Les pimes són la forma més ràpida de trobar una feina estable

Les petites i mitjanes empreses lideren la contractació de graduats de la URV i la consolidació de les seves carrerres

L’estudi de l’Observatori de l’Ocupació de la URV s’ha fet recollint dades de 48.000 graduats dels darrers 25 anys.
Esteve Giralt / Tarragona

Per als joves acabats de graduar a la universitat, les Pimes són la forma més ràpida i majoritària d'estabilitzar-se professionalment. Al contrari del que alguns pensen, començar a fer carrera professional és més assequible i àgil a les petites i mitjanes empreses que no pas a les grans companyies. Un estudi pioner de l'Observatori de l'Ocupació de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha conclòs que les pimes concentren més del 60% dels contractes indefinits i gairebé la meitat de les relacions laborals de llarga durada. Les condicions són més favorables per créixer com a treballador altament qualificat.

"Sovint es considera que és a la gran empresa on pots fer la carrera professional i evolucionar, i no és així. Clarament si compares amb el volum de contractació estable, observes que la pime té un component molt més d'estabilització. Ho constaten les dades", destaca Ferran Mañé, director de l'Observatori de l'Ocupació. Motor d'ocupació, la petita i mitjana empresa és clau en la retenció de talent dels graduats acabats de formar-se a la URV. En canvi, les grans empreses i l'administració pública, tot i la percepció d'estabilitat, mostren una major temporalitat.

A partir d'aquestes dades i la seva anàlisi, la URV introduirà canvis al programa formatiu i curricular. És, a més a més, una bona eina per potenciar les relacions entre la universitat i les pimes, base del teixit productiu a les comarques de Tarragona. "L'objectiu és obrir un diàleg amb les empreses, portar la interacció a un altre nivell, treballar amb les empreses. D'aquesta manera dissenyar actuacions concretes per a que tinguin més impacte al territori", explica Ercilia Garcia, vicerectora de Valorització del Coneixement, Transferència i Ocupabilitat de la URV.

"Amb un diàleg entre les dues parts podem impactar més, és una crida. Amb aquestes dades podem fer més èmfasi a les pimes, buscar mecanisme per fer una connexió més directe amb empreses que son la base de la carrera professional dels nostres graduats", afegeix la vicerectora.

Per primer cop no només s'ha analitzat si els graduats aconsegueixen trobar feina o no. L'anàlisi aprofundeix en la qualitat de la contractació, la retenció i mobilitat del talent, la relació amb les empreses i el component de gènere. "Constata que com a professional et pots desenvolupar amb avantatges en termes de condicions de treball i estabilitat en una pime", subratlla el professor Mañé.

Les dades de l'informe i les principals conclusions són el reflex de la realitat econòmica del Camp de Tarragona, amb predominança de les pimes. "La majoria del teixit productiu està dominat per la petita i mitjana empresa, passa a tot arreu, però especialment a Tarragona", recorda Mañé. Les pimes inclouen una diversitat d'empreses gran, ja que n'hi ha de molt petites, mitjanes, amb mig centenar d'empleats, i companyies més grans que tenen 150 treballadors.

Hi ha diferències significatives segons l'àmbit d'estudi: els graduats en enginyeries i salut tenen més probabilitats d'accedir a ocupacions qualificades i contractes indefinits, mentre que els de ciències socials i humanitats presenten majors nivells de sobre qualificació i inestabilitat.

L'estudi ajudarà a teixir sinèrgies amb les empreses, a preparar millor els estudiants pensant en l'univers de les pimes. Treballar en aspectes concrets com la formació dels graduats, pensant en les empreses. "Les Pimes també treuen el seu benefici", incideix Mañé. "Un dels problemes per exemple és que generem doctors, però ens costa que puguin fer doctorats industrials al territori. Imagineu que les pimes puguin integrar a les plantilles els doctorands perquè tenen necessitats reals d'innovació", exemplifica. "Som la universitat pública del territori i estem entre les millors del món. Tenim un potència que el territori ha de poder absorbir", destaca la vicerectora García.

Dades que ajudaran en el full de ruta del que la URV ha batejat com a 'Fem carrera'. Una iniciativa pionera que treballa la carrera professional dels estudiants en col·laboració directa amb les empreses del territori. És un model que busca un objectiu clar. "La universitat no només forma professionals, sinó que actua com a agent actiu en la transformació del mercat laboral del territori", destaca la URV.

Notícies relacionades