Sostenibilitat

Una prioritat de país

Albert Castellanos

Secretari d'Empresa i Competitivitat

La descarbonització de la indústria és una prioritat per Catalunya. No només per avançar, en plena emergència climàtica, cap als nostres objectius de reducció de gasos d'efecte hivernacle (la indústria és un dels principals sectors emissors de gasos d'efecte hivernacle al nostre país), sinó que també és clau per mantenir la competitivitat del nostre teixit econòmic i de les nostres empreses.

L'hidrogen renovable, que és una matèria primera i un vector energètic (una forma d'acumular energia), provinent de fonts d'energia renovables o captació de CO2, serà clau per a aconseguir aquesta descarbonització. Aquest hidrogen renovable és un gran aliat per reduir les emissions en sectors com la industria petroquímica, activitats industrials intensives en energia difícils d'electrificar, o el transport basat per carretera.

A Catalunya som líders en l'àmbit de la química (Tarragona és el primer pol petroquímic del sud d'Europa), i si considerem també la nostra sòlida base industrial que ja és demandant d'hidrogen, les bones infraestructures portuàries i un extens sistema de coneixement universitari i centres d'R+D en aquest àmbit, podem assegurar que disposem d'una concentració única de factors d'entorn que fan del nostre país una zona especialment adequada per al desenvolupament de l'hidrogen renovable. A més, la baixa penetració del transport de mercaderies per tren també converteix l'hidrogen renovable en una alternativa energètica per descarbonitzar el transport de mercaderies.

Una concentració de factors afirmada també a nivell europeu. La presidenta de la Comissió, la Sra. Úrsula von der Leyen, va assegurar que Catalunya s'està consolidant com una regió clau a Europa per al desenvolupament de l'hidrogen renovable. Però sobretot s'ha confirmat darrerament amb la voluntat d'inversió en l'hidroducte BarMar, que transportarà hidrogen renovable fins a Marsella i que tindrà un dels seus extrems a Catalunya.

Des del Govern tenim clar el camí a seguir per a convertir-nos en un ecosistema de referència en la generació, distribució i d'usos de l'hidrogen renovable, i sabem de la importància de seguir apostant per la recerca i la transferència de coneixement. En aquest sentit, el Camp de Tarragona és la punta de llança del país en el procés de descarbonització de la indústria, i un referent en la reconversió estratègica del nostre país. Tarragona lidera des de l'origen la Vall de l'Hidrogen, que agrupa a 236 membres, tindrà la planta d'hidrogen verd més important d'Espanya i una de les més destacades d'Europa (impulsada per un consorci liderat per Repsol) i serà la seu del nou Centre Català per a la Descarbonització de la Indústria. Aquest centre pretén ser un espai de recerca i transferència de coneixement que aglutinarà i impulsarà activitats d'R+D+i per al desenvolupament d'aquelles tecnologies necessàries per a la descarbonització de la indústria. L'objectiu és capacitar a la indústria catalana i sobretot del camp de Tarragona amb solucions tecnològiques que permetin descarbonitzar els seus processos productius el més aviat possible, i d'una manera eficient i rendible per a elles, i sostenible per a la societat i el planeta.