El rèdit de la confiança

CTAIMA accelera el seu creixement gràcies a desenvolupar noves solucions tecnològiques per als seus clients

Iolanda Gatell, CEO de CTAIMA. FOTO: XAVI JURIO.
Dani Revenga / Tarragona

Què tenen a veure la gestió ambiental de l'empresa amb els hàbits saludables dels treballadors, la digitalització de documents o la simulació d'accidents laborals amb realitat virtual? En el context de la transformació digital, la resposta és més fàcil: tot té solució mitjançant la tecnologia. A CTAIMA hi veuen un altre denominador comú: la confiança. La que s'han guanyat dels seus clients i que els permet plantejar-los solucions en àmbits cada cop més diversos, una inquietud per innovar i assumir nous reptes que és el gran motor de creixement i diversificació d'aquesta consultora.

CTAIMA arriba als 15 anys d'existència immersa en decidit un procés de diversificació. Aquesta consultoria tecnològica, especialitzada inicialment en l'àmbit de la legislació mediambiental, ha estat capaç d'evolucionar cap allà on les necessitats dels seus clients apuntaven. La seva CEO, Iolanda Gatell, remarca que "l'essència és la mateixa que la que tenien al començament: aportar solucions allà on les empreses tenen necessitats". Gatell recorda que "en aquella època -cap al 2005- les empreses s'estaven adaptant a la legislació mediambiental, la certificació 14.001, etc. Vam crear un servei d'assessorament jurídic amb un suport de software que els va fer les coses molt més fàcils i que ens va permetre posicionar-nos com un referent a nivell de l'Estat, va ser el primer pas".

DIVERSIFICACIÓ. CTAIMA impulsa noves línies de negoci en àmbits com la formació, l'empresa saludable o la gestió documental

Després del medi ambient van venir els riscos laborals, un àmbit en el que "els nostres clients havien de fer front a una normativa molt específica en la gestió dels riscos laborals de les empreses contractistes, i hi vam veure una oportunitat", recorda Gatell. Així. L'any 2009 va nàixer CTAIMACAE.NET, una eina de software que facilitava molt la gestió d'aquest tema. "Va ser un èxit i ens va permetre captar grans clients de sectors molt diversos, perquè l'externalització i els riscos laborals eren tendències a l'alça", explica Gatell.

Ara CTAIMA simultanieja el desenvolupament de 4 noves línies de negoci, fidels a aquesta filosofia de desenvolupar nous productes i serveis allà on es detecten les necessitats. La consultora afegeix als seus àmbits més consolidats (medi ambient, qualitat, riscos laborals i seguretat industrial) noves apostes com Academy, per donar respostes tecnològiques i experiencials a les necessitats formatives dels seus clients; Tech 4.0, que desenvolupa tecnologia d'última generació per a totes les àrees de coneixement en les que treballa CTAIMA; gestió documental, centrada en la digitalització i certificació de documents; i, per últim, l'aposta més innovadora i tangencial: la consultoria en empreses saludables.

CREIXEMENT SOSTENIBLE. L'empresa creix sense endeutar-se, sempre amb recursos propis, i mantenint els valors corporatius

Iolanda Gatell explica que "aquesta nova línia és singular, perquè no es genera a partir de la necessitat d'un client, si no de la nostra pròpia" "Fa un parell d'anys -explica- vam decidir apostar pel model d'empresa saludable implantant un seguit de polítiques per afavorir el benestar dels treballadors, com la conciliació, el foment dels hàbits saludables, l'alimentació sana... Vam sistematitzar-ho i estem molt contents dels resultats, tant que ho hem convertit en una línia de negoci, gràcies a l'experiència acumulada i la metodologia que hem consolidat". Els resultats són prometedors i el seu programa d'empresa saludable està tenint molt bona acollida entre els seus clients. La CEO apunta que "totes aquestes noves apostes estan tenint molt bona acceptació, en molt bona mesura perquè abans d'impulsar-les hem vist que tenien recorregut, són demandes reals de les empreses".

INNOVACIÓ. El secret del seu èxit és detectar necessitats i oferir noves solucions al mercat

De cara al futur, Gatell vaticina que "seguirem fidels a la filosofia de reinventar-nos contínuament adaptant-nos a les necessitats dels nostres clients". CTAIMA ha crescut en els últims anys per sobre del 20%, sempre amb recursos propis i sense endeutar-se, amb una previsió de facturació per aquest any de 6,5 milions d'euros i 94 treballadors. Un ritme que aquestes noves línies de negoci podrien accelerar significativament. La companyia ja és un holding de la que foment part diverses societats, una fórmula que es podria repetir en el futur "en funció de com vagin creixent aquests nous segments". Això si, "sense perdre l'essència, la clau de tot són els valors corporatius", conclou Gatell.

Perfil propi

"El millor de CTAIMA està per arribar". Aquesta és la màxima que inspira el model de lideratge de Iolanda Gatell, que confessa que "no sóc capaç de dir on serem d'aquí a 5 anys, perquè anirem cap allà on es portin les necessitats del mercat". Durant els seus 15 anys d'història ha estat l'ànima de CTAIMA, un rol que ha hagut de redefinir: "Va arribar un moment que tot passava per mi, i això feia que limités el nostre creixement". Rectificar és de savis: Gatell va crear un equip directiu que ja dóna fruits: "Al començament em costava delegar, però els resultats avalen el procés".

Notícies relacionades