El coronavirus fa embogir el mercat de la bicicleta

Fàbregues, que ven a Espanya i Portugal des de Tortosa, aprofita el boom per créixer fins als 10 milions de facturació

L'equip de Fàbregues. FOTO: CEDIDA.
Esteve Giralt / Tortosa

El bon posicionament a tot l'Estat en la venda online de bicicletes, treballat a consciència des de fa catorze anys, ha permès a Fàbregues Bicicletes aprofitar ara l'onada de la Covid-19. Es venen més bicicletes que mai perquè molts aficionats a l'esport han trobat en les dues rodes una activitat segura per fer a l'aire lliure, sols o en grup, però cadascú amb la seva bici. Està creixent en paral·lel com a mitjà de transport covid free, saludable i econòmic, sobretot a les ciutats. També per la gent gran o amb limitacions físiques gràcies a la bicicleta elèctrica. Tot gira.

Aconseguir trobar bicicletes ha estat durant tot aquest temps de pandèmia el gran repte. Al principi va ser un caos absolut. En ple confinament, van apostar pels productes amb més demanda, els que es feien servir a casa, com els rodets, per pedalar sense sortir del menjador. "Hi havia molta demanda però poca oferta, ningú tenia rodets", recorda Josep Fàbregues, net del fundador i CEO de Fàbregues.es.     

"La situació ens va sorprendre a tots, l'increment de la demanda va ser brutal. Amb els gimnasos tancats, sense futbol, ni pàdel o piscina... molta gent va pensar en la bicicleta", afegeix. Tota una revolució gràcies també a la nova mobilitat sorgida amb la crisi sanitària, amb la davallada del transport públic i l'increment de la venda de bicis elèctriques i desplegables.  

"Ara el problema que tenim és que no hi ha bicicletes en estoc, la demanda és més gran que l'oferta, no hi ha lliuraments de bicicletes des de la Xina fins a principis de l'any que ve", explica. Sobretot escassegen les de primer preu, fins als 1.000 euros. Els Reis Mags no només ho tindran magre per sortir en cavalcada per culpa de la Covid-19. Feina tindran per trobar bicicletes.  

S'ha disparat la venda de bicicletes de primer preu, fins als 1.000 euros, les desplegables per ciutat i les elèctriques

Justament ara les més buscades són les bicicletes de nen i de fins a 1.000 euros. "Hi ha un boom, però creiem que aquest client nou es quedarà, el sector sortirà reforçat, molta gent està coneixent aquest esport, la venda de més gama alta també creixerà", augura Fàbregues.   

També les elèctriques es venen més per la demanda de la gent gran que abans anava a la piscina o a fer ioga. Els fabricants espanyols estan servint millor que els xinesos o taiwanesos. El temps d'espera s'enfila fins als sis mesos. "Ens hem quedat sense bicis", insisteix.  

Una bogeria que ha elevat la facturació de 7,5 milions (2019) fins als prop de 10 milions previstos quan acabi aquest 2020, terrorífic per tants sectors però no pas pel de la bicicleta.  Ells ja portaven anys de creixement sostingut gràcies sobretot a la valoració dels compradors i el posicionament a Google. "Cada cop es comprarà més online", afegeix.   

El creixement ve de molt abans de la Covid. "Ja érem reconeguts arreu d'Espanya dins del mon del ciclisme". Tenen tres seccions diferenciades, a més de les bicicletes, les motos i la de puericultura. La web la van crear fa 14 anys després de veure que molts dels clients venien amb productes comprats online.  

El problema ara és que no queden 'bicis' i el temps d'espera per una bicicleta es pot enfilar fins als sis mesos

Amb un company d'universitat del Josep van muntar el web. Ara la meitat de la plantilla hi treballa. "No ens esperàvem aquest creixement, ha estat una bogeria, ara estem incorporant més personal en atenció telefònica, data entry i paqueteria", explica. Els ha permès vendre i fer arribar bicicletes a la Península, Portugal i les Balears. Ells compren la bicicleta, la preparen, la munten, la proven i l'empaqueten. "El client només ha de posar els pedals i la roda del davant". Són optimistes de cara al futur. "És un esport a l'aire lliure sense quotes mensuals un cop has comprat la bicicleta, estem segur que seguirà creixent", remata.  

Una curiositat final. Qualsevol empleat que entra a la secció de bicicletes ha de ser aficionat o practicar ciclisme. "La venda la viu diferent, de forma més emotiva, i pot guanyar clients en les sortides i assessorar millor al client perquè ell també practica i prova els productes. I això és el que ens està costant de trobar".  

Josep Fàbregues (41 anys) és la tercera generació d'una empresa familiar que va néixer el 1944 a Tortosa (Baix Ebre) com un petit taller de bicicletes. L'avi va crear un negoci que els fills i els nets han impulsat gràcies sobretot a la venda online. Tenen un "equip" de 40 treballadors. Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses (ADE), és el CEO de Fàbregues.es i el gerent de la secció de bicis. Amb 14 anys ja ajudava a la botiga i el taller als estius, nadals i festes. L'aparador de la botiga física, ubicada a Tortosa, s'ha multiplicat amb un departament web on ja hi treballen 22 persones. I segueixen creixent, contractant personal en plena crisi.

Notícies relacionades