Ballesteros defensa "l'assumible" llegat dels Jocs Mediterranis després d'un "esforç ja amortitzat"

L'esdeveniment ha suposat una inversió de 96 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament n'ha destinat 14,5 milions d'euros

Josep Fèlix Ballesteros durant la seva compareixença a la Cambra de Comerç de Tarragona. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha defensat aquest dilluns que els Jocs Mediterranis han suposat "la inversió més grossa rebuda i gestionada" per a la ciutat, amb 96 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament n'ha destinat 14,5 milions d'euros. Així, ha afirmat que el llegat és "econòmicament assumible" després d'un "petit esforç" que "ja està amortitzat".

La inversió en els Jocs suposa menys del 4% de les inversions municipals realitzades durant el seu mandat. Per Ballesteros, l'esdeveniment esportiu "no només no deixa endeutada la ciutat, sinó tot el contrari". En aquesta línia, ha defensat amb els números a la mà que el deute ha baixat durant el seu mandat un 11%, des del 2006.

En un col·loqui amb el títol 'Tarragona, del 2008 als Jocs', el batlle ha tornat a rebutjar donar el nombre d'entrades venudes als Jocs, i ha explicat que es farà públic al setembre, quan totes les xifres estiguin tancades. Ballesteros, que anteriorment havia explicat que desvetllaria després dels Jocs si tornarà a presentar-se a les eleccions municipals, ha explicat que encara no ha fet les consultes que pertocaven i que ho anunciarà de cara a la tardor. 

El consistori va destinar 12 milions d'euros a la urbanització de l'Anella Mediterrània, i 2,5 milions d'euros més en pressupost operatiu

Per Ballesteros, els Jocs Mediterranis han estat "un èxit" per Tarragona que han deixat "en evidència" aquells que deien que l'esdeveniment era "un somni" i que "no es faria". Des de la Cambra de Comerç de Tarragona, que s'ha emplenat de gom a gom per a escoltar la conferència de l'alcalde, ha presentat les dades desgranades dels Jocs Mediterranis, així com d'altres referents a la ciutat.

El consistori va destinar 12 milions d'euros a la urbanització de l'Anella Mediterrània, en la part del pressupost d'inversions, i 2,5 milions d'euros més en pressupost operatiu, 2 milions dels quals corresponen al cànon per utilitzar la marca dels Jocs. "Han estat súper amortitzats", ha dit Ballesteros.

En aquest sentit, Ballesteros ha insistit en el fet que la inversió en els Jocs suposa menys del 4% del total de les inversions municipals realitzades durant el seu mandat, amb un total que ascendeix a 374,8 milions d'euros i que prioritza àmbits com l'urbanisme i els espais públics (64,99 MEUR), el comerç (46 MEUR) o la cultura i el patrimoni històric (21,53 MEUR), entre altres.

Ballesteros ha destacat que la inversió anual en subministraments de les instal·lacions dels Jocs Mediterranis és de 284.691 euros

Entre les dades, Ballesteros ha destacat que la inversió anual en subministraments de les instal·lacions dels Jocs Mediterranis és de 284.691 euros, una xifra que suposa un 0,84% del total destinat a la ciutat, de 33,56 milions d'euros. "El llegat és insostenible? Mentida. És clarament assumible", ha celebrat Ballesteros.

L'alcalde ha defensat que els Jocs han ajudat a cohesionar la ciutat, a projectar-la internacionalment i a proveir-la d'unes instal·lacions que són "modèliques". Precisament, sobre aquest darrer aspecte, Ballesteros ha explicat que s'està abordant amb la Generalitat la gestió que s'ha de fer de Palau d'Esports, a l'Anella Mediterrània. Per l'alcalde, la instal·lació ha de poder encabir activitats diverses, de tots els àmbits i acollir serveis complementaris, com ara de fisioteràpia.

El batlle no ha donat les dades de les entrades venudes per les competicions esportives

Ballesteros ha defensat que el deute ha baixat durant el seu mandat del 115,72% que hi havia l'any 2006 fins al 104,64% amb què es preveu tancar el present any. Així, el deute municipal haurà descendit un 11,1%, "tot i haver dut a terme el projecte més ambiciós de la història contemporània de la ciutat, tot i comptar amb una de les pressions fiscals més baixes del territori i tot i les moltes inversions realitzades per a la millora de Tarragona".

Ballesteros ha evitat, un cop més, donar les xifres de les entrades venudes pels Jocs Mediterranis. Segons l'alcalde, les dades de què es disposen són "parcials" i no les vol oferir perquè "algú diria que només donem les que interessa". Ballesteros s'ha compromès a fer-les públiques quan "estigui tot tancat" al setembre. 
 

Tornar-se a presentar a les eleccions

Abans dels Jocs Mediterranis, Ballesteros va afirmar que la decisió sobre si es presentaria de nou a les pròximes eleccions municipals, el 2019, la donaria a conèixer després de l'esdeveniment esportiu, al juliol. Preguntat sobre aquesta qüestió, l'alcalde ha assegurat que encara no ha fet "les consultes" que tocaven, bàsicament a parlar-ho amb la seva família, i que donarà a conèixer la seva decisió "al principi de la tardor".

Amb tot, ha assegurat que té "il·lusió" tot i que ha reconegut haver "comès errades i coses que no haurien d'haver passat". "No tinc motius per dir: me'n vaig perquè estic cansat; no estic cansat", ha defensat Ballesteros, que ha reivindicat la "bona feina en condicions molt difícils", que ha fet acompanyat d'altres persones i acceptant que "hi ha gent que em critica".

Notícies relacionades