La IV Jornada Gastronòmica del Calçot obre oficialment la temporada de les calçotades

La Cambra de Comerç de Valls augura una bona temporada i preveu que es podran collir uns 70 milions de calçots de gran qualitat

La jornada del Calçot es va presentar el 15 de novembre a l'Espai Chef Caprabo de Barcelona. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Valls

Programa de la IV Jornada Gastronòmica del Calçot

Dissabte, 25 de novembre de 2017

10.00 h. Arrencada del primer calçot de la temporada. En un camp d'un productor de la IGP Calçot de Valls.

11.00 h. Sala de plens Ajuntament de Valls.  Joan Bosch, del restaurant Can Bosch de Cambrils, serà nomenat Amic de l'Autèntica Calçotada de Valls.

A partir de les 11.30 h. Mercat de tastets de Cuina de Calçot i Vins DO Tarragona al Pati. Dotze establiments i restaurants de Valls i l'Alt Camp presenten tastets i racions elaborats amb calçot de Valls i cinc cellers de la DO Tarragona presenten els seus vins per combinar amb tastets i racions.

12.00 h. El Pati. Showcooking amb 4 xefs.

La Jornada Gastronòmica del Calçot obrirà oficialment aquest dissabte la temporada de calçotades de Valls, que s’allargarà fins a l’abril. Una temporada que, com ha avançat la Cambra de Comerç de Valls, serà bona en qualitat i en qualitat, amb una previsió de 70 milions de calçots collits. La que ja és la clàssica jornada d'inici de la temporada de calçots a Valls, ciutat d'origen de la calçotada, reunirà dissabte els principals restauradors de Valls, xefs de prestigi, cellers i agricultors en una festa que tindrà com a gran protagonista la cuina del calçot.

L'Ajuntament, la Denominació d'Origen Tarragona, la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, la Cooperativa Agrícola i l'Associació de Restauradors, amb la col·laboració del grup GSR, Hotel Class Valls, Caprabo i Creative Rent, són els responsables de la festa que servirà també per atorgar el títol d'Amic de l'Autèntica Calçotada al cambrilenc i estrella Michelin Joan Bosch del Restaurant Can Bosch que a més obrirà temporada amb l'arrencada simbòlica del primer calçot.

A les 11.30h, s'obrirà el Mercat de Tastets de Cuina de Calçot al Pati amb restaurants locals i els vins de la DO Tarragona. Tothom podrà degustar fins a les 15.30h les 10 especialitats diferents a base de calçot per 2 euros la tapa o ració amb els vins dels cellers a 1 euro la copa. A partir de les 12.30h s'iniciarà un dels moments més esperats de la jornada amb el showcooking de la mà de tres xefs de restaurants amb Estrella Michelin: Eduard Xatruch del restaurant Disfrutar i Hideki Matsuhisa del restaurant Koy Shunka, ambdós de Barcelona, i Arnau Bosch del restaurant Can Bosch de Cambrils, acompanyats pel cuiner vallenc José García Crespo per oferir el que serà tota una demostració de cuina en directe amb receptes a base de calçots.

La Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls començarà amb el reconeixement d'un dels grans xefs de les comarques de Tarragona, en Joan Bosch. El cambrilenc que ha mantingut durant més de trenta anys l'Estrella Michelin serà el responsable d'arrencar simbòlicament el primer calçot de la temporada en un camp d'un dels agricultors de la IGP Calçot de Valls, entitat que vetlla per la qualitat d'aquest típic i singular producte vallenc. L'arrencada serà a les 10h i a les 11h al Saló de Plens de l'Ajuntament, es proclamarà Joan Bosch com Amic de l'Autèntica Calçotada, en un acte que servirà per obrir oficialment la temporada 2017-2018 de calçotades.

Segons les previsions de la Cambra de Comerç de Valls es colliran uns 13 milions de calçots amb IGP i 60 milions d’altres productors

La Cambra de Comerç de Valls té previsions molt optimistes per aquesta temporada, que tindrà una collita de calçots excel.lents, tant en quantitat, com en qualitat i sanitat. Segons la Cambra de Comerç de Valls, la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que acull una cinquantena de productors de calçots de quatre comarques (Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès), preveu collir aquesta temporada collir entre 12 i 13 milions de calçots, i la resta de productors no inscrits a la IGP Calçot de Valls, tenen una previsió d’uns 60 milions més de calçots; en total més de 70 milions de calçots.

La Cambra de Comerç i Indústria de Valls, ha començat fa setmanes la promoció de la temporada de calçotades, presentant els primers manats de calçots tendres de la temporada de la IGP Calçot de Valls, a l'estand de la Fira d'Andorra a finals d’octubre. La gran cita de la ceba dolça serà però el pròxim 28 de gener de 2018, moment en què la capital de l’Alt Camp acollirà La Gran Festa de la Calçotada.

Notícies relacionades