Management

L'era del generalista digital

Chus Blasco

Emprenedora digital i mentora d'assessors

Directora d'AFCA, consultoria d'estratègia i finances 

www.afca.cat 

 

L'economia dels creadors digitals està creixent de forma exponencial. Es preveu que el volum de mercat es dupliqui d'aquí al 2027. Crear negocis del coneixement és més accessible per persones que volen guanyar-se la vida fent el que els agrada mentre milers persones han deixat de creure en la formació tradicional per garantir el seu futur. Molts d'aquests creadors treballen menys i guanyen més aprofitant la tecnologia per sortir dels patrons socials. Tot això està connectat amb el fet que la tecnologia ha canviat la forma en la que treballem i les oportunitats que tenim per desenvolupar-nos professional i personalment.

D'altra banda, quan penses en la forma en la que ens preparem pel mon professional i dels negocis, t'adones que ens enfoquem en tenir més coneixements, i deixem de banda les habilitats. Així que hem creat un mon d'especialistes que no sempre tenen la capacitat de lidiar amb la complexitat de les relacions humanes. Quan t'has format en qualsevol especialitat tècnica, acabes pensant que per tenir èxit has de ser realment bo en una sola cosa. Però ser especialista tenia sentit a l'era industrial; a l'era de la informació i el coneixement, no gaire. Si la teva feina consisteix en resoldre el mateix tipus de tasca una vegada i una altre, és fàcil que acabis perdent l'entusiasme perquè no tens un repte interessant que li doni sentit. I et converteixes en un candidat a ser substituït.

Internet afavoreix el generalista. Ha descentralitzat la generació de riquesa cap a persones que valoren l'autoeducació, la responsabilitat personal i perseguir el seu projecte de vida fent una bona feina. No és necessari ser excepcional en una cosa, sinó suficientment bo en moltes.

Un generalista es algú que aprèn tots els coneixements i habilitats rellevants amb l'interès d'aconseguir una meta important a la seva vida. És la perspectiva que hem incorporat milers de professionals que ens hem hagut de transformar per incorporar el mon digital als nostres negocis i a les nostres vides. En la lluita per aconseguir els objectius comercials imprescindibles per la supervivència, hem acumulat un conjunt d'habilitats molt valuoses.

Personalment, les experiències de fracàs fent aquesta transició m'han permès transformar el model del negoci que dirigeixo i he aprés com crear nous serveis que operen exclusivament online. Per això m'agrada la idea de que l'acumulació de fracassos ens fa "insubstituïbles". Perquè aquestes experiències han estat la base que ens permet fer el que fem i també ensenyar a altres professionals a aprendre més ràpid aquestes habilitats. Suposa aconseguir una cartera d'habilitats diversificada mitjançant l'experimentació, com una cartera d'accions, que t'ajuda a disminuir els riscos i a augmentar les possibilitats d'èxit.

Ser generalista com a creador és expressar públicament el teu valor en el món digital. Quan penses que et cal acumular habilitats, et situes en la mentalitat de que necessites fer moltes formacions diferents. En canvi, quan entens que necessites acumular "fracassos", queda clar que per aprendre, has de treballar activament en projectes per aconseguir una meta i guanyar experiència real.

Ser generalista en el context digital suposa: 1) deixar de pensar en el valor de la teva especialitat (i enfocar-te només en el que fas) per enfocar-te en el problema que resols; 2) poder resoldre un problema que tenen moltes persones i a les que vols i pots ajudar a resoldre'l; 3) aprofundir realment en com solucionar aquest problema, una vegada i una altra; 4) desenvolupar un mètode amb el que puguis ajudar a persones diferents a resoldre el mateix problema; 5) has d'estar disposat a dominar la competència que t'has proposat dominar, fins que puguis fer amb comoditat el que al començament et costa molt d'esforç i energia; 6) has de sentir-te còmode en la incomoditat de perseguir un objectiu que es mou, perquè és d'autosuperació (i sempre ho vols fer millor); 7) has d'entendre, transmetre i comunicar les qüestions de la teva temàtica per atraure a les persones a les que pots ajudar.

Resumint, un generalista digital es defineix per dos ingredients. El primer, sentir curiositat per un problema important que tenen moltes persones i que podries ajudar-les a resoldre'l; i el segon. la motivació suficient per no deixar mai la recerca de les millors solucions possibles. Una vegada i una altre. Quan ja els tens, et cal una estratègia per deixar de ser un professional basat només en les seves competències tècniques i ser un expert que comprèn el comportament humà i es capacita per donar solucions a problemes complexes. Tenim la oportunitat de ser aprenents i convertir-nos en la nostra millor versió com a experts generalistes. Aportar els nostres talents a les complexitats dels negocis i de la vida s'adapta millor a com estem programats els humans.