Una empresa que respira

AirGO2 llença una braga de coll ajustable que filtra els contaminants urbans quan inhalem

Els tarragonins Josep Orquín i Xavi Sardà es van conèixer a ESADE i fa un any van portar a la pràctica el seu projecte de final d'estudis.
Oriol Margalef / Tarragona

AirGO2, l'startup dels joves tarragonins Xavi Sardà i Josep Orquín, s'està fent un lloc al mercat amb bragues de coll íntegrament dissenyades i fabricades a Catalunya que protegeixen dels contaminants ambientals. Aquestes peces de roba s'ajusten a boca i nas i estan dotades de filtres de polipropilè i carbó actiu que eviten la inhalació de partícules en suspensió i gasos tòxics. Porten només uns mesos al mercat i Decathlon ja les té a prova en botigues de Barcelona. Si tenen demanda estendran la comercialització a tota la xarxa.

Fa anys que la lluita contra la contaminació específica de les grans ciutats s'obre pas a l'agenda pública. I ho fa recolzada en estadístiques preocupants, indicadors de la mala salut del medi ambient en ciutats emblemàtiques com Barcelona. Segons un informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), entre els anys 2010 i 2017 es van produir a la ciutat una mitjana anual de 424 morts relacionades amb l'excés de partícules contaminants PM2,5 (procedents dels vehicles dièsel). Les restriccions al trànsit que s'apliquen des de fa uns anys per atenuar aquest problema han contribuït a elevar el nivell de sensibilització social sobre aquest tema.


SENSIBILITZACIÓ. AirGO2 es dirigeix a un públic urbà cada cop més preocupat per la salut i el medi ambient


A nivell institucional, la resposta davant la pol·lució s'aborda de forma diferent. Però a nivell social, i en les ciutats més contaminades del món, especialment a la Xina, ja fa anys que s'ha normalitzat l'ús de mascaretes contra la pol·lució. A Catalunya no és tan corrent veure al carrer a persones protegides de la contaminació, però Xavi Sardà i Josep Orquín, socis de l'start-up AirGO2, estan convençuts tapar-se boca i nas és a punt de convertir-se en una necessitat gairebé tan corrent com sortir tapat a l'hivern. I sobretot per a determinats col·lectius, com runners, ciclistes, motoristes o persones sensibilitzades a agents al·lèrgens presents a l'aire.

La marca vol donar resposta a necessitats reals. "Cada vegada hi ha més persones que duen màscares de neoprè però no són còmodes de portar, no s'ajusten bé. Vam pensar que si fèiem servir un altre material més adaptable, que tapés del fred i del vent, i afegíem la possibilitat de dur un filtre-antipartícules a la mateixa peça milloraríem molt les opcions que hi havia fins ara.", explica Xavi Sardà. La idea va servir per plantejar el projecte de final d'estudis d'ESADE, i posteriorment Orquín i Sardà van seguir en el llançament del negoci.


A LA XINA. L'ús de mascaretes i bragues de protecció fa anys que s'ha normalitzat en grans ciutats d'Àsia


"En poc temps en vam aprendre molt, vam veure patrons i moltes propietats diferents", explica Orquín. La fabricació de la tela es fa a Mataró; el packaging, a Sant Quirze del Vallès, i el producte s'emmagatzema a Bràfim. Hi ha dos models fabricats amb un polièster i un altre amb poliamida, pensat per treure la humitat dels esportistes. Segons AirGO2, els filtres de polipropilè aturen qualsevol tipus de partícules sòlides a l'aire, i estan desenvolupant nous filtres amb carbó actiu contra els gasos. Amb només uns mesos al mercat, a 35 euros la peça -i 15 el paquet de filtres canviables- la resposta del públic els fa ser optimistes.

"Tant els models que tenim a la venda com els que tenim en desenvolupament compliran tres premisses: moda, confort i protecció. Estem satisfets de l'acceptació que està tant en tenint en botigues físiques com al web, creiem que hi ha un potencial important i ara hem arribat a un acord amb Decathlon que ens obre l'oportunitat de donar un salt endavant", explica Sardà.


OPORTUNITAT. Decathlon prova ara el producte a Barcelona i si hi ha demanda l'estendrà a tota la xarxa


La gran cadena francesa ha arribat a un acord amb AirGO2 per proveir vuit botigues a l'àrea de Barcelona. Si l'experiència és bona estendrà el producte a altres tendes. "Lògicament ens agradaria que tot anés bé, que de Barcelona passéssim a Madrid, on creiem que el producte pot tenir força demanda, i algun dia poguem creuar fronteres i arribar a l'Àsia", afirma Sardà.

Com en tot projecte que comença els dos socis s'han repartit totes les feines, des de dissenyar i encarregar les peces a visitar els comerços amb mostres, passant per la gestió de la xarxa web i les xarxes socials. "Al nostre entorn familiar tenim referents de persones que han tirat endavant negocis. No sabem si el projecte sortirà bé o no, però que sigui com sigui implica un gran esforç personal i no deixar d'aprendre mai", explica Orquín.


Un projecte d’ESADE portat al món real

Desplaçar-se amb moto o bicicleta a les ciutats amb més trànsit com Barcelona és un risc doble que assumeixen cada dia milers de persones. Els vehicles de dues rodes tenen les de perdre si col·lideixen amb vehicles més pesants, i a més, a l'anar al descobert, motoristes i ciclistes estan més exposats a la pol·lució. Els tarragonins Josep Orquín i Xavi Sardà es van conèixer a ESADE i fa un any van portar a la pràctica el projecte de final d'estudis: una peça de vestir amb que protegeix les persones de la contaminació urbana.

Notícies relacionades