Les vendes de cotxes van créixer a Tarragona el 2017 per cinquè any consecutiu

Les matriculacions de turismes s’incrementen un 1,17% i la de tot terrenys un 17,91%, consolidant la recuperació del sector

La taula rodona es va celebrar a les instal·lacions de firaReus. FOTO: XAVI JURIO.
Dani Revenga / Reus

Els concessionaris de la demarcació de Tarragona estan satisfets pel creixement sostingut que han registrat en els darrers 5 anys. Però també preocupats per un sector immers en un procés de transformació que s'intensificarà en els propers anys, i enmig del qual hauran de fer front no només a la reducció de marges per la pressió de les marques sinó a un canvi d'hàbits en el consum de vehicles.

"Ha estat un any magnífic, que confirma una tendència de creixement, i a més sense les oscil·lacions de quan teníem el PIVE, el que és bo per no tensionar les nostres estructures", resumeix Santi Oliva, del Grup Oliva, que afegeix que "el 2018 ha començat de la mateixa manera, esperem que es mantingui la tendència, tot i que la incertesa política no és bona pel consum".

Fèlix Nicolàs, del Grup Nicolàs coincideix en què la inestabilitat no és bona, però apunta que "amb el procés sobiranista ens hem immunitzat, qui necessita comprar un cotxe se'l compra", apunta. Nicolàs si es mostra més preocupat pels nivells de rendibilitat de les empreses: "Incrementar vendes està molt bé, però som empreses i hem de ser sostenibles. Per aquest any estaria molt bé repetir volums de venda, però amb més marge de beneficis. Aquest ha de ser el nostre repte". Carles Gallardo, del Grup Merkamotor Tortosa, reconeix que "les marques pressionen molt i els nostres marges estan molt ajustats".

Un sector termòmetre

El sector és conscient de la seva condició de sector termòmetre. En aquest sentit, en els últims anys s'han beneficiat de la millora de les perspectives econòmiques, però els venedors de cotxes adverteixen que "els salaris són molt baixos, i això fa molt difícil que molt gent es plantegi comprar-se un cotxe", diagnostica Josep Maria Barberà, del Grup Jobacar. Carles Gallardo, de Merkamotor, hi està d'acord i apunta que "a algunes comarques, on la situació econòmica és més adversa, costa molt més vendre".

Tot i la recuperació, les xifres encara estan lluny dels nivells anteriors a la crisi

Pedro Pablo Parreño, del Grup Pons, afina i adverteix que "el client particular encara no s'ha recuperat, i és el que ens dóna valor". Parreño creu que "els volums anteriors a la crisi estan molt lluny i els marges són molt inferiors, per la pressió dels fabricants i per la competitivitat que hi ha al sector, tot i això la dinàmica és de creixement, i això sempre és positiu".

Un altre indicador de fins a quin punt -com altres sectors- la venda de vehicles va a remolc de la situació econòmica general és la matriculació de vehicles derivats, d'ús comercial, que ha crescut un 24%. Emili Beltràn, d'ASTAVE, la patronal del sector, apunta que "és un reflex de la reactivació econòmica claríssim". Beltran posa en valor la recuperació de llocs de treball a les empreses del sector, que havia arribat a caure un 40% respecte a les xifres anteriors a la crisi i que "s'ha recuperat un 12%". El president d'ASTAVE, Antoni Belmonte, certifica que "la sensació del gremi és positiva, sempre a remolc de la situació econòmica, però el cotxe és el segon bé més desitjat, i això ens dóna molta força".

Els concessionaris de la demarcació de Tarragona són conscients que el seu és un mercat en profunda transformació

Tot i aquests bons resultats, els concessionaris de la demarcació de Tarragona són conscients que el seu és un mercat en profunda transformació. Els experts auguren que en els propers 10 anys els hàbits de mobilitat i consum d'automòbils es transformaran més que en els anteriors 40: la venda directa de les marques, el carsharing o cotxe compartit, el pagament per ús... són tendències a les que el sector sap que s'haurà d'adaptar. "La idea que som el segon bé més desitjat començar a ser molt qüestionable per a alguns grups socials, en particular entre els joves. Tenen salaris baixos i la mobilitat té alternatives, a més competim amb els smartphones o la necessitat de viatjar. La societat ha canviat i ens hi hem d'adaptar", diagnostica Santi Oliva.

Fèlix Nicolàs posa en valor que "sempre hem estat molt dinàmics, però haurem de ser-ho encara més, els canvis seran intensos". Gallardo visualitzar un sector convertit en "centres de lloguer de vehicles". "Els vehicles sempre seran necessaris, i algú els haurà de gestionar, disposar d'una flota de vehicles en bon estat, disponibles per als nous usos, ha de ser la nostra força", pronostica.

Santi Oliva creu que "la paraula concessionari quedarà obsoleta, serem agents que aglutinarem activitats molt diverses relacionades amb l'automòbil, no només la venda, tothom sap que no sobreviurà si no sabem fer més coses". Parreño hi està d'acord, i llença el repte de "fer-nos forts davant les marques, ens hem de fer valdre, i tenir la capacitat de fer coses diferents, vendre atípics i comercialitzar nous serveis, la mobilitat sempre serà una necessitat a cobrir, i nosaltres estem en una situació de privilegi per donar-li resposta".

Un element que convida a l'optimisme davant d'aquest escenari de transformació és la fortalesa de les empreses. Emili Beltran recorda que "durant la crisi hi ha hagut un procés de concentració empresarial, de manera que s'han quedat les més fortes, i les fortes són més capaces de gestionar els canvis que venen". El president d'ASTAVE, Antoni Belmonte, subratlla que "no és tan fàcil que entrin nous operadors al sector, perquè la inversió inicial és elevada, i això és una barrera d'entrada difícil de superar, i més en un sector on les previsions no són a llarg termini". Belmonte creu que la clau és "continuar a prop del client, i saber evolucionar per oferir-li el que demana en cada moment, i acceptar que contra l'evolució de la vida no s'hi pot anar, els hàbits canvien i qui no s'hi adapta no sobreviu".

El debat dels incentius

L'últim pla PIVE, el vuitè, es va acabar al setembre de 2016. Des de llavors, el sector ha continuat creixent sense aquesta injecció de fons públics que l'incentivi. Entre els venedors hi ha el debat de si calen o no aquestes ajudes. Santi Oliva es mostra categòric: "A banda que són alteracions artificials del que ha de ser un mercat lliure, amb el PIVE el comprador s'acostumava a esperar-lo, i això generava alts i baixos molt abruptes, que feien patir les nostres estructures. No necessitem aquests incentius, és millor acostumar-se a viure sense ells". Josep Maria Barberá sí s'hi mostra partidari, ja que "la situació econòmica aquí és molt diferent a la d'un país com Alemanya, els salaris són molt baixos i sense aquestes ajudes és molt difícil que la gent es compri un cotxe".

De tota manera, on si hi ha unanimitat és en la necessitat d'estimular l'eliminació dels cotxes més vells i contaminants. Espanya té un dels parcs automobilístics més envellits d'Europa (mitjana de 12 anys, quan als països més rics l'índex se situa sota els 8), i això té un impacte molt negatiu en la seguretat i el medi ambient. El sector demana estímuls regulars i clars orientats a accelerar aquesta substitució del parc automobilístic.

Taula rodona Automoció

  • Antoni Belmonte

    ASTAVE

    "El cotxe és el segon bé més demandat, i això ens ha de donar força per al futur; hem d'estar a prop del client i adaptar-nos a les seves necessitats"

  • Josep Maria Barberà

    Grup Jobacar

    "Els salaris són molt baixos i això fa molt difícil que molta gent es pugui comprar un cotxe; els incentius són necessaris"

  • Emili Beltran

    ASTAVE

    "Les empreses que han sobreviscut a la crisi són més fortes, i això és una garantia per afrontar la dinàmica de canvis al sector"

  • Carles Gallardo

    Merkamotor Tortosa

    "Anem a remolt de la situació econòmica, però a algunes comarques costa molt vendre, perquè la conjuntura és pitjor"

  • Fèlix Nicolàs

    Grup Nicolàs

    "Les xifres de vendes són bones, però som empreses i hem de ser sostenibles: hem de millorar la rendibilitat del sector"

  • Santi Oliva

    Grup Oliva

    "Ha estat un bon any, que confirma la tendència de creixement. I sense les oscil·lacions dels plans d'incentius"

  • Pedro Pablo Parreño

    Grup Pons

    "Ens hem de fer valdre davant les marques i saber-nos adaptar als nous temps, estar preparats per vendre nous serveis, cobrir noves necessitats"