Ascó accelera la diversificació econòmica

El municipi prepara l’escenari post-nuclear amb inversions industrials, turístiques i suport als emprenedors locals

L’emplaçament on els propers mesos s’instal·larà l’empresa 2GBIOFUELS, que transformarà residus de paper en combustible. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / Ascó

Des dels anys 80, l'economia d'Ascó està marcada gairebé de manera exclusiva per les dues centrals nuclears que hi ha al municipi. Un model que ha deixat un impacte en creació de riquesa i llocs de treball sense precedents al municipi i a la comarca. Però tota monodependència amaga el risc de l'endemà, el problema de què quedarà després que l'activitat tractora d'una economia local acabi per les circumstàncies que sigui. Conscients d'aquesta amenaça, Ascó potencia les seves fortaleses per anar dibuixant un DAFO de futur cada cop més esperançador.

Les centrals nuclears d'Ascó ja completaran els seus permisos vigents de funcionament a començaments de la propera dècada, quan compliran 40 anys. De moment, ja estan tramitant la petició de 10 anys més per continuar produint energia, una possibilitat que tant empresa com Ajuntament defensen amb els arguments que estan en bon estat perquè s'han fet les inversions adequades i que plantes del mateix disseny que aquests als Estats Units funcionen fins més enllà dels 60 anys.

El context polític -i de l'opinió pública- determinarà si el sector nuclear continuarà marcant el pols de l'economia local durant 10 anys més. Però, per si de cas, al municipi han intensificat les polítiques de diversificació econòmica que ja es venien impulsant en els darrers anys. La captació d'inversions industrials, el suport a l'emprenedoria, el desenvolupament del turisme i la formació són els eixos de la construcció d'un futur al marge del gran motor nuclear.

2GBIOFUELS invertirà 1,2 milions d'euros en una planta de transformació de residus de paper en combustible

La política de captació d'inversions de l'Ajuntament d'Ascó (mitjançant l'Oficina de Desenvolupament Local) ha donat ja els seus primers fruits. L'empresa 2GBIOFUELS farà efectiva en els propers mesos una inversió d'1,2 milions al polígon d'Ascó per construir i posar en funcionament una planta de transformació de residus de paper en combustible. Aquesta planta donarà lloc a unes 8 persones, tractarà unes 22.000 tones de residus de paper i ocuparà una superfície d'entre 6.000 i 8.000 metres quadrats. Per més endavant (en 3 i 6 anys respectivament) hi ha previstes dues fases més que suposaran inversions d'un milió d'euros en cada cas i la creació de 6 i 5 llocs de treball més.

El futur complex turístic i hoteler impulsarà el turisme esportiu, fluvial i cultural

"El sector del reciclatge el teníem en el punt de mira perquè Ascó reuneix les condicions per ser atractiu per les empreses dedicades a activitats que tenen a veure amb l'economia circular; és un sector que experimentarà un important creixement en els propers anys i volem estar a primera fila per captar activitat", apunta Josep Demattey, responsable de l'ODL, que afegeix també "la logística" com un dels altres sectors estratègics de cara a construir aquest futur econòmic d'Ascó.

L'emplaçament on els propers mesos s'instal·larà l'empresa 2GBIOFUELS, que transformarà residus de paper en combustible

Totes dues apostes -i en general totes les que es puguin consolidar en el futur- es veuran potenciades per la disponibilitat de subministrament de gas natural al municipi, que no compta amb el subministrament ordinari de les companyies distribuïdores. Josep Demattey, responsable de l'ODL, explica que "comptar amb gas natural és una condició sine qua non per atreure o impulsar la gran majoria de les inversions, però fer fer arribar canonades al municipi té uns costos inassumibles".

L'alternativa per solucionar aquesta necessitat imperiosa ha estat la creació, mitjançant un contracte amb l'empresa Arespa Group, d'un magatzem de gas liquat que alimentarà tant el polígon industrial i el futur complex turístic i hoteler com les dependències municipals. "Disposar de gas natural ens fa més competitius com a municipi a l'hora de desenvolupar i diversificar la nostra economia, és una aposta que s'havia de fer", conclou Demattey.