AiCROV omple el dipòsit

L’empresa tarragonina es prepara per créixer al mercat global incorporant talent sènior i canviant el model d’organització

Albert Rovira, CEO d'AiCROV. FOTO: XAVI JURIO.
Oriol Margalef / Tarragona

Automatització i Control Rovira (AiCROV), empresa especialitzada en tecnologia d'emplenament d'envasos a la indústria, es troba immersa en una fase de fort creixement internacional. En dos anys, aquesta empresa amb seu al polígon Riuclar de Tarragona ha multiplicat la facturació fins arribar als sis milions d'euros, i prepara importants canvis organitzatius per assumir nous encàrrecs i arribar als 10 milions en cinc anys.

Quan va fundar AiCROV, l'any 2005, Albert Rovira va enfocar principalment els seus serveis a les indústries dels polígons químics de Tarragona. Les primeres màquines d'emplenat de líquids per a grans envasos, com bidons, van tenir una bona acceptació entre les empreses del sector amb implantació local. Així i tot, la crisi econòmica va paralitzar poc després les inversions als polígons químics i les bones perspectives d'AiCROV van quedar també aturades.

L'empresa ha desenvolupat tecnologia pròpia i acobla diferents equips segons la necessitat del client. Els robots dotats amb visió artificial permeten estalviar costos, millorar la seguretat del personal i garanteixen que tots els envasos s'omplin amb la mateixa quantitat de producte. Tanmateix, Rovira i els seus col·laboradors han hagut de sortir a l'estranger per fer viable el projecte. El pla d'internacionalització, iniciat el 2015, comença a donar els fruits esperats.

FLEXIBILITAT. L'empresa ha desenvolupat tecnologia pròpia d'emplenat d'envasos i s'adapta a la necessitat del client

Actualment, les principals inversions d'actualització i noves plantes del sector químic i petroquímic s'estan fent en economies de forta puixança, com l'Índia. I és al país del Ganges on AiCROV ha tancat l'encàrrec més voluminós des de la seva creació, valorat en 3 milions d'euros. Amb 1.250 milions d'habitants i un creixement econòmic interanual que multiplica per dos el d'Espanya (7,1% PIB), l'Índia podria a convertir-se en uns anys en la segona economia del món, just per darrera de la Xina.

L'empresa ha firmat un contracte amb la petrolera pública Bharat Petroleum per subministrar la maquinària d'una nova planta d'emplenat de bidons. Aquesta nova línia comptarà amb 16 robots, i està sent acoblada a Tarragona abans de ser enviada a l'Índia a la tardor. "És un projecte de gran calat, que multiplica la mitjans dels projectes que tenim actualment. Confiem que ens posi a l'aparador i ens serveixi per atreure nous encàrrecs", afirma Albert Rovira.

PREPARATIUS. AiCROV s'ha reorganitzat, ha ampliat la plantilla i s'ha canviat d'instal·lacions per poder assumir encàrrecs de més volum

De fet, l'empresa està en negociacions per dur a terme altres encàrrecs internacionals, i no exclusivament a l'Índia. A l'experiència de l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs, països on AiCROV ja s'ha fet càrrec de projectes els últims anys, l'empresa catalana s'ha proposat sumar nous clients a Turquia i Jordània, dos països ben posicionats geoestratègicament, i on l'empresa ha dedicat importants esforços a preparar el terreny. Actualment, els encàrrecs internacionals suposen un 80% de les vendes, que enguany assoliran els 6 milions d'euros.

Per assumir el creixement, ha ampliat la plantilla fins als quaranta empleats, ha estrenat noves instal·lacions al mateix polígon Riuclar, i hagut d'introduir importants canvis en l'organització. També s'ha canviat el sistema informàtic, i s'ha implementat un programa de formació en anglès.

NOUS MERCATS. A més de l'índia, està treballant el terreny per poder participar en nous projectes d'envergadura a Jordània i Turquia

"El nostre repte més important era millorar l'eficiència de l'organització. Necessitàvem líders d'alt nivell, i per això hem incorporat el talent de professionals amb experiència", afirma Rovira. Dos sèniors dirigeixen ara les àrees de direcció comercial i direcció tècnica.

La capacitat dels nous fitxatges ajudarà a catapultar AiCROV al mercat global, confia Rovira. A l'estranger, AiCROV competeix amb grans fabricants alemanys i francesos, empreses amb molta més trajectòria internacional. Així i tot, l'empresa de Tarragona ha sabut jugar una carta diferenciadora, que seguirà sent sant i senya comercial en l'expansió internacional de la companyia. "La flexibilitat ens apropa als clients. Els oferim solucions molt més ajustades al que necessiten que la competència. Al final, la diferència no la fa el preu", explica Rovira.

Perfil

"Els equips de Primera juguen diferent dels de Segona. Al créixer ens hem trobat que feia falta organitzar de nou l'empresa". Albert Rovira, CEO d'Aicrov, porta reinventant el negoci des del 2005, quan treballava sol i anava a veure els clients amb el portàtil. Finalment Rovira té al davant l'oportunitat que perseguia des de fa anys i, igual que als seus inicis, no es quedarà a la porta. "No és el mateix facturar un milió d'euros que set. Havíem de preparar-nos, reorganitzar-nos, incorporar talent i guanyar volum. O creixes, o et creixen", afirma.

Notícies relacionades