Cap al creixement sostenible

El sector TIC afronta el repte de passar d’un ritme exponencial a un model més sostenible per evitar l’efecte bombolla dels EUA

Dani Revenga / Reus

L'acceleració de la transformació digital, sobretot arran de la pandèmia que va convèncer els més escèptics, ha intensificat el creixement del sector tecnològic. Una dinàmica que les empreses TIC, acostumades a créixer a ritme de dos dígits any rere any, assimilen com "un privilegi" no exempt de certs riscos. El sector assumeix el repte de convertir aquest creixement desbocat en un model més sostenible, per evitar que es converteixi en una bombolla. Especialment si arriba una recessió.

Una crisi sempre va per barris i el sector tecnològic és conscient que es troba a un dels més benestants, per l'elevada demanda dels seus serveis que, lluny de frenar-se, es va incrementar amb la pandèmia. Tot i això, les empreses combinen l'ambició amb la prudència. Daniel Olivares, CEO d'Studiogenesis, considera que "el que està passant és bo pel mercat, s'ha d'endreçar la bombolla i passar del creixement exponencial a un creixement més sostenible". Un procés que, segons Olivares, "servirà per establir unes bases: hem tingut uns salaris desbocats, el procés ens ha de servir per regularitzar les nostres dinàmiques".

La directora general d'Inetum a Catalunya, Susana Prado, té clar que "la pandèmia ha trencat barreres i ha transformat molts negocis i moltes maneres de treballar, és una palanca que ha vingut per quedar-se i ens permet créixer un 20% cada any, som uns privilegiats". Però coincideix amb recomanar "tenir compte amb la bombolla, no podem créixer fins l'infinit perquè els recursos són els que són".

La transformació digital segueix impulsant creixement de dos dígits a les empreses tecnològiques, tot i les turbulències

Juan Domingo, CEO i co-fundador de Magnore, dibuixa un "moment complicat, però d'oportunitat, pels canvis que estem vivint, empreses grans de tots els secors tenen grans necessitats de digitalització, i això és una sort". Domingo està d'acord, però, en què "el model de creixement actual no és sostenible: si la bombolla esclata patirem, però menys que la resta de sectors".

Des d'ETECNIC, empresa de l'àmbit de la mobilitat elèctrica, la seva general manager, Ramona Martínez, reconeix que "el ritme de creixement és molt alt tan a nivell de software com d'infraestructura, ens ajuda que una part molt important dels fons europeus de reactivació vagin a la transformació dels transports, el que incrementa la demanda". Martínez està d'acord en què hi ha una certa bombolla de salaris que cal gestionar amb prudència: "Intentem retenir, però amb contenció".

El sector alerta que, tot el dinamisme demostrat en els últims anys, una recessió afectaria els seus ritmes de creixement

Sergi Calatayud, director de Viewnext, recorda que "hem demostrat resiliència: estàvem preparats per superar la pandèmia i, de fet, ens ha obert moltes oportunitats per les necessitats transversals". En la línia dels altres participants a la taula rodona, Calatayud diagnostica que "això ha creat una mena de bombolla: ens hem de reorganitzar per evitar que passi al mateix que als EUA, hem d'estar preparats per seguir creixent al ritme adequat", alerta.

Les empreses posen el focus en el talent: calen més professionals formats a mida per seguir assumint projectes

Sergi Novo, clúster manager de TICSud, que aglutina al sector tecnològic de les comarques de Tarragona, posa en valor que "som un sector privilegiat en una època de canvi", però alerta que "tenim el repte del talent, que és el nostre gran actiu, però per altra banda, la falta de talent limita el nostre creixement, cal generar-lo, atreure'l i retenir-lo".

En aquest sentit, Àngel Cid, director de l'ETSE de la URV, es mostra partidari d'incrementar la col·laboració a l'hora de formar talent a mida de les necessitats específiques del sector: "Comptem amb les empreses perquè els nostres titulats tinguin la capacitat d'adaptar-se a les vostres necessitats". Cid explica que "la pandèmia va precipitar la docència online i això ha aportat coses positives, ara estem conslidant i revisant procediments perquè els alumnes que arriben ara ja han viscut això a secundària i són diferents, fan les coses d'una altra manera".

Resistents, però no immunes

Les empreses del sector tecnològic són conscients que, malgrat el cost de l'energia i la inflació generalitzada, la demanda de serveis TIC és una prioritat per a tots els sectors, perquè la transformació digital marca el ritme de competitivitat. Però saben que una recessió generalitzada afectaria els pressupostos que financen els seus projectes. Ramona Martínez, d'ETECNIC, alerta que "la conjuntura ens afecta, si baixa el poder adquisitiu de la societat acaba impactant fins i tot ens impactarà amb més força.

Tendències que animen el mercat

El creixement imparable de la digitalització dels darrers anys l'han impulsat tendències de mercat com el màrqueting digital, el big data, l'internet de les coses, el cloud i altres necessitats que les empreses de tots els sectors han anat incorporant al seu model de negoci. Susana Prado, directora general d'Inetum, enumera les tendències que actualment empenyen el desenvolupament del sector: "El teletreball ha impulsat la demanda d'eines col·laboratives i, també, de ciberseguretat. També té un dinamisme molt fort tot allò que té a veure amb l'automatització. I, molt especialment, les empreses necessiten extreure coneixement de les dades, que no és el mateix que tenir-les, cal interpretar-les per diferenciar-te de la competència i afinar en la presa de decisions, amb prediccions, diagnosis precises, etc.".

Ramona Martínez, d'ETECNIC, apunta que "la millora de processos només pot venir des de la digitalització i empreses de tots els sectors ho tenen clar". Daniel Olivares té clar que "tot allò que té a veure amb els fons europeus és una oportunitat per a nosaltres, com la sostenibilitat, la transició energètica i la transformació digital". Olivares identifica també "les dades i la seva gestió eficient" com una de les tendències clau: "Nosaltres hem de crear nous models operatius a les empreses per fer-les més eficients, que és el que marca la diferència entre una empresa i una altra dins del mateix sector".

ELS PONENTS

Daniel Olivares - Studiogenesis

"El que està passant és bo pel mercat, s'ha d'endreçar la bombolla i passar del creixement exponencial a un creixement més sostenible"

Susana Prado - Inetum

"La pandèmia ha transformat molts negocis i ens permet créixer un 20% cada any, som uns privilegiats, però no creixerem fins a l'infinit"

Juan Domingo - Magnore

"Vivim un moment d'oportunitat, però el model actual no és sostenible: si la bombolla esclata patirem, però menys que altres sectors"

Sergi Calatayud - Viewnext

"Ens hem de reorganitzar per evitar que passi al mateix que als EUA, hem d'estar preparats per seguir creixent al ritme adequat"

Ramona Martínez - ETECNIC

"Volem retenir el talent perquè és clau per al sector, però hi ha una gran bombolla de salaris que hem de gestionar amb prudència"

Sergi Novo - TICSud

"El talent és el nostre gran actiu, però també limita el nostre creixement; cal generar-lo, atreure'l i retenir-lo"

Àngel Cid - ETSE (URV)

"Comptem amb les empreses perquè els nostres titulats tinguin la capacitat d'adaptar-se a les vostres necessitats"