Tots els dies surt el sol (ara sí)

Àliter Group triplica facturació enmig del nou boom de l’energia fotovoltaica

Gerard Pagès lidera el creixement d'Àliter Group. FOTO: XAVI JURIO.
Dani Revenga / Reus

Àliter Group, consultora reusenca especialitzada en el disseny i implantació d'instal·lacions fotovoltaiques, ha facturat el primer trimestre d'enguany el mateix que en tot el 2018. Mèrits individuals a banda, el creixement exponencial d'aquesta empresa és un símptoma del nou boom del sector arran del Reial Decret del Govern del passat 5 d'abril, que crea, ara sí, un marc regulador atractiu i fiable per a empreses i particulars. Un marc que, després dels resultats del 28-A, no sembla amenaçat per nous sotracs. Enmig d'aquesta conjuntura, Àliter treu partit al seu contrastat posicionament i 'know how' en el sector.

L'energia solar va viure un boom fa 10 anys amb les primes del govern a les energies renovables. Les bones intencions van topar, però, amb la manca de capacitat pressupostària per fer front a l'allau de noves instal·lacions que s'acollien a aquests ajuts i, també, amb els interessos de les totpoderoses elèctriques, que van veure amenaçada la seva part del pastís. La festa va acabar malament: retirada de primes amb efectes retroactius, moratòria per autoritzar noves instal·lacions, impost al sol... Davant la destrucció literal del mercat domèstic, Àliter Group va optar per la internacionalització, que en poc temps va arribar a representar el 90% de la seva facturació, amb el focus posat als països llatinoamericans, la Índia i l'Orient Mitjà.

CONJUNTURA. La nova regulació de l'autoconsum aprovada pel Govern dispara la demanda

Després d'uns anys de travessia del desert la situació ha canviat radicalment, per la baixada de preus de les instal·lacions, però sobretot pel gir en les polítiques energètiques. "El 2018 ja va ser un bon any, l'impost al sol era una figura dissuasòria que no es va començar a aplicar i mica en mica el mercat espanyol es va anar animant", explica Gerard Pagès, CEO de l'empresa. A finals d'any passat arribava l'aixecament de la moratòria i a l'abril de 2019, l'esperat decret. "És un gran incentiu perquè a banda de l'estalvi en el consum del dia a dia que aporta l'energia solar per primer cop l'excedent es pot injectar a la xarxa i serveix per abaratir el rebut de l'electricitat", explica Pagès.

AMORTITZACIÓ. La inversió s'amortitza en una mitjana de 4 anys, amb estalvis de consum vora el 40%

Enmig d'aquesta conjuntura, Àliter treu rèdit al seu posicionament i experiència en el disseny i implantació d'instal·lacions, a banda del manteniment. "El nostre servei és personalitzat i claus en mà, ens ocupem de tot", explica Pagès, que confirma que "la demanda s'ha disparat perquè els avantatges són claríssims: les instal·lacions costen el 10% que fa 10 anys, s'amortitzen en 4 o 5 anys i generen estalvis del 40%. A més, l'autoconsum permet reduir la potència contractada, amb el conseqüent estalvi en impostos". Àliter ha triplicat facturació, el 90% de la qual torna a ser al mercat espanyol.

ABARATIMENT. Els costos són el 10% dels de fa deu anys, durant el boom fallit de les primes

De cara al futur, Pagès té clar que "poder emmagatzemar i gestionar l'energia serà clau". Per això, Àliter impulsa conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya un projecte per gestionar l'energia amb bateries que compta amb el suport del Ministeri per a la Transició Energètica i de fons europeus. "Les bateries són el futur de l'energia solar i per això hem de fer l'aposta per l'I+D. En pocs anys baixaran de preu i permetran que tant empreses com particulars puguin acumular l'energia solar per consumir-la quan no fa sol. Serà un nou boom i volem estar a primera fila", conclou Pagès. 

Perfil propi

Àliter Group és la versió evolucionada d'Enalcat, una empresa familiar que va patir les turbulències del boom fallit de les primes a les renovables l'any 2008. Gerard Pagès lidera ara un projecte que creix exponencialment però "amb peus de plom, no volem morir d'èxit". El 'know how' és la seva bandera en un sector que durant els anys de travessia del desert ha fet la seva particular selecció natural. Han quedat els bons, i ser-hi ara és una gran oportunitat.