Emprenedoria autòctona: el repte de revertir la història

L'Ajuntament d'Ascó promou línies d'ajut per fomentar els projectes emprenedors i que els joves no marxin de la comarca

El projecte emprenedor d'Optim.Gr, una empresa de disseny i publicitat, creix. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / Ascó

Una de les línies mestres del procés de diversificació econòmica a Ascó és fomentar la proliferació de projectes d'emprenedors autòctons. Un bon exemple és el cas de l’empresa Optim.Gr.

Una de les línies mestres del procés de diversificació econòmica a Ascó és fomentar la proliferació de projectes d'emprenedors autòctons. L'Oficina de Desenvolupament Local (ODL) i l'Ajuntament d’Ascó incentiven l'aparició de noves empreses amb un sistema d'ajuts econòmics i oferint espais amb condicions molt avantatjoses, com demostra la consolidació d'empreses joves com Nemon, Aplicontrol i Optim.Gr (que en les properes setmanes ampliarà el seu espai per poder canalitzar el seu creixement empresarial).

Josep Demattey, responsable de l'ODL  explica que "hi posem recursos, però a més tenim un escenari nou que hem d'aprofitar: molts joves que són del poble s'adonen que poden desenvolupar la seva empresa a Ascó i tenir una relació de proximitat amb clients geogràficament llunyans gràcies a les noves tecnologies, i al mateix temps gaudir de la qualitat de vida que hi ha al municipi".

Aquesta iniciativa suposaria revertir la història d'èxode de gent jove amb altes titulacions i competències professionals que des de fa dècades pateix Ascó i la Ribera d'Ebre, però que mica en mica s'està invertint per aquests factors tecnològics i de qualitat de vida. Demattey té clar que "hem d'explicar aquests exemples perquè hi hagi més casos" i, en aquest sentit, des de l'ODL ja treballen "en consolidar una trobada periòdica amb fills del poble que viuen fora i que en alguns casos els podria resultar atractiva la idea d'impulsar un negoci a Ascó, tal com han fet els exemples que ja estan consolidats". La retenció i recuperació del talent local és una de les prioritats en aquest procés.