Óscar Sánchez Alcalde de Constantí

“Hem d’aprofitar les oportunitats que ens brinda el sector logístic”

“És el sector en el que tenim més inversions al nostre polígon i un dels fonamentals per reduir l’atur”

Óscar Sánchez, al balcó de l'Ajuntament de Constantí. FOTO: XAVI JURIO.

Constantí continua potenciant el seu polígon industrial, un dels epicentres econòmics del Camp de Tarragona. L'alcalde, Óscar Sánchez (PSC), explica en aquesta entrevista com la logística s'està confirmant com un dels vectors de creació de dinamisme, amb l'arribada de grans empreses com Amazon o Ikea o d'altres menys conegudes que demostren el potencial de l'activitat logística al Camp de Tarragona.

Dani Revenga / Constantí

El polígon de Constantí segueix incrementant la seva activitat, especialment en el sector logístic. Si el 2016 era Amazon, ara és Ikea la que aposta per Constantí...

Sí, ha estat una sorpresa, però no és casualitat. Es tracta d'un petit centre de distribució dels productes de la multinacional sueca, sense massa impacte en llocs de treball, però demostra el potencial del nostre polígon en el sector logístic. De fet, la majoria de les últimes inversions que hem tingut giren al voltant d'aquesta activitat. És un sector en auge i en el que tenim molt potencial, per la ubicació de la nostra zona industrial i el creixement ordenat que hem tingut els últims anys del nostre sòl industrial. Hem d'aprofitar les oportunitats que ens brinda.

Les inversions continuaran?

Tot apunta que serà així. Acabem d'aprovar un nou pla parcial que permetrà que una immobiliària de Barcelona urbanitzi l'àrea per comercialitzar-la a nous inversors. Pel que sabem, ja hi ha una gran empresa del sector logístic interessada. Ara estem tramitant els permisos amb la Generalitat, que també ha de fer una rotonda per canalitzar el trànsit a la zona, però pensem que al llarg dels propers mesos tot plegat tirarà endavant i aquesta inversió es podria començar a concretar. Si continuem fent les coses bé, seguirem acollint activitat logística. És un dels sectors que més creixeran en el futur.

"Tenim confiança en què la nova ministra solucioni els problemes energètics del sector químic"

L'empenta del sector logístic és una de les claus per continuar reduint l'atur, que ja està a nivells precrisi a Constantí...

Sí, i continuem amb la tendència a la baixa. La millora de les perspectives econòmiques ajuda. Però no ens podem relaxar, queda molt per fer, ja que molts llocs de treball són precaris. Per això reforcem la formació, amb especial atenció pels cursos que proporcionen una titulació homologada que habilita els aturats per treballar a sectors com el químic, amb molt recorregut a les nostres comarques, o com el logístic, que és una de les claus de futur dels propers anys.

Els aturats són conscients d'aquesta oportunitat de futur que suposa el sector logístic?

Cada cop més. Professions com els operaris de magatzem tenen molta demanda, perquè l'evolució de l'economia i les hàbits de consum va en aquesta direcció. Aquí a Constantí cada cop es té més clar, perquè les últimes inversions han creat llocs de treball. Hem tingut una subvenció de 90.000 euros que ens ha permès donar-li una empenta a l'escola d'adults.

"Em presentaré a la reelecció com a alcalde, tenim projecte i amb un altre mandat podríem completar-lo"

Històricament, el sector econòmic amb més impacte a Constantí -i al Camp de Tarragona- és el químic. Com el veu?

Em consta que, tot i els bons resultats de la majoria d'empreses, afronten des de fa anys una situació complicada, sobretot pels elevats costos energètics, que els minven competitivitat. Fa pocs dies vam rebre la visita de la nova ministra d'Indústria, Reyes Maroto, i les impressions són molt bones, tenim molta confiança en què solucioni aquesta assignatura pendent. A diferència dels seus antecessors, té una predisposició molt bona amb aquest tema. Es va comprometre a solucionar-ho transposant la directiva de xarxes tancades, que és el que fa anys que demana el sector. Esperem que sigui així, perquè és un sector molt important per al territori.

Constantí ha estat seu dels Jocs Mediterranis. Quina valoració en fa?

Molt positiva, ha estat un èxit per al municipi. Vam tenir la sort d'acollir la competició d'halterofília, amb la Lídia Valentín, i vam tenir molt públic. I el que és més important, ens queda el llegat de la remodelació del nostre pavelló, que amb la remodelació finançada per la Diputació es posa al dia i queda a disposició dels esportistes del municipi.

Queda un any de legislatura. Quin balanç en fa un cop completat el 75% del seu primer mandat com a alcalde?

Molt bo. Penso que estem fent una tasca important de millora general al municipi, amb la rehabilitació de places i carrers, que completarem amb la de l'Avinguda 11 de setembre, un cop acabats els Jocs Mediterranis. També acabarem una passera sobre el Riu Francolí, la remodelació de la plaça Federico García Lorca o la millora de la xarxa d'aigües a Centcelles. Tot això ho tenim encarrilat i esperem tenir-ho acabat a començaments de 2019.

Té previst presentar-se a la reelecció a les municipals de 2019?

Personalment, ja he pres la decisió de presentar-me. Tenim projecte i volem una altra legislatura per completar-lo, amb reptes pendents com reprendre les obres del teatre-auditori per convertir-lo en el gran equipament cultural del municipi. La gent ens transmet entusiasme i complicitat. però hem d'obrir el procés a l'agrupació local del partit, per si hi ha alguna altra candidatura.