Management

Abraça la simplicitat

Agustí López

Consultor d'innovació i màrqueting

www.agustilopez.com

Hi ha una frase de Warren Buffett que inclou tantíssima saviesa que hauria d'estar en molts dels llibres de gestió empresarial. Especialment en aquells que després la vida real converteix en inútils. Que són legió, tot sigui dit.

Segur que saps qui és Warren Buffett, un dels inversors més importants de tota la història. Es creu que la seva fortuna supera ja els 120.000 milions de dòlars, una barbaritat. Atura't un moment si com a mi et costa comprendre l'abast de números així. 120.000.000.000 dòlars...quina barbaritat...

No és que el món de les inversions sigui el meu precisament, però quan algú ha tingut tant d'èxit en la seva activitat jo el que faig és parar l'orella a veure què puc aprendre. Perquè et caigui bé o no el personatge és evident que per treure els seus increïbles rendiments hi ha alguna cosa en el que fa que és diferent al que fa la majoria. Per a que et facis una idea, ja el 1972 els seus actius havien crescut un 1156% davant el 123% del Dow Jones. Això per donar-te una dada, però hi ha moltes més. Com quan es va protegir de la bombolla 2.0 simplement no invertint en segons quins negocis. Bé, deixem el tema de la biografia de Warren Buffett perquè sobre ell ja hi ha molta literatura que pots repassar. Tornem a la frase que et prometia, que no és altra que aquesta:

“M'estimo més multiplicar per tres que per pi”

Atura't uns segons i repassa la frase, perquè a dins hi ha tota una filosofia empresarial i de vida. Els qui venim de l'EGB vam haver d'aprendre uns quants decimals del número pi: 3,14159265...Així que tenim claríssim que multiplicar per pi enlloc de multiplicar per 3 sempre donarà una xifra més gran, una mica més del 5% concretament.

Llavors, com pot ser que algú que es dedica als tants per cent, a multiplicar les seves inversions, prefereixi multiplicar per tres enlloc de per pi?


El missatge és ben clar: abraça la simplicitat. Afegir complexitat a les teves operacions no les farà millors ni més excel·lents, simplement les farà més difícils de gestionar, més farragoses. Mira, hi ha gent a la que li encanta complicar-se la vida, crear sistemes que gairebé ningú entén del tot. Creant problemes per a cada solució, buscant els tres peus al gat, generant més feina a cada pas. Són els qui volen ser imprescindibles creant una embolic fabulós al seu voltant. Els qui quan encara no han començat ja t'han esgotat amb les seves giragonses. Els reconeixeràs fàcilment perquè davant de qualsevol projecte que aparentment sembli senzill s'ocupen ràpidament de complicar-ho fins a l'extrem.

Saber afegir complexitat a mesura que un projecte creix és gairebé tot un art. I afegir complexitat massa d'hora pot portar al desastre qualsevol projecte.

La teva facturació, te la saps de memòria? Doncs crear un quadre d'indicadors financers no és res prioritari, en absolut. Tens pocs clients? Doncs creu-me, no necessites un CRM, el que necessites són clients. El teu equip de màrqueting cap en un ascensor? Doncs deixa de perdre el temps publicant continguts absurds.

Amb això no vull dir que estigui en contra de segons què, només faltaria. El que dic és que complicar les coses en excés no les fa millors, al contrari, les pot convertir en impossibles. De manera que la pròxima vegada que algú del teu equip tingui una proposta per complicar les coses, recorda la màxima de Warren Buffett. Millor multiplicar per tres que per pi. El teu compte de resultats ho agrairà.