Transformació a tot gas

CMC Cerezuela està multiplicant el creixement gràcies a l’elevadíssima demanda de transport de gasos arran de la crisi energètica a Europa

L’equip directiu, d’esquerra a dreta, amb Javier Cerezuela, Daniel Cerezuela, Rosa Martinez, Pedro Espín, Sergio Cerezuela i Marc Llauet.
Esteve Giralt / Vila-seca

Empresa familiar de Tarragona, amb 40 anys de recorregut, són referent a Espanya en la fabricació i comercialització de vehicles i contenidors cisterna per al transport i distribució de gasos liquats. Gràcies a un bon posicionament, viuen la crisi energètica a Europa com una oportunitat de creixement en un mercat especialitzat dominat per poques empreses a Espanya. Amb cada cop més demanda per transportar gas natural, sobretot en vaixells però també per carretera, CMC Cerezuela, amb 50 treballadors, viu un procés intern de transformació per augmentar la capacitat de producció i reorganitzar el cor de la companyia. També es preparen per fer front a nous desafiaments, com la logística dels gasos alternatius, com l'hidrogen o l'amoníac verd.

Amb un recorregut que va començar fa 40 anys, no han parat de créixer en volum de treballadors, facturació i mercats, amb clients a més d'una desena de països. També han ampliat la gama de productes i solucions destinades al sector de gasos criogènics, com el gas natural liquat, sent avui el fabricant de referència a Espanya, dominant entre el 70% i el 80% del mercat. Una trajectòria d'èxit que viu ara amb la crisi energètica un moment crucial.

El transport i distribució de gasos com el butà, el propà o l'amoníac, entre d'altres, necessita cisternes i contenidors i un servei molt especialitzat, on la seguretat és un dels factors clau. Per carretera, vaixell o en ferrocarril. CMC Cerezuela no intervé en la distribució per canonada, però és clau per la distribució del gas natural o el propà, ara més competitiu, a molts municipis o indústries que no estan connectats a les grans xarxes de distribució.

"Recordo amb nostàlgia aquells anys, no érem més de deu treballadors i facturàvem un milió d'euros, treballàvem amb maquinària de segona mà i amb tot el nostre patrimoni com aval; això no em fa tanta nostàlgia", explica Sergio Cerezuela, director general i soci d'aquesta empresa familiar, amb seu al polígon l'Alba de Vila-seca.

Res a veure amb el moment d'expansió actual. L'onada és favorable i, si no hi ha un daltabaix, ho seguirà sent. Entre un 30 i un 40% de la facturació arriba ja de fora, la majoria a països europeus, però també a Egipte, el Marroc o el Regne Unit.

Entre els reptes més immediats, augmentar la capacitat productiva per fer front a l'elevadíssima demanda, que està previst que es mantingui i fins i tot segueixi creixent. També estan canviant per millorar la satisfacció dels seus treballadors, invertint en recursos humans. A banda de donar resposta al transport del gas natural i en la recerca de solucions de futur, també ofereixen serveis de manteniment i reparació de les cisternes i dipòsits que ells mateixos fabriquen.

El transport de gas s'ha convertit en una necessitat estratègica pels països de la Unió Europea. El creixement, posicionament en el mercat i l'alta especialització els ha posat en una situació de privilegi. "És necessari transportar major quantitat de gasos liquats i cal donar solució i impuls al transport i distribució de gasos renovables com l'hidrogen, el biogàs o l'amoníac verd", adverteix Cerezuela.

"El context és de crisi energètica i del model energètic. Estem com a empresa en una posició de mercat molt bona per aprofitar-ho. Europa depèn del gas natural que s'ha disparat de preu i els canals d'aprovisionament no són ni seran ja els que eren", alerta.

El gas natural que venia per canonada ara es mou massivament per carretera, un context que els multiplica la demanda. La situació estratègica d'Espanya amb sis punts de recepció de grans vaixells que arriben carregats de gas natural liquat des de països tercers, també els afavoreix. "Espanya és una via d'entrada de gas natural liquat per tot Europa. En els tres darrers mesos l'entrada d'aquests vaixells amb gas ha crescut un 60%; abans entrava per canonada", destaca.

L'empresa familiar, a Vila-seca, preveu passar enguany de 5,5 a 7 milions d'euros de facturació

En paral·lel, la pujada de preu del gas natural ha fet que es busquin alternatives més econòmiques com el gas propà o el butà. S'estan canviant dipòsits de gas natural per dipòsits de propà i això també els genera més negoci. Tot els bufa a favor.

La ubicació de l'empresa, a Vila-seca, a tocar de la petroquímica, els ajuda a créixer i donar resposta a la demanda gràcies a l'alta especialització de ma d'obra que hi ha a l'entorn. És clau també la situació estratègica sobretot per carretera i també per via marítima, a prop del port de Tarragona.

Amb oportunitats de futur com l'hidrogen, acaben de crear una unitat, CIDIC, per apostar per la recerca i el desenvolupament

No es volen aturar. Estan treballant en diferents accions estratègiques. Per fomentar la investigació han creat una nova unitat de negoci (CIDIC), amb seu a Redessa (Reus), amb dos projectes en marxa d'R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació) dirigits a l'hidrogen. Busquen noves solucions per les xarxes d'emmagatzematge, transport i subministrament dels nous gasos i energies renovables.

L'alternativa que busca Europa per no dependre del gas natural passa sobretot per l'hidrogen. "Estem en el punt perfecte per aprofitar els fons Next Generation", afegeix Cerezuela. "Tenim un gran equip i moltes idees destinades a donar solucions al transport, distribució i emmagatzematge dels gasos renovables", explica.

Hi ha només dues empreses a l'Estat que facin el mateix que fa CMC Cerezuela. La cartera de clients és també molt fidel. Reptes globals que els han obligat a fer una inversió com a empresa familiar que va més enllà de la capacitat productiva i que superarà el mig milió d'euros.

PERFIL PROPI

Sergio Cerezuela, director general de CMC Cerezuela, i els seus germans Javier (responsable de qualitat i postvenda) i Daniel (director d'operacions), han mamat el transport i distribució de gasos des de molt joves, de la mà del pare. Tots tres germans van decidir emprendre al 2004 un negoci per donar continuïtat al projecte familiar. El Sergio està cursant l'MBA (Màster en Direcció i Gestió d'Empreses) de la URV per créixer a nivell personal i professional en un moment clau. Més demanda i més necessitat de creixement que mai. "Estem de ple en una transformació interna, jo ja no soc el director, soc el líder d'un equip directiu de sis persones totalment enfocades i compromeses", raona. Tots tres germans, socis, formen l'equip directiu amb Rosa Martínez, directora de recursos humans; Pedro Espín director tècnic; i Marc Llauet, director comercial.

Notícies relacionades