“La transformació digital al sector turístic és qüestió de supervivència”

Joan Borràs, investigador del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat

L'investigador Joan Borràs. FOTO: XAVI JURIO.
Dani Revenga / Vila-seca

Digitalitzar-se o morir. Així de senzill. Aquest imperatiu de competitivitat que afecta a tots els sectors és particularment contundent al turisme. Des del moment que les vacances passen a contractar-se majoritàriament per via digital les empreses del sector han de fer els deures si no volen ser expulsades del mercat. L'investigador Joan Borràs analitza el procés.

Quin nivell de transformació digital té el sector turístic?

És dels que ho estan més, però encara hi ha marge. La reserva de vols i d'hotels ha migrat cap a les vies digitals i això va empènyer molt el procés, perquè afectava a les vendes, i això és una qüestió de supervivència. La reputació i el posicionament també són crítics en l'entorn digital. On més queda per fer és en els processos interns: automatitzar serveis de neteja, saber en temps real on cal reforçar l'atenció, com es comporta el client dins i fora de l'hotel. De vegades, els àmbits poc digitalitzats no és per manca de predisposició del sector, sinó perquè les aplicacions que es creen no resolen les necessitats complexes que tenen els negocis turístics.

"La realitat virtual serà clau: el turista vol veure els llocs abans d'estar-hi"

La transformació digital modifica els models de negoci. Com afecta al turisme?

En molts. El més evident és que les plataformes de reserves són digitals. El nou canal propicia també els hotels per hores. I el 'big data' permet conèixer millor les preferències del client i fer un producte més a mida. També es pot estudiar la competència, o saber com gasta els diners una tipologia de turista per orientar les decisions estratègiques. I totes aquestes dades permeten fer una millor planificació de les campanyes de promoció, per buscar el tipus de client que més li convé a una empresa o destinació.

El turisme ven experiències. La realitat virtual obre opcions?

Cada cop serà més vital. Pots tenir un hotel molt bonic enmig del paradís, però si el seu reflex digital no està a l'alçada no tindràs tan èxit comercial. El turista vol veure i conèixer els llocs abans d'estar-hi. Ho fa Nova York i probablement és la ciutat del món que menys ho necessita, perquè és molt coneguda.

TurisTIC: una plataforma per dinamitzar el turisme familiar

Borràs és un dels investigadors que desenvolupa la plataforma TurisTIC, un projecte que compta amb fons europeus i de la Diputació de Tarragona enfocat a informar els turistes de les activitats familiars que tenen al seu abast. "Oferirà suggeriments en temps real segons les preferències dels turistes, l'edat dels nens, la meteorologia", explica. Aquest estiu es farà una primera prova de l'aplicació i es preveu que estigui enllestida l'any 2020.