L'alcalde de Tarragona carrega contra la Generalitat i Renfe pel "desgavell ferroviari"

Pau Ricomà ha fet una crida a la unitat i ha assegurat que no descarta convocar mobilitzacions ciutadanes

Compareixença de Ricomà davant la premsa per explicar el posicionament de l'Ajuntament de Tarragona envers els nous horaris arran del corredor mediterrani. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

El delegat del govern de la Generalitat de Tarragona, Òscar Peris, ha proposat un front comú amb els alcaldes per exigir a Renfe un servei millor. Ricomà, per la seva banda ha criticat durament el departament de Territori i Sostenibilitat del govern català.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s'ha mostrat indignat per la pèrdua de trens i freqüències horàries amb la posada en marxa de la nova variant de Vandellòs del corredor mediterrani a partir de dilluns. L'alcalde ha criticat que Renfe hagi tirat pel dret sense tenir en compte les demandes del territori i de la ciutat, que es quedarà sense trens Euromed a l'estació urbana. "Des del Departament de Territori ens van assegurar que millorarien les freqüències i, no només no s'han millorat, sinó que han empitjorat. És una situació molt penosa i crítica", ha denunciat. Davant d'aquest "desgavell ferroviari", Ricomà ha fet una crida al consens i convocarà una junta de portaveus la setmana que ve per donar una resposta unitària. L'alcalde també aposta per reactivar la taula d'alcaldes i no descarta convocar mobilitzacions.

L’alcalde ha carregat contra la Generalitat: "No sé per què tenim les competències transferides si després no podem executar els plans de millora i si no s'escolta el territori". Ricomà ha assegurat que el govern català havia promès a Tarragona la millora de les freqüències dels combois i no ha estat així: “Des de la Generalitat de Catalunya ens van assegurar que millorarien les freqüències i, no només no s'han millorat, sinó que han empitjorat. És una situació molt penosa i crítica perquè hem perdut els Euromeds i els combois són antiquats. És inacceptable", ha afirmat l'alcalde. I ha afegit: "No sé per què tenim les competències transferides si després no podem executar els plans de millora i si no s'escolta el territori".

Peris culpa Renfe

El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, proposa un front comú amb els alcaldes per exigir a Renfe un millor servei ferroviari al Camp de Tarragona. El delegat considera que l'oferta de freqüències i horaris que s'ha dissenyat per l'activació de la variant de Vandellòs, a partir de dilluns, és insuficient i deixa el territori en una situació d'"indefensió". Segons Peris, cal que el territori pressioni "al màxim" per defensar els acords que s'havien negociat. Per aquest motiu ha anunciat la intenció de convocar una reunió del pacte per a les infraestructures del Camp de Tarragona, que aplega els alcaldes de Tarragona, Reus, Salou, Cambrils i Vila-seca. El delegat creu que la trobada s'ha de fer amb celeritat -si és possible aquest mateix mes de gener. Les declaracions de Peris arriben després que Ricomà hagi carregat fort contra la Generalitat uqna ha dit:

Segons el delegat del Govern, el que hauria de ser un motiu de celebració pels anys d'endarreriment en la posada en marxa del corredor mediterrani, s'ha convertit en una notícia agredolça. "La proposa horària i de cadència de trens en la línia de passatgers no s'ha tingut en compte per part de Renfe en la taula mixta de debat", ha lamentat Peris.

Davant d'aquest escenari, el polític republicà ha garantit que "des de la demarcació pressionarem al màxim perquè els horaris i, sobretot, les franges que s'havien compromès a respectar i a posar en funcionament, vagin a favor dels usuaris del transport públic".

Per aquest motiu, el delegat insta, d'acord amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, a la convocatòria del pacte d'infraestructures del Camp de Tarragona per posar en comú "una resposta davant d'aquesta situació d'indefensió, on no s'ha tingut en compte la nostra proposta horària i acabem perdent freqüències, trens i el compromís que feia Renfe sobre aquest servei".

Un dels greuges que el Govern vol resoldre és la pèrdua dels trens Euromed per l'estació urbana de Tarragona i els buits que preveu la planificació en algunes franges horàries. "Els usuaris no hi poden perdre davant la posada en marxa d'una infraestructura d'aquest nivell. Era un servei que estava consolidat i no podem fer passes enrere amb aquest sentit", ha tancat Peris.

Notícies relacionades