "no es podran finançar tots els projectes presentats" i ha avançat que preveuen subvencionar una vintena de les sol·licituds, amb ajuts que ascendeixen als 20 milions d'euros.

D'altra banda, s'ha d'acabar de repartir els Fons de la convocatòria del 2023. De l'any passat es reparteixen 83 milions d'euros, la meitat de la recaptació de l'impost nuclear, i de manera extraordinària, el gran gruix dels diners el reben els 96 ajuntaments beneficiaris. Una primera bestreta va pagar 174.400 euros per consistori, 1.744.000 euros als deu municipis de la zona Penta I i 14.995.000 a la resta de municipis del Penta II, de menys de 12.000 habitants (16.739.000 euros). El Govern també va destinar 13,25 milions d'euros en projectes d'alt d'impacte per suplementar propostes empresarials - 9,9 MEUR a la zona Penta I i 3,35 MEUR a la zona Penta II -.

En la reunió a Ascó s'ha resolt un ajust de les quantitats que "quedaven pendents" de liquidar. Tot i el "debat" generat, s'ha pogut consensuar sense votacions. Aquesta correcció, com ha explicat l'alcalde d'Ascó, Miquel Àngel Ribes, s'ha fet per atendre els projectes d'alt impacte subvencionats a la zona Penta II, que ha reduït "una mica" la xifra de la segona bestreta per als ajuntaments del Penta I, uns 93.000 euros menys, i ha augmentat en 21.500€ la dels ajuntaments del Penta II.

La previsió inicial era que aquesta segona bestreta repartís els 47 MEUR pendents, cap a la tardor, que finalment serà de 25.126.558 euros per als 18 municipis de la zona Penta I (1.395.919,89 euros per a cada ajuntament) i 21.779.004,90 euros més per als 78 municipis de la zona Penta II (279.218,01 euros per consistori). També es van adjudicar 6,1 dels quals s'han atorgat al COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre) i la promoció de la Reserva de la Biosfera i la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics.

Ribes ha detallat que uns 7,9 milions d'euros que s'havien de destinar al projecte de Lotte a Mont-roig del Camp, s'han pogut aconseguir a través d'un PERTE i, de moment, aquests recursos s'inclouran com una bestreta als fons de 2024, per poder ampliar la partida per projectes d'alt impacte d'enguany, tot i que es recuperaran podrien recuperar el 2025 per als ajuntaments del Penta I quan es faci la liquidació definitiva de l'impost nuclear. "Hem avançat, que és important perquè som molta gent que estem al Fons de Transició Nuclear i arribar a acords de vegades és complicat", ha remarcat Ribes.

Secretaria tècnica repartida

L'organització de la secretaria tècnica es va resoldre i aprovar en una reunió telemàtica anterior. Castellanos ha concretat que bona part de la gestió administrativa dels Fons Nuclears els fa de fer la Generalitat mentre que "un tècnic estarà a disposició" dels consells comarcals que formen part de l'òrgan de govern, Baix Ebre, Terra Alta, Ribera d'Ebre, Baix Camp, Priorat, Segrià i les Garrigues. Els ajuntaments d'Ascó i Vandellòs incorporaran els seus tècnics de promoció econòmica per treballar amb els dels consells i estar "plenament informats" de totes les convocatòries d'ajuts i de les línies d'oportunitat que s'obrin per als municipis i empreses dels territoris de transició nuclear. Castellanos ha explicat des d'Ascó que aquesta proposta s'ha ratificat en la reunió d'aquest dimecres i que s'haurà d'incloure en el reglament que s'aprovarà enguany.

L'alcalde d'Ascó ha detallat que els 174.000 euros que van rebre de la primera bestreta dels Fons Nuclears de 2023 es destinaran a millorar l'eficiència energètica del Viver d'Empreses, amb una millora del sostre de la nau i la instal·lació de plaques solars. Els diners de la segona bestreta serviran per a construir noves naus industrials als terrenys d'entrada de la central nuclear. L'alcaldessa de Vandellòs i l'Hospital de l'Infant, Assumpció Castellví, ha celebrat que el municipi té cinc demandes d'inversions d'alt impacte que poden generar nombrosos llocs de treball i també que la secretaria tècnica es consolidi en la idea de recaure en els tècnics dels consells comarcals i dels municipis nuclears d'Ascó i Vandellòs.

Ascó impulsa l'emprenedoria

En el context d'acceleració de la diversificació econòmica que dibuixen els Fons de Transició Nuclear, l'Ajuntament d'Ascó, conjuntament amb el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, organitzarà el proper 27 de juny la Jornada d'Emprenedoria. Serà a partir de les 16h al Magatzem de la Rita i s'estructurarà amb tres parts: un taller sobre autoocupació, una sessió centrada en la compravenda d'empreses i, per últim, un cas d'èxit d'emprenedoria a la Ribera d'Ebre. La regidora de Promoció Econòmica, Carolina Baiges, apunta que "en el context actual és clau fomentar l'esperit emprenedor de la nostra gent, ha de ser un dels eixos del nostre canvi de model pensant en el futur". Baiges identifica "un moment d'oportunitat que hem de saber aprofitar" i per això anima a "tothom que tingui idees de negoci és el moment per donar-los-hi forma, els emprenedors locals no estaran sols, des del consistori farem l'acompanyament que necessiten per consolidar-se". Les inscripcions a la Jornada es poden fer seguint el següent enllaç.

Notícies relacionades