Els protectors del vi

AFEPASA inverteix, innova i diversifica per consolidar el seu lideratge mundial en el sector del sofre, el fitosanitari de referència per a les vinyes

Manel Montaño, director general del grup AFEPASA. FOTO: X. JURIO.
Dani Revenga / Constantí

Amb presència a 82 països i als 5 continents, una quota de mercat del 40% a nivell europeu en el sector del vi i el reconeixement generalitzat que produeixen el sofre de més qualitat que es pot trobar al mercat global, la històrica sofrera tarragonina AFEPASA segueix les pautes d'un pla de negoci que preveu mantenir creixements sostinguts d'entre el 10 i el 20%, amb l'objectiu de passar dels 13 milions actuals als 23 en cinc anys. Els fitosanitaris per protegir els cultius -el seu producte principal-, però també els fertilitzants i altres aplicacions industrials del sofre són els arguments d'una històrica empresa familiar fundada el 1893 per Joan Pallarès i que actualment està en mans de la quarta generació.

La pedra angular d'aquest pla de creixement és una inversió de 10 milions d'euros per ampliar les  seves instal·lacions al polígon de Constantí. Una aposta que, com explica el director general del grup, Manel Montaño "ens ha de permetre que la nostra facturació anual pugi uns 10 milions d'euros, gràcies a l'increment de capacitat de producció i els productes de més valor afegit que estem desenvolupant".

En aquest procés de creixement, la qualitat del seu producte seguirà sent la principal bandera d'AFEPASA: "El nostre sofre està reconegut com el de més qualitat del món i això ens obre moltes portes a molts països, malgrat que el sofre és un producte barat i, per tant, el cost del transport repercuteix molt en el preu".

CLIENT ESTRELLA. Un 70% de la facturació d'AFEPASA és al món del vi, on és un proveïdor de referència

No obstant això, "la qualitat i la regularitat que garantim als nostres clients ens fan competitius i que el nostre sofre es prefereixi al de la nostra competència, fins i tot venent-se a preus superiors, és una qüestió de prestigi", assegura Montaño, que exemplifica el cas d'Egipte, "un país que és productor, però on el nostre sofre té molt bona acollida precisament pel prestigi que té".

Tot i aquesta fortalesa del seu producte principal, a AFEPASA són conscients de la necessitat d'innovar i diversificar. En aquest sentit, l'aposta d'AFEPASA és clara: "Amb una plantilla d'una cinquantena de persones en tenim 5 al departament d'I+D, un 10%, quan fa menys de 3 anys només en teníem una. Els fruits van arribant: "Desenvolupem solucions de valor afegit a partir del sofre, o fins i tot sense aquest component".

PRESTIGI. Produir el sofre de més qualitat del món els permet exportar a 82 països dels 5 continents

La facturació d'AFEPASA es reparteix aproximadament en un 80% per a usos agrícoles i un 20% per a altres aplicacions industrials, com els pneumàtics, els detergents i altres processos químics o la nutrició animal, entre d'altres. Un 70%, però, es concentra en el sector del vi, el seu client estrella i on AFEPASA és el proveïdor de fitosanitaris de referència, amb una quota de mercat a Europa del 40%.

INVERSIÓ. Una ampliació de la seva planta permetrà produir més i impulsar nous productes de més valor afegit

Per això, i a banda del recorregut del sofre com a fitosanitari, estan desenvolupant solucions com la bioestimulació, que és una resposta a mida de la vinya ecològica, que no utilitza sofre. "És una tecnologia innovadora que fa els cultius més resistents als agents exteriors", apunta Montaño, que reconeix que "la vinya ecològica és un 30% a Catalunya, i anirà a més, per tant és un mercat amb moltes oportunitats al que hem d'oferir solucions".

Perfil propi

Manel Montaño lidera l'staff directiu d'AFEPASA que en els últims anys ha impulsat un creixement sostingut de la companyia, amb increments anuals d'entre el 10 i el 20 per cent. Una de les apostes ha estat l'obertura del nous mercats: en set anys han passat d'exportar a 10 països a fer-ho a 82. Montaño té clar el secret: "El nostre know how ens obre portes". La seva bona tasca en aquest procés ha obtingut diversos reconeixements. Com que el Financial Times els hagi inclòs en la seva llista de les mil empreses del món amb una millor evolució en els últims tres anys.

Notícies relacionades