Les vendes de vehicles es van desplomar el 2020 per efecte de la Covid

Les matriculacions de turismes van caure un 29% i les de tot terrenys un 16%, després d’un 2019 que ja havia estat de davallada

Les operacions de venda tenen un important componen presencial que ha estat una dificultat afegida en el context de la Covid.
Dani Revenga / Tarragona

La Covid ha convertit el 2020 en un any excepcional (i negatiu) per a tots els sectors. L'automoció, com a sector termòmetre, no podia ser una excepció. La paràlisi de més de dos mesos de persianes baixades i la contracció de les vendes en tots els altres, tret del lleu repunt de juliol, han deixat uns registres dramàtics. El sector, no obstant, mira al futur amb un moderat optimisme reclamant mesures de suport als Governs i confiant en què l'enfonsament de les vendes acabi aviat, en paral·lel a la millora de la situació sanitària.

El 2019 es va trencar una dinàmica de sis anys de recuperació sostinguda de les matriculacions de vehicles a la demarcació de Tarragona. Ningú podia preveure que les xifres es desplomarien de manera molt més contundent aquest 2020, amb el pitjor registre en les vendes de turisme del que portem de segle (tot i que si s'acumulen turismes i tot terrenys, la crisi de 2008 va genera anys pitjors).

Emili Beltran, secretari general d'ASTAVE, la patronal del sector a Tarragona, reconeix que el 2020 ha estat la tempesta perfecta: "Comprar-se un cotxe és un termòmetre d'optimisme, i amb la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris, el creixement de l'atur, i les preocupants perspectives que tenim sobre la taula, a ban da de més de dos mesos de paràlisi, era lògic que les vendes es desplomessin". Les limitacions de mobilitat han estat també una llosa per al sector. "El confinament municipal i el tancament obliga de cap de setmana ens resten molta activitat comercial, perquè el cap de setmana és quan es disposa de més temps per mirar-se el cotxe que et vols comprar", explica Beltran.

Mirant al segon semestre

Tot i això, el sector tracta de ser optimista. El secretari general d'ASTAVE destaca que "amb l'aixecament de l'Estat d'Alarma, la caiguda es va alentir el mes de juny i el juliol fins i tot vam millorar registres respecte l'exercici anterior". Els concessionaris de vehicles estan convençuts que, especialment si l'Administració atén les seves reivindicacions, quan s'acabi l'actual període de restriccions i la mobilitat es normalitzi, les vendes s'aniran reactivant progressivament, en paral·lel a la recuperació general de l'economia.

Un escenari que el sector ja assumeix que no es materialitzarà aquest primer trimestre. De fet, el mes de gener les vendes ja van retrocedir un 50%. Els escenaris més optimistes dibuixen un segon trimestre de recuperació lenta amb l'esperança que el mes de juny ja es pugui parlar obertament de recuperació per recuperar el pols durant el segon semestre d'aquest 2021. "Dependrà que es compleixin les previsions de les autoritats sanitàries, com tots els sectors estem molt lligats a la situació sanitària, el ritme de vacunació i l'evolució de les variants", reconeix Beltran, que garanteix que "el sector estarà preparat, perquè ja està fent grans esforços per adaptar-se a aquesta situació que ningú esperava".

En aquest sentit, els venedors de vehicles van invertir en formació en l'àmbit de la seguretat i també en potenciar els canals digitals, tot i que van ser mesures d'un abast limitat, perquè "per molt que puguis veure un vehicle en suports digitals, els operacions encara es tanquen presencialment". Pel que fa a les tendències de mercat, aquest 2020 ha estat un any molt atípic del que no es poden treure grans conclusions. El sector té clar que el futur va cap al vehicle elèctric, per l'evolució de la mentalitat dels compradors i per les apostes dels fabricants. No obstant, la quota d'aquesta modalitat de motorització segueix sent molt petita, al mateix temps que alguns des seus avantatges es van reduint, com la tendència a "pagar per les càrregues o l'encariment de l'electricitat", apunta Beltran.