Viewnext referma l’aposta per Reus

Talent jove, especialització i un centre exemple del treball global de la companyia

Mònica Carrasco / Reus

La tecnològica Viewnext, del grup IBM, preveu duplicar el nombre de professionals que actualment treballen al seu centre d'innovació tecnològica de Reus. Refermen la seva voluntat de créixer en un termini de dos anys en els quals la capacitat de cercar talent, la captació de nous perfils i el reciclatge professional seran fonamentals. Tot plegat en un escenari on la IA marcarà el compàs del sector tecnològic. Continuen apostant pel talent jove i per afavorir l'evolució professional dins l'empresa, un model que es fonamenta també en el potencial tecnològic de les comarques de Tarragona.

Vint-i-quatre hospitals catalans, entre ells el Joan XXIII de Tarragona, el Verge de la Cinta de Tortosa i el Sant Joan de Reus, utilitzen un sistema de gestió SAP creat i supervisat des del centre d'innovació tecnològica de Viewnext a Reus. És l'únic centre d'aquest tipus que la companyia té a Catalunya i s'ha especialitzat en projectes al sector assistencial. L'any 2012 la companyia, del grup IBM, va apostar per Reus i al llarg d'una dècada s'han convertit en exemple de com treballen a nivell global. Sergi Calatayud, director del centre Viewnext a Reus, destaca que el canvi en aquest temps ha estat total. "Llavors érem només un centre de desenvolupament amb una proporció de programadors molt joves. Ara continuem incorporant talent jove però la plantilla ha evolucionat i s'ha consolidat per oferir una àmplia gama de serveis des d'aquest centre".

Bona part de l'equip de Reus es continua dedicant a la programació però s'ha crescut en perfils d'anàlisi tècnic, consultoria, administració o finances i sorgeixen noves necessitats en funció del projecte. Tal com apunta Xavier Fernández, Sourcing & Talent Acquisition de Viewnext,"es necessiten perfils que puguin entendre les necessitats del client per acabar-les d'aterrar tecnològicament". Viewnext ofereix serveis de Consultoria Tecnològica i Transformació Digital a empreses de tots els sectors. "Si una empresa té un problema i vol gestionar millor la seva producció li desenvolupem a mida un software que faci allò que necessita. No tenim una solució predefinida sinó que la creem a mida", destaca Fernández.

Actualment més d'un centenar de professionals treballen al centre d'innovació tecnològica de Reus i la previsió és duplicar aquesta xifra en un termini de dos anys. En l'escenari actual la dificultat per trobar talent és un escull generalitzat i a Viewnext detecten un dèficit en àrees amb molt demanda com graus d'informàtica i enginyers en programació de JAVA, SAP i consultoria. A això cal sumar-hi que la irrupció i evolució constant de tecnologies relacionades amb la IA i la Ciberseguretat fa que tots els perfils necessitin reciclar-se constantment. Tal com explica Xavier Fernández "les habilitats dels professionals hauran d'estar orientades a l'anàlisi, la interpretació, de millora dels resultats que ens proposa la IA. Cada cop més cal un reskilling constant per adaptar-te als canvis i aprendre a fer servir tecnologies que determinaran la productivitat del treballador". "No saps en que treballaràs en dos o quatre anys i la pròpia tecnologia ens fa canviar cada dia el perfil", afegeix Sergi Calatayud.

El director del centre d'innovació de Reus remarca que la filosofia de Viewnext és l'ocupació jove "donant oportunitat a la gent com a primera feina i que tinguin una evolució i carrera dins la companyia". L'entrada principal a l'empresa és la de joves que just han acabat la formació universitària o professional i una de les eines per garantir la seva evolució és la figura del People Manager, que vetlla perquè les persones al seu càrrec tinguin a l'abast totes les opcions de formació i acompanyament per aconseguir projecció interna, així com equips de treball amb professionals amb més experiència que les guiïn.

En aquest context l'empresa s'han involucrat a fons en les iniciatives engegades pel Clúster TIC Catalunya Sud per apropar a les empreses i al talent en la fase final de l'etapa formativa i que afavoreixin també la incorporació de dones als equips. Des de Viewnext destaquen l'evolució del Clúster en els darrers tres anys i el seu paper rellevant en la difusió del potencial del sector TIC del territori, com a nexe d'unió entre empreses i a l'hora de crear un espai de trobada amb els centres de formació per facilitar la captació de talent.

Sergi Calatayud, director de Viewnext a Reus, recorda que ell va passar més de deu anys anant cada dia a Barcelona per treballar i celebra que la situació hagi canviat. "Que hi hagi a Reus un ecosistema tecnològic tant potent i la voluntat d'ampliar-lo i tenir una àrea metropolitana tecnològica facilitarà que la gent no marxi. L'oficina és una eina més de feina, igual que el portàtil o el ratolí i tenir-la a la vora de casa és essencial. Els alumnes d'ara tenen un privilegi que molta gent fa uns anys no va tenir".

Homenatge al talent

Viewnext reunia a un centenar de persones el passat 1 de febrer al seu 'Talent Day' anual, una jornada per als professionals de la companyia que busca destacar el talent dins l'equip. A la jornada es reconeixen aquelles persones que han tingut un paper destacat en un projecte i a qui ha fet una contribució extra o ha ajudat a la companyia a créixer. Viewnext, dins el grup IBM, compta actualment amb 4.700 professionals que treballen en quinze centres arreu del país.

Notícies relacionades