Tribuna

El màrqueting que esgota

Els clients no tenim gens d'interès a rebre notícies o novetats de les marques insípides, indiferenciades, pesades i sense gens de gràcia.

Agustí López

Consultor d'innovació i màrqueting

www.agustilopez.com

Hi ha un tipus de màrqueting que resulta esgotador. Per als qui se suposa que són els clients, però també per qui en fa ús. Aquest màrqueting té diferents escoles, igual com passa a la gran distribució. Res a veure un gran hipermercat de Lyon amb un de Shanghai o un de Springfield. A primera vista sí, però si un es fixa en els detalls s'adonarà que el plantejament i estratègies són ben diferents. No cal ser enginyer de ponts i camins per adonar-se'n.

Doncs amb el màrqueting passa una mica igual, es veu a simple vista. El problema és que hi ha marques (i professionals) que pensen que les marques importen al client. I no, al client tendeixen a importar-li bastant poc les marques. Amb això no vull dir que la marca no importa, al contrari! És del més important que tenen les empreses. I en molts casos influeix decisivament en les compres. Al que em refereixo és que moltes marques confonen això amb creure que els seus clients volen passar-se el dia escoltant les seves bondats. Però és que resulta que els clients, nosaltres, no tenim gens d'interès a rebre notícies o novetats insípides, indiferenciades, pesades i sense gens de gràcia. Segons l' estudi Meaningul brands de Havas el 2019 als usuaris no els importaria que desapareguessin el 77% de les marques. I no m'estranya. Perquè ja n'estem fins al capdamunt de segons quines tàctiques barates, matusseres i terriblement invasives.

Han passat ja més de déu anys des de l'explosió de les xarxes socials i el fracàs és evident: les marques, lluny d'escoltar i parlar directament amb el client segueixen parlant soles i sobre mateixes sense cap substància. Compte, no seré jo qui defensi que les marques no actuïn a les xarxes socials, ans el contrari. Però ho han de fer amb continguts que sigui realment interessants i rellevants per als usuaris, que els atregui de forma que vulguin seguir en contacte.

Com? A través de les galetes? Amb pesats i insistents anuncis que els persegueixin per tot internet? Trucant fora d'hores fent porta freda? Comprant bases de dades per fregir-nos a correus indiferenciats? Fent-nos creure que la darrera oferta irresistible només és per nosaltres i per ara mateix? Doncs no, òbviament no. L'ésser humà pot semblar imbècil, però no és ruc del tot.

Atraure els clients (nous o existents) és totalment lícit, però cert màrqueting cal que quedi enrere i aprendre que ha de ser el client qui, voluntàriament, vulgui seguir en contacte amb nosaltres. Només així el màrqueting podrà guanyar prestigi de nou i les marques sobreviure al tsunami digital.