El Hub Foodtech & Nutrition impulsa la cocreació entre el sector TIC i l’agroalimentari

La col·laboració amb el sector tecnològic és clau per millorar en àmbits com l’eficiència energètica i de processos, la sostenibilitat o la relació amb el consumidor

La presentaciò del Hub, el febrer de 2022.
Dani Revenga / Reus

Un any i escaig després de la seva creació, el Hub Foodtech & Nutrition ja compta amb 35 empreses adherides, que sumen 2.500 milions d'euros de facturació i 1.500 treballadors. Una massa crítica molt rellevant per a la que ja estan desplegant un pla estratègic per avançar en els objectius per als que es va crear aquest ecosistema empresarial: promoure la transformació digital del sector agroalimentari.

El gerent de REDESSA, Albert Boronat, resumeix que "el que volem és facilitar que els reptes que té el sector es puguin resoldre, els actuals i els futurs, perquè seguirem vivint en un entorn canviant en el que cal tenir els recursos per fer-hi front". En aquest sentit, Boronat posa els recursos del Hub "a disposició de les empreses" i enumera accions com "un calendari de jornades de formació i serveis com l'assessorament en projectes concrets, la consultoria, la Incubadora TIC amb la vertical foodtech o l'Innolab per impulsar la innovació" com a principals línies d'actuació ja activades. A banda del suport al finançament, un àmbit en el que la col·laboració "és una fortalesa, ja que els ajuts europeus marquen aquest requisit d'impulsar la cooperació entre sectors i entre les institucions i les empreses".

Susana Prado, membre de la junta directiva del Clúster TIC Catalunya Sud i CEO d'Inetum Catalunya, apunta que "la tecnologia pot aportar solucions a tota la cadena de valor de l'agroalimentari: la logística, el packaging, la traçabilitat, la comercialització...". Segons Prado, "la clau és que el sector tecnològic estigui al costat de l'agroalimentari per impulsar la seva transformació, perquè no és una època de canvis, és un canvi d'època i hem de fer xarxa".

Una aportació del sector TIC que poden protagonitzar "tant grans empreses com petites start-ups, que estan molt madures en àrees com la intel·ligència artificial, i que necessiten portar el seu coneixement al món real en sectors concrets com l'agroalimentari". Un model col·laboratiu que, segons la representant del Clúster TIC Catalunya Sud, pot generar solucions molt beneficioses i amb "un time to market baix que permeti generar molt impacte amb poc temps". Això si, Prado reclama "posar la innovació tecnològica a l'organigrama, amb càrrecs a les empreses que impulsin un procés que involucrarà a tota l'organització, però que cal que algú lideri".

Per la seva banda, Ignasi Papell, de l'Eurecat, enumera àrees com "la nutrició de precisió, el desenvolupament de proteïnes alternatives o l'alimentació saludable" com els que han generat més cooperació amb les empreses. I molt especialment el de la sostenibilitat: l'impacte ambiental i la comunicació al consumidor són àrees en els que aquest ecosistema que hem creat pot fructificar en bones solucions per al sector".

La sostenibilitat, clau

Les empreses coincideixen que "el consumidor cada cop demana més informació sobre la sostenibilitat dels nostres productes, i és bo per al planeta i bo per a tothom, però hem de trobar les millors solucions tecnològiques", en paraules de Ferran Huguet. Juli Tecles té clar que "hem de ser més eficients i això només pot ser amb tecnologia". Àlex Astruc apunta que "les oportunitat són infinites i el repte és saber escollir molt bé allò que et pot aportar valor". "Hem de tenir un road map de transformació digital que anirà variant a mesura que vagin apareixen noves possibilitats". Per la seva banda, Rodrigo Freijanes, proposa aprofundir en l'economia circular que fa possible un ecosistema com el Hub: "Podem trobar moltes sinergies entre empreses diferents: els romanents que es generen poden utilitzar-se per a la nutrició animal, per exemple".

Les properes jornades del Hub

19 d'abril

"REPTES I SOLUCIONS TECNOLÒGIQUES PER A LA MILLORA DE LA GESTIÓ DE LA VINYA I EL CELLER"

5 de maig:

"DINÀMIQUES D'INNOVACIÓ I COL·LABORACIÓ AMB STARTUPS PER A PIMES AGROALIMENTÀRIES"

14 de juny

"NORMATIVES, REPTES I SOLUCIONS DE PACKAGING SOSTENIBLE PER AL SECTOR AGROALIMENTARI"