TIC

Parlem del futur

Pablo Mazón

President del Clúster TIC Catalunya Sud

Si alguna cosa hem après del darrer any i mig és que de vegades els plans salten pels aires d'un dia per l'altre i l'adaptació davant l'imprevist es converteix en imprescindible per poder continuar. La Covid no ha portat la revolució tecnològica, tot i que hem d'admetre que ha estat clau per accelerar-la en sectors que encara la veien com un pla a mig termini o una necessitat secundària.

Les eines digitals van marcar la nostra reacció i adaptació davant l'esclat de la pandèmia però, especialment, han marcat com ens hem recuperat i reconstruït. El darrer estudi de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la Universitat Rovira i Virgili sobre aquesta qüestió posa de manifest, entre altres, que la capacitat d'adaptació de les empreses ha vingut determinada pel seu estat digital previ i per la capacitat d'absorció i adaptació del mercat pel qual treballa. A més, destaca el reforç de les aliances publico-privades com un reforç imprescindible per moltes empreses de mercats tradicionalment analògics i poc flexibles.

De fet, la Covid ha contribuït a un procés de lleugera reversió de la globalització en certs àmbits i les empreses del territori tenen aquí una gran oportunitat. Davant la cerca de la diferenciació i el canvi en els hàbits de consum hi ha la necessitat d'anticipar-se a les necessitats del mercat i fer un ús intel·ligent de la tecnologia. Segons Lorena Boix Alonso, directora de Societat Digital, Confiança i Ciberseguretat a la Comissió Europea, en pocs mesos "s'ha avançat en digitalització entre cinc i set anys. L'ús que s'ha donat de les tecnologies és una lliçó enorme". Ara hem d'aplicar la lliçó apresa. Un cop passat el primer impacte i les solucions de supervivència toca analitzar on volem anar i adaptar-nos a la nova realitat amb les eines necessàries. Prement l'accelerador per tal de que les empreses agafin aquesta embranzida hi ha el Clúster TIC Catalunya Sud. Per definició, la majoria d'empreses que formen part del nostre projecte tenen una base tecnològica i treballem pensant en elles i el seu creixement però també en el de molts altres sectors del territori que requereixen de la tecnologia per avançar.

La disrupció digital ha canviat la nostra societat i les nostres organitzacions en molts aspectes. Des del TIC Sud estem oferint ja solucions a sectors molt diferents amb l'objectiu de millorar el seu dia a dia però també volem contribuir a crear els fonaments d'una recuperació digital, segura i sostenible. En definitiva, una recuperació amb futur alineada amb el nou model econòmic i de consum post Covid.