La diversificació de tràfics i les infraestructures, reptes del Port de Tarragona en un context de creixement

Diversos experts analitzen el futur de l’equipament portuari en una jornada organitzada per la Cambra de Reus i la URV

Un moment de la jornada, aquest matí a la Cambra de Comerç de Reus.
Dani Revenga / Reus

El Centre de Recerca en Economia Industrial i Economia Pública de la URV, el CREIP, i la Cambra de Comerç de Reus, han organitzat aquest matí una jornada per debatre en profunditat sobre el present i futur del Port de Tarragona, un dels principals motors econòmics del territori. Diversos experts, entre els que hi havia l'actual president de Puertos del Estado i el seu antecessor, han coincidit a assenyalar en la diversificació i les infraestructures les prioritats del Port per aprofitar-se d'un context de creixement mundial del comerç marítim.

L'actual president de Puertos del Estado, José Llorca, ha diagnosticat la necessitat d'aprofundir en la diversificació de tràfics com la millor estratègia de futur del Port de Tarragona. Segons Llorca, "el Port de Tarragona té un gran pes específic en els granel, però el futur passa per augmentar el protagonisme de la càrrega general". Un repte en el que és fonamental comptar amb "millors infraestructures, a les instal·lacions portuàries i cap a dins, tant a nivell ferroviari com en el projecte de fer un port sec per ampliar el hinterland". Llorca ha dibuixat un context de creixement, amb uns ports espanyols que creixen un 6% i el de Tarragona al 13%, en el que serà bàsic gestionar els ports "de manera oberta els seus entorns productius". Finalment, Llorca ha apuntat tres revolucions que marcaran el futur dels Ports en aquest escenari de creixement: el procés de substitució de les velles energies per les renovables i la gasificació dels vaixells, la informació en temps real per a la logística i la digitalització i robotització dels processos.

Per la seva banda, la consultora Pilar Tejo, de Teirlog Ingeniería, i des del reconeixement de la dinàmica a l'alça, ha enumerat les incerteses que afecten el comerç marítim: el proteccionisme dels Estats Units, els impactes mediambientals i la seva repercussió en els costos i la impressió 3D. En el cas del Port de Tarragona, Tejo ha elogiat potencialitats i actius com l'ubicació estratègica, la seva penetració al hinterland, les infraestructures i la diversificació.

En el seu torn, l'anterior president de Puertos del Estado i catedràtic de la Universitat de A Coruña, Fernando I. Gonazález Laxe, ha destacat que el Port de Tarragona és "rendible", ha recomanat aprofundir en les seves cadenes de valor per la Mediterrània i ha recomanat reduir especialització i dependència.

La cloenda ha anat a càrrec del president del Port de Tarragona, Josep Andreu, que ha enumerat llums com la millora de la diversificació dels últims anys, la fortalesa de tràfics tradicionals com el petroquímic o l'agroalimentari i l'increment exponencial dels creuers. Andreu també ha apuntat les ombres: l'absència de l'ample ferroviari internacional, la necessitat de reduir la dependència del tràfic de carbó i l'escàs creixement de la terminal de contenidors, impulsada el 2009 i que no ha satisfet les expectatives generades.

Notícies relacionades