Management

La força de la comunitat

Chus Blasco

Emprenedora digital i mentora d'assessors

Directora d'AFCA, consultoria d'estratègia i finances 

www.afca.cat 

 

"Great Place to Work" és una iniciativa que es dedica a avaluar i certificar organitzacions que poden ser reconegudes com a excel·lents llocs de treball. D'acord amb un dels fundadors de la iniciativa, un bon lloc per treballar "és aquell en el que els empleats confien en les persones per a les quals treballen, estan orgulloses del que fan i gaudeixen amb la gent amb la que treballen". El factor diferencial de les organitzacions està en les relacions entre els treballadors i els seus caps. El factor comú és la confiança.

Market Basket és una cadena amb noranta supermercats en New Hampshire, Massachussetts. Van començar fa més de cent anys com una petita botiga d'ultramarins per dos immigrants grecs, Athanasios i Efrosini Demoulas. Amb els anys, van créixer fins a convertir-se en una cadena amb moltes altres botigues que es van traspassar a la següent generació. El desenvolupament del negoci va seguir imparable. Però les disputes entre les famílies propietàries eren una constant fins que el control va passar a mans de dos cosins, Arthur S. I Arthur T. Demoulas. El primer tenia una lleugera majoria d'accions, el 50,5%, i el segon, amb el 49,5%, era el President. Aquest, dirigia el negoci con si es tractés d'una petita empresa familiar, i els treballadors es sentien plenament compromesos perquè els permetia fer la seva feina amb dedicació i entusiasme. A mitjans del 2014 el conflicte entre las familias propietàries va anar de mal en pitjor, i finalment Arthur T. Demoulas va ser acomiadat.

Davant de l'acomiadament del que era el seu CEO, i la dimissió en cadena de diversos directius, els treballadors de Market Basket van prendre una decisió completament inesperada: es van negar a treballar si no era restituït en el seu càrrec. Davant d'això, els clients van empatitzar amb la mobilització dels treballadors i es van sumar al boicot deixant de comprar. Les xifres son espectaculars. 2.500 treballadors i dos milions de clients! Amb els prestatges buits, les botigues es van convertir en negocis fantasma. Aquesta situació límit va durar gairebé dos mesos, posant en risc la supervivència de l'empresa i la ocupació dels propis treballadors. Finalment, Arthur T. Demoulas va acceptar comprar al seu cosí la seva part i va tornar de nou com a President. Els treballadors van recuperar la seva feina, els productes van tornar a les prestatgeries i els clients van tornar a comprar amb normalitat a les botigues de Market Basket. Les protestes que van protagonitzar aquests treballadors per reincorporar al seu president milionari és una història realment excepcional que es va convertir en un documental que porta per nom "We the people: The Market Basket Effect".

Una de les declaracions dels organitzadors de les mobilitzacions que es va publicar a la premsa assegurava que durant les cinc setmanes de revolta, pensava que només volia tornar a vendre verdures i cuidar-se dels clients. El que em sembla més inspirador de la història de Market Basket és que les mobilitzacions dels empleats van posar en risc els seus propis llocs de treball precisament per a defensar el que per a ells era un excel·lent lloc de treball, representat per l'estil de gestió de el seu CEO Arthur T. Demoulas.

Quan les empreses i organitzacions afronten una crisi, i també en temps de canvi i incerteses com l'actual, cal mirar dins de l'equip per posar en valor les pròpies capacitats. Una de les que marca la diferencia no te a veure amb la tecnologia. La raó és simple: les persones estem programades per socialitzar-nos, forma part de la nostra humanitat. Necessitem sentir-nos respectats i ser reconeguts pels altres. Les relacions personals que es cultiven és el que determina la força de la confiança en la comunitat. Un bon lloc de treball permet superar l'egocentrisme i l'interès individual, i col·laborar amb altres persones en una tasca comuna.

Un bon lloc de treball és, també, el que proporciona satisfacció i realització personal i professional. Respon a la necessitat humana de progressar. Però, tot i que passem bona part de les nostres vides treballant, hi ha molt poques organitzacions que estiguin a l'alçada del repte de permetre el creixement i desenvolupament de les persones. És per això que necessitem més històries com les de Market Basket, que ens mostren que sí que és possible.