Verdura per fer-se gran

Fruits S&P creix un 30% en dos anys amb cremes i salses artesanals, elaborades amb vegetals frescos

Els germans Francesc i Jaume Sans dirigeixen l'empresa familiar. FOTO: CEDIDA.
Oriol Margalef / Figuerola del Camp

Fruits S&P, que elabora plats i salses fent servir exclusivament vegetals frescos, travessa una fase de creixement espectacular. Quan acabi el 2017, aquesta empresa familiar amb instal·lacions a Figuerola del Camp haurà expandit les vendes un 30% en només dos anys. L'aposta de Fruits S&P pel producte fresc i de qualitat rema a favor del mercat, on cada cop més hi ha més sensibilització per l'alimentació sana. Els productes S&P no són ecològics -de moment- però són 100% artesans i naturals, i el més important de tot: són bons.

La indústria de l'alimentació s'encamina cap a formulacions i innovacions més saludables, un valor afegit que Fruits S&P incorpora des del principi. Cap producte que surt d'aquest obrador -salses, picades, cremes de verdures, escalivats i amanides- porta conservants afegits ni ha estat elaborat amb altres ingredients que no siguin productes frescos i naturals. El resultat són aliments que no es poden guardar més de quinze dies, però amb el gust dels productes naturals. L'acollida al mercat ha estat tan bona que ni els mateixos responsables l'esperaven.

"Si fa quinze anys ens haguessin dit que hi hauria més de 30 persones treballant amb nosaltres no ens ho hauríem imaginat. Tot s'ha anat fent gran de mica en mica", explica Francesc Sans, que juntament amb el seu germà Jaume dirigeixen l'empresa que van fundar els seus pares.

DE CASA. Gaspatxo i romesco són els preparats estrella: el romesco és una adaptació de la recepta casolana de la fundadora

Fruits S&P va tancar l'exercici passat amb 2,38 milions d'euros en vendes, i espera superar els 2,7 milions a l'acabar el 2017. De fet, el ritme de creixement ha estat elevat els últims anys, i això ha obligat a l'empresa a fer inversions i ampliacions constants de l'activitat. Actualment ocupa 1.400 metres quadrats en una nau a les afores de Figuerola del Camp.

"Servim el que nosaltres mateixos ens faríem a casa però no tenim temps a preparar-nos. Tot està elaborat amb ingredients de qualitat que podríem comprar al mercat, i molts són de proximitat, com la fruita seca o l'oli d'oliva verge extra. La recepta de la salsa romesco és la de la nostra mare, de tota la vida. I la del gaspatxo la va crear el meu germà", explica Francesc Sans. Romesco i gaspatxo, de fet, són els productes més venuts. L'empresa va elaborar l'any passat 112.000 quilos de salsa de salsa romesco i 215.000 litres de gaspatxo. Mentrestant, la demanda de cremes de verdures, que es conserva fins a 90 dies, és la que creix més.

TENDÈNCIA. L'aposta pel producte fresc i de qualitat troba vent a favor en un mercat cada cop més demandant d'alimentació sana

En un espai tan competit com el producte refrigerat, Fruits S&P aconsegueix treure el cap entre els productes de grans fabricants de gaspatxo, salses i amanides. El secret és, segons Francesc Sans, no perdre l'essència de la cuina artesana, l'utilitzar productes frescos de qualitat i no deixar-se emportar per l'abaratiment de costos. "Som més cars perquè la nostra matèria primera és més cara. Treballem i ens diferenciem amb la qualitat", explica Sans.

Els consumidors de Fruits S&P tenen un perfil divers, però hi ha dos aspectes que interessen a la majoria: el gust natural i la salut. Així l'empresa s'ha fet lloc als lineals de cadenes com Carrefour, Bonpreu, Condis o Consum, però també a comerços de barri i està començant a servir, amb molt bones perspectives de creixement, al sector de restauració professional. En total, 25 productes diferents als que se sumarà aviat l'amanida russa i la xatonada.

EXPANSIÓ. A Catalunya hi ha encara marge per créixer, però els plans d'expansió comercial de l'empresa miren al sud de França

Fruits S&P amplia el radi d'acció. A Catalunya hi ha encara marge per créixer, assegura Sans, però l'expansió de l'empresa mira més enllà. La firma manté contactes amb distribuïdors al sud de França. Però a l'hora d'abastir mercats més llunyans, la curta vida dels productes de l'empresa obligarà a estudiar amb deteniment aspectes com la logística i la distribució. En paral·lel, Fruits S&P s'ha proposat certificar el marge de seguretat alimentària del productes amb la International Food Service (IFS). Comerciants i distribuïdors francesos exigeixen aquesta certificació. "Si fem la feina ben feta, de feina no en faltarà", vaticina Francesc Sans.

Perfil propi

Als anys noranta, Jaume Sans va obrir una botiga de verdures a Tarragona i va quedar arruïnat poc després. La cosa no havia rutllat, però no va ser un mal negoci. L'home va adonar-se que hi havia una cosa que cridava molt l'atenció als clients: les safates de verdura pelada i preparada per cuinar. Sans va abaixar la persiana, però ell i la seva dona, Isabel Planes, van seguir preparant verdures per altres botigues des de casa. Dues dècades després, l'empresa Fruits S & P, dirigida pels seus fills Francesc i Jaume (a la foto), dóna feina a 35 persones i es troba en fase de creixement. El catàleg és diferent, però els ingredients són els de sempre: elaborats que simplifiquen el consum de verdura natural, pedra angular d'una dieta saludable.

Notícies relacionades