La domòtica truca a la porta

Pentadom, empresa especialitzada en sistemes automàtics a la llar, creix un 150% amb l’impuls de les noves promocions

Dos dels socis de l'empresa de solucions de domòtica de la llar. FOTO: X. JURIO.
Oriol Margalef / Reus

Pentadom, societat fundada el 2009 a Reus i especialitzada en solucions de domòtica a la llar, ha vist créixer un 167% la facturació el darrer any en part beneficiada per les noves promocions residencials. L'empresa tancarà l'any amb unes vendes de 400.000 euros i s'obre pas en nous sectors, com l'hoteler. "Seguirem fent petita promoció, però en l'últim any han entrat més clients i més potents, com els hotels, que han comprovat els avantatges que ofereix la domòtica des del punt de vista de l'estalvi", explica Guillermo Sanjuan, soci de l'empresa.

Els nous materials permeten construir edificis més integrats en l'entorn, energèticament més eficients. Però la revolució del confort la proporciona la domòtica, el conjunt de sistemes que permeten automatitzar un habitatge. La possibilitat de gestionar de forma centralitzada totes les tecnologies disponibles a la llar -des de la il·luminació a la climatització, passant pels sistemes de seguretat- ha deixat de ser una extravagància per convertir-se en un plus de qualitat amb cada cop més demanda. La domòtica rep un nou impuls a Espanya amb el despertar del sector de la construcció, i ho noten empreses especialitzades com la reusenca Pentadom, que porta esperant aquest moment des de la creació, l'any 2009.

DESPERTAR. La domòtica rep un nou impuls a Espanya amb les noves promocions residencials

"Va costar molt al principi convèncer als possibles clients, que ens fessin confiança. Però ara en tenim que ens fan de prescriptors, que ensenyen a d'altres possibles interessats els sistemes que els vam instal·lar a casa seva", explica Borja Serra, soci de Pentadom juntament amb Guillermo Sanjuan i Miguel Medrano. La petita empresa que els tres amics van crear fa vuit anys va suportar amb molta paciència i finançament propi els anys més durs de la crisi, quan pràcticament el sector immobiliari estava paralitzat, però ha vist ràpidament créixer el negoci en paral·lel a la posada en marxa del sector residencial. El futur apunta a la diversificació.

"Actualment fem entre un 70 i un 80% de les vendes al sector residencial, clients que s'estan fent una segona residència i la volen dotar de tecnologia. En el futur volem treballar per altres sectors, grans promocions d'edificis d'ús públic", explica Serra. De fet, Pentadom -dos cops guanyadora del Premi Nacional d'Eficiència Energètica- va fer l'any passat un projecte per a un centre de discapacitats a Sitges, i ha muntat diverses habitacions pilot en un gran establiment hoteler de Salou. "La climatització suposa un 70% del consum energètic d'un hotel. Les nostres solucions permeten millorar la climatització i generen estalvi. És un sector que fa inversions periòdiques per renovar-se, i és molt interessant per a nosaltres", afirma Guillermo Sanjuan.

PRESTACIONS. La tecnologia integrada ofereix un increment del confort i l'eficiència energètica

La crisi va destruir bona part de les empreses que es dedicaven a la domòtica a Catalunya, on es localitzen la majoria dels projectes en què treball Pentadom. Espanya és un país amb molt coneixement sobre domòtica, però s'aplica poc perquè els "prescriptors, arquitectes i constructors", segons Sanjuan, han estat poc per la labor. Quan es construïa molt "es van fer coses molt malament, i ara hem de seguir molta pedagogia, però hi ha una nova generació que està molt més sensibilitzada i és més receptiva a aquestes tecnologies", afirma. Només l'any 2015, el mercat espanyol de domòtica i inmòtica -automatizació integral d'immobles amb alta tecnologia- va créixer un 12% respecte a la xifra de negoci del 2014, segons les últimes dades facilitades per l'Associació Espanyola de Domòtica i Inmòtica.

DIVERSIFICACIÓ. L'empresa, amb experiència al sector residencial, treballa en projectes en grans edificis

La tecnologia ha evolucionat ràpidament darrerament, en paral·lel al que ho ha fet la indústria de l'automoció o la telefonia mòbil. Entre altres possibilitats, permet encendre i apagar de forma automàtica llums amb detectors de presència, o de llum solar a l'exterior; obrir i tancar persianes segons les condicions de llum exterior; regular els diferents sistemes de climatització interior; donar senyals d'alarma a dispositius mòbils... però el que fan més interessants aquestes aplicacions és la integració de totes elles, que interactuïn de forma intel·ligent per proporcionar confort i estalvi energètic a la casa. "La tecnologia ofereix cada vegada més solucions i nosaltres treballem en projectes a mida del client. Estem convençuts que anirem a més els propers 5 o 10 anys", explica Sanjuan.

Perfil propi

Com l'smartphone o el cotxe. "Tenim un avantatge: quan la gent prova la domòtica ja no pot prescindir-ne", explica Guillermo Sanjuan. Ell mateix, Borja Serra i Miguel Medrano, nadius digitals, es van conèixer estudiant el grau de Telecomunicacions a la URV i es van retrobar al cap d'uns anys per crear Pentadom (2009). Per a aquesta empresa especialitzada en sistemes automàtics a la llar la crisi ha estat una llarga travessia del desert. Però amb el lent despertar del sector de la construcció, Pentadom pot finalment desplegar les ales i oferir experiència i valor afegit a les noves promocions. Les expectatives de creixement són elevades.

Notícies relacionades