Endesa invertirà 181 milions d'euros a l'Espluga amb un projecte relacionat amb l'hidrogen verd

L'eletrolitzador de 20MW s'alimentarà amb l'energia de tres parcs eòlics

L'energia eòlica ha de servir per fer funcionar l'electrolitzador. FOTO: ACN.
Redacció / L'Espluga de Francolí

La construcció de tot el projecte comportaria la creació d'uns 50 llocs de treball, mentre que l'operació i el manteniment per a fer funcionar el complex, que tindria una producció anual mitjana de 2.050 tones d'hidrogen verd.

L’Espluga de Francolí acollirà un dels 23 projectes que l’elèctrica Endesa pretén construir a tota Espanya en relació amb l’hidrogen verd. Així, la inversió prevista a la localitat de la Conca és de 181 milions d’euros i consistirà en un electrolitzador de 20 MW, el subministrament elèctric del qual, de 150 MW, procedirà d'energia renovable. En concret de tres parcs eòlics, que també s'inclouen en el global del pressupost.

La companyia ha inclòs el projecte en la iniciativa de la 'Vall de l'Hidrogen' que es projecta a les comarques de Tarragona de la mà de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que coordina la Universitat Rovira i Virgili. La finalitat de la plataforma és crear sinèrgies per desenvolupar projectes i atreure inversions relacionades amb aquest vector energètic per tal de reduir les emissions de CO2 i avançar cap a la neutralitat climàtica. Bona part dels diners han de sortir d'inversions privades però també dels fons Next Generation EU, promoguts per la Comissió Europea i que gestionarà el govern espanyol. En el cas de les iniciatives relacionades amb les energies renovables els fons els adjudicarà el Miteco.

La construcció de tot el projecte comportaria la creació d'uns 50 llocs de treball, mentre que l'operació i el manteniment per a fer funcionar el complex, que tindria una producció anual mitjana de 2.050 tones d'hidrogen verd, donaria feina a unes 35 persones durant els següents vint anys a partir de la seva posada en servei.

Notícies relacionades