La descarbonització del sector industrial: un repte comú

Emilio J. Palomares Gil - Director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ-CERCA)

L'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ-CERCA) és un centre de recerca de prestigi internacional compromès amb el benestar i la qualitat de vida de les persones i la sostenibilitat del planeta. Així, des de la recerca frontera, el personal investigador cerca solucions per a promoure la sostenibilitat ambiental i la neutralitat climàtica. La proximitat amb el pol petroquímic de Tarragona és una oportunitat per a treballar conjuntament amb el sector per a garantir un futur segur i sostenible per al conjunt del territori. D'entre altres, en els propers anys, la descarbonització de la indústria i la transició energètica seran motors de transformació i progrés, i des de l'ICIQ tindrem un rol central com a centre de coneixement.

La política climàtica europea, ratificada a través del Pacte Verd Europeu preveu assolir la neutralitat climàtica l'any 2050, és a dir, una economia lliure d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. Davant d'aquest escenari, el conjunt d'empreses químiques localitzades al complex petroquímic de Tarragona han iniciat un camí cap a la descarbonització del sector, un full de ruta per reduir les emissions de CO2, així com la seva captura i magatzematge i augmentar l'ús d'energia provinent de fonts renovables de forma segura i sostenible. Aquest camí té reptes tecnològics que necessiten el recolzament del les institucions de coneixement del territori i de polítiques públiques que accelerin la implementació d'aquests projectes per assolir els objectius fixats per la Comissió al 2050.


De les 4 línies de recerca principals de l'ICIQ: sostenibilitat, salut, energia i intel·ligència artificial, un dels projectes se centra en la conversió del CO2 , junt amb l'hidrogen renovable, en productes de valor afegit. A més, els processos químics i la catàlisis, son centrals en la sostenibilitat i la innovació de nous plàstics i productes clau com el metanol, l'etilè, el propilè etc.

Així, mostrem el nostre compromís i prenem part activa en la configuració d'un full de ruta amb la indústria i el govern que ens permeti una transformació del nostre territori amb una visió d'un futur industrial segur i sostenible.