Fiscal

Avui toca parlar (més) de la seguretat en el treball

El COVID-19 canviarà la percepció de tot el que té a veure amb la salut, també a les empreses

Paco Lari

Director General de Salut i Treball

Avui, 28 d'abril, és el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball. Una data que ens hauria de convidar a tots a la reflexió. De fet, afegiria que sempre hauríem d'estar alerta tot valorant i actuant decididament per fer front a una xacra que és encara un greu llast a la majoria de societats, tant pel cost que té en vides i salut com en la pèrdua de competitivitat que suposa per a les empreses.

Però avui m'agradaria parlar dels reptes del sector. I de les empreses. I de la societat en el seu conjunt. La crisi econòmica i social a nivell global, derivada de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19, ens obliga, indefectiblement, a replantejar-nos les actuacions del passat i a preveure quines ens caldran en el futur més immediat.

No disposo d'una bola de vidre. Ja m'agradaria. Però si alguna cosa canviarà a l'etapa postcovid serà la percepció que tots plegats en tindrem de la salut i dels conceptes lligats a una vida saludable, segura i responsable.

Tant en l'àmbit particular com en el laboral estarem molt més atents a com es fan o es deixen de fer les coses. Justament, deixar de fer moltes coses ha agreujat el desastre i ha deixat a tocar de l'abisme el sistema sanitari. Des d'aquí el meu reconeixement i agraïment a tot el personal mèdic, en el sentit més ampli de la paraula, per suplir amb esforç i valentia les mancances imposades.

L'altre aspecte que també canviarà serà la universalització de la tecnologia i/o digitalització. I aquí crec que la tendència no anirà, o no hauria d'anar, tant per la implementació de nous ginys ni sistemes (que també) com sobretot apropar aquesta tecnologia a tothom. Fer-la fàcil i propera serà la clau. I estic pensant no només en el teletreball, sinó en l'optimització de recursos i el temps, reducció de la mobilitat, millora de la comunicació i informació i desenvolupament de la telemedicina.

I en tot això. Quin paper hi juguen els serveis de prevenció de riscos laborals? I en concret, quin paper hi volem jugar a Salut i Treball?

Pel que fa a la primera qüestió, les empreses del sector hi jugarem un paper cabdal. És la nostra raó de ser. Caldrà que posem la nostra experiència al servei d'un nou escenari empresarial i social que ens exigirà desenvolupar estratègies i metodologies per assegurar, encara més, però des d'un àmbit fins ara inèdit, la seguretat i la salut de les persones.

De fet, a Salut i Treball portem, des de sempre, valorant nous àmbits d'actuació atesa aquesta transformació de la societat i donant resposta a reptes necessaris i canviants com han estat l'arribada de la digitalització, la nanotecnologia i també el foment dels hàbits saludables a les empreses. Totes aquestes novetats exigien i exigeixen per part nostra una eficient comprensió del canvi per donar resposta a les necessitats emergents i ho hem fet i, en molts aspectes, hem estat pioners dins el nostre sector.

Però ara se'ns demana més. Anar més enllà. I hi estem treballant. Per això en breu donarem a conèixer un projecte, segur que el més ambiciós, mai impulsat en el decurs de la trajectòria empresarial de Salut i Treball en el que, tal i com apuntava més amunt, posarem en comú la necessitat de seguir vetllant per la vigilància i la prevenció de la salut a les empreses amb el desenvolupament d'avançats sistemes digitals en remot.

També vull aprofitar per posar en valor la tasca que els quadres tècnics de Salut i Treball realitzen des del minut u de la declaració de la pandèmia i l'estat d'alarma per tenir degudament informats a tots els nostres clients amb accions de comunicació generals i específiques o, darrerament, amb l'elaboració de protocols sectorials per garantir que els plans de desconfinament vetllaran de forma eficaç per la seguretat i salut dels treballadors i les persones. Una tasca inèdita, però a la que hi estem donant resposta amb la millor de la nostra predisposició i experiència.

I ja per acabar voldria recordar que així que se'ns va proposar ens vam posar al servei de Salut per desenvolupar tasques d'informació i atenció de consultes, amb la vista posada en ser útils, també, pel conjunt de la societat.

Tant de bo, aprofitant el dia d'avui, realitzem tots plegats, una profunda reflexió amb optimisme i voluntat de millora per aprofitar el repte de seguir treballant activament en la seguretat i la salut de les persones. El futur va d'això.