Tarragona estabilitza la inflació en el 2,6%

L’alça del cost de les gasolines i dels paquets turístics contrasta amb la disminució de la factura elèctrica

El preu de la factura elèctrica ha reculat i ha fet refredar la inflació. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

Els preus es van apujar vuit dècimes a l'octubre a Tarragona en relació amb el mes de setembre i van estabilitzar la inflació en el 2,6%, la mateixa que els últims quatre mesos en aquesta demarcació, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A tot Catalunya, els preus es van apujar nou dècimes a l'octubre i van enfilar la inflació fins al 2,4%, una dècima més que al setembre. Aquesta taxa del 2,4% és igual a la del juny i suposen les més altes fins ara registrades aquest any a Catalunya.

A l'Estat, els preus també van pujar nou dècimes i van deixar la inflació en el 2,3%, la mateixa que al setembre. Els preus a l'octubre van estar marcats sobretot per l'alça de les gasolines, que van pujar més que el mateix mes de l'any passat, i la cistella d'oci i cultura, on els paquets turístics, tot i disminuir preus ho van fer menys que a l'octubre del 2017. En sentit contrari, el preu de la factura elèctrica recula i refreda la inflació.

Les dues cistelles que han escalfat la inflació a Catalunya han estat la del transport, on s'inclou el comportament volàtil dels productes vinculats al petroli (carburant i lubricants), més la cistella de l'oci i cultura, relacionada amb l'activitat turística i que recull els paquets turístics.

Les dues cistelles que han escalfat la inflació a Catalunya han estat la del transport, on s'inclou el comportament volàtil dels productes vinculats al petroli

Si aquestes dues cistelles han estat les que han ajudat a escalfar la inflació, en sentit contrari, la cistella que ha ajudat i molt a refredar la inflació anual ha estat la de l'habitatge, condicionada per la baixada de preus de la factura elèctrica per contra a l'increment que es va registrar a l'octubre de l'any passat. Mentre l'electricitat va baixar, el preu el gas es va incrementar.

En un menor pes, es va situar la cistella de les comunicacions on els preus dels serveis de telefonia i fax van baixar aquest octubre més que el mateix mes de l'any passat.

La taxa de la inflació subjacent, la que no té en compte els preus volàtils dels derivats del petroli i els aliments frescos, es va situar al conjunt de l'Estat en l'1%, dues dècimes més que la registrada al setembre.

Amb aquesta inflació del 2,4% al mes d'octubre, la taxa iguala a la registrada al juny, i fins ara se situa com la taxa més alta de les registrades aquest any.

Lleida té la inflació més alta de l’Estat

Els preus van pujar nou dècimes a l'octubre a Barcelona en relació amb el mes de setembre i van enfilar la inflació fins al 2,3%, una dècima més que al setembre, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta taxa del 2,3% és igual a la del juny i suposen les més altes fins ara registrades aquest any a la demarcació comarcal de la capital catalana.

Els preus van pujar nou dècimes a l'octubre a Girona en relació amb el mes de setembre i van reduir la inflació fins al 2,4%, una dècima menys que al setembre, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Els preus van pujar l'1,1% a l'octubre a Lleida en relació amb el mes de setembre i van enfilar la inflació fins al 2,9%, dues dècimes més que al setembre, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta taxa del 2,9% és la més alta de les registrades en qualsevol demarcació de l'estat espanyol. Lleida no tenia aquesta taxa d'inflació tan alta des de l'abril del 2017 (2,9%).
 

Notícies relacionades