Ercros presenta un ERO que afecta 132 treballadors de les plantes de Cardona, Flix i el Complex de Tarragona

L'expedient suposa una reducció a mínims de la seva histórica planta de la Ribera d’Ebre

La planta d'Ercros a Vila-seca.
Redacció / Tarragona

Ercros ha presentat aquest dilluns l'Expedient de Regulació d'Ocupació que afectarà un total de 132 treballadors de les plantes de Cardona (34), el Complex de Tarragona (48), i Flix (50). Segons argumenta en un comunicat, l'ERO es deu a la decisió de la UE, que fixa l'11 de desembre d'aquest any com a data límit per tal que es deixi de fabricar clor amb la utilització de mercuri, i s'ha de passar a fer-ho amb un altre tipus de procediment.

De les tres plantes, Ercros preveu el tancament total de la fàbrica de Cardona (Bages) i una part important de l'activitat de Flix, fet que obligarà als seus treballadors a haver de desplaçar-se fins a alguna altra fàbrica del grup si volen conservar la feina. De fet, Ercros ha assegurat que està en condicions d'oferir la recol·locació de tots els treballadors afectats per l'ERO, ja que ha rebut 145 sol·licituds de jubilació parcial.

Jesús Ribera, membre del comitè d'empresa, ha confirmat la constitució de la taula negociadora que es mantindrà oberta els pròxims 30 dies. En la reunió d'aquest dilluns, la direcció ha informat que l'expedient d'ocupació d'extinció es farà sense cap acomiadament perquè el nombre de persones que s'han acollit a la proposta de jubilació parcial voluntària, 145 treballadors, és molt superior al nombre d'acomiadaments de l'expedient, que afecta a 132 persones. 

L'expedient d'ocupació s'ha presentat pel tancament de les plantes de producció de clor amb tecnologia de mercuri dels centres de Flix (50 treballadors) i Vila-seca I (48 treballadors), així com el tancament de la fàbrica de Cardona (34 persones), encarregada del subministrament de matèria primera (clorur sòdic) en aquestes plantes.

La direcció d'Ercros ha explicat als representants sindicals que després de les 145 peticions de jubilació anticipada i voluntària, la companyia està en disposició de no acomiadar a ningú de la plantilla i solucionar l'ERO amb un pla de recol·locacions del personal afectat en altres centres de producció del grup químic. 

Ribera ha explicat que la nova reunió de la mesa negociadora es celebrarà el dilluns pròxim amb l'objectiu d'arribar a un acord sobre la distribució i les condicions d'aquestes recol·locacions. 

El tancament de les plantes s'ha de fer efectiu abans de l'11 de desembre d'aquest any, d'acord amb la 'Decisió d'Execució de la Comissió Europea' de 9 de desembre del 2013. En aquesta decisió, les autoritats europees defensen un millor procediment per produir clor que eviti la utilització de mercuri, un metall molt contaminant que es vol evitar en l'activitat econòmica dins d ela Unió Europea. 
 

Notícies relacionades